Jako rodilá Pražanda se s obilím nedostanu tak do styku jako třeba Janie, která je s přírodou opravdu spjatá, minimálně letošní brigádou. Ne, že bych nevěděla, jak obilí vypadá, občas nějaké pole vidím na výletě se Zuzanou, když jsem dostala nádhernou kytku slunečnic od Prvorozeného uvázanou s obilnými klasy, se zájmem jsem zkoumala druh obilí. Možná ječmen, takový fousatý, ten si pamatuju z básničky Zabloudilo kuřátko od Františka Hrubína.
Moje sestra je skvělá kuchařka a dost mě v lednu na La Palmě jídlem rozmazlovala. Ona ví, na co mě utáhnout. Uvařila například báječnou místní polévku Potaje de trigo, a i když jsem se na pšenici dívala nedůvěřivě, talíř jsem vyjedla do posledního zrnka. Potaje je takový kanárský eintopf, v hrnci je skoro všechno. Pšenice i solená vepřová žebírka se musí namočit den předem. Pšenice i maso (žebírka, kuřecí a hovězí), se vaří zvlášť. Vývary se slijí a doplní vodou, pak tam jde zelenina nakrájené na velké kusy, začíná se sladkou bramborou a mrkví. Následují zelené fazolky, pórek, cuketa, dýně, bílá dýně, kukuřice. Pak se rozmixuje decka bílého vína, olivový olej, tymián, oregáno, cibule, česnek a římský kmín. To dá polévce ten charakteristický šmak. Přidá se kapusta nebo zelí. Nakonec se vloží maso a pšenice.
P.S. Pokud nějaká spřátelená blogerka (případně bloger) zabloudí na La Palmu, ségra zve na okoštování.
No to uplně miluju, eintopfy všeho druhu!
OdpovědětVymazatNechceš spřátelit?
[1]: Milá Meduňko,
OdpovědětVymazatTy jsi pro mě už spřátelená...
Čte se to i vypadá výýýborně ... pšeničný eintopf po španělsku
OdpovědětVymazatObilí já můžu!
OdpovědětVymazat[3]: Milý Glosátore,
OdpovědětVymazatjak jsem včera dvakrát zmokla, po polévce se mi vyloženě zastesklo...
[4]: Milá Eliss,
OdpovědětVymazattak šup pro pšenici a k plotně...
To je ten depresivní článek, ju? Takový depresivní eintopf! Já bych si asi nepochutnala, na mě to vypadá moc... zdravě.Zabloudilo kuřátko je z mých nejoblíbenějších, dodnes si ji pamatuji :)
OdpovědětVymazat[7]: Milá Martinko,
OdpovědětVymazatdepresivní článek teprve přijde, zatím se ho snažím naředit...
Určité bych ochutnala, kdyby někdo nabídl 😁 Pracné to je celkem dost, ale kdyby mě někdo hostil ....😂
OdpovědětVymazatVypadá to zajímavě, ale já bych tu pšenici musela vynechat.
OdpovědětVymazat[9]: Milá Evo,
OdpovědětVymazatségra není líná (narozdíl ode mě), dokáže se vaření dobrého jídla věnovat hodiny.. Dělala třeba zapečené artyčoky, ty byly taky moc dobré.
[10]: Milá Aliwien,
OdpovědětVymazatto bych článek nemohla nacpat do TT...
Škoda, že mě Egoped takhle daleko na výlet nevezme!:)
OdpovědětVymazat[13]: Milá Bloudičko,
OdpovědětVymazatto je vážně škoda, Otyl by určitě kulinářské umění mé sestry ocenil...
Tak ne, prý z toho mám Egopeda vyškrtnout. Škoda, že se na takhle daleký výlet nevezmu:).
OdpovědětVymazat[14]: Je to daleko, nalákáme ségru sem...
OdpovědětVymazat[10]: Mluvíš (píšeš) mi z duše. Ale kamut bych snesla.
OdpovědětVymazatUž ten název zní slibně. Takový ten německý eintopf po Španělsku s nádechem Česka, to vypadá tak lákavě.
OdpovědětVymazatNebylo by rychlejší napsat, co v tom hrnci není?
OdpovědětVymazat[19]: Sběračka...
OdpovědětVymazatJá jsem zažila La Palmu a její kuchyni, mám naježděno, ale nejlépe jsem se najedla právě tam.To co oni dokáží, tak to je neuvěřitelné. Jednak ta pestrost, kombinace, budu na to vzpomínat do konce svých dní. a pokud je to v domácích podmínkách, musí to být zážitek.
OdpovědětVymazat[21]: Milá Blondýnko,
OdpovědětVymazattak kdybys zase na La Palmu vyrazila, víš, kde Tě s láskou pohostí...
Úplně cítím tu vůni
OdpovědětVymazatJako rodilá holka z Moravy...,
OdpovědětVymazatnejvíc mi chutnala Feijoada!
[23]: Milá Iris,
OdpovědětVymazatto byla taková dobrota, že si tu sama slintám na noťas...
[24]: Milá Sugr,
OdpovědětVymazatvygůglila jsem si recept a jídlo vypadá taky zajímavě, v pěkné misce a já moc ráda jím z misek jenom lžící...
Určitě bych ráda okoštovala. Když jsi to tak báječně vylíčila.
OdpovědětVymazat[27]: Jenže ta ségra je FAKT z ruky...
OdpovědětVymazatNo nevím, jestli to jako důvod, že chci na La Palmu bude stačit, ale zkusím to:)
OdpovědětVymazat[29]: Milá Cilko,
OdpovědětVymazatona každého odradí ta dálka a fakt, že na La Palmu není z Prahy přímý spoj. Já v lednu letěla z Berlína.
Eintopf je to úžasný, ale já mám k zelenině nějaký odpor. Asi proto, jak mi všichni doktoři pořád radili: "Jezte více zeleniny." Ještě, že mi nezakazovali kouřit, protože nekouřím, pít alkohol, protože nepijí a souložit, protože nesouložím.
OdpovědětVymazat[31]: Milý Mirku,
OdpovědětVymazattak to máš život vážně na hovno..