čtvrtek 17. srpna 2017

Poslední zrnko

Jako rodilá Pražanda se s obilím nedostanu tak do styku jako třeba Janie, která je s přírodou opravdu spjatá, minimálně letošní brigádou. Ne, že bych nevěděla, jak obilí vypadá, občas nějaké pole vidím na výletě se Zuzanou, když jsem dostala nádhernou kytku slunečnic od Prvorozeného uvázanou s obilnými klasy, se zájmem jsem zkoumala druh obilí. Možná ječmen, takový fousatý, ten si pamatuju z básničky Zabloudilo kuřátko od Františka Hrubína.

Moje sestra je skvělá kuchařka a dost mě v lednu na La Palmě jídlem rozmazlovala. Ona ví, na co mě utáhnout. Uvařila například báječnou místní polévku Potaje de trigo, a i když jsem se na pšenici dívala nedůvěřivě, talíř jsem vyjedla do posledního zrnka. Potaje je takový kanárský eintopf, v hrnci je skoro všechno. Pšenice i solená vepřová žebírka se musí namočit den předem. Pšenice i maso (žebírka, kuřecí a hovězí), se vaří zvlášť. Vývary se slijí a doplní vodou, pak tam jde zelenina nakrájené na velké kusy, začíná se sladkou bramborou a mrkví. Následují zelené fazolky, pórek, cuketa, dýně, bílá dýně, kukuřice. Pak se rozmixuje decka bílého vína, olivový olej, tymián, oregáno, cibule, česnek a římský kmín. To dá polévce ten charakteristický šmak. Přidá se kapusta nebo zelí. Nakonec se vloží maso a pšenice.


P.S. Pokud nějaká spřátelená blogerka (případně bloger) zabloudí na La Palmu, ségra zve na okoštování.

32 komentářů:

  1. No to uplně miluju, eintopfy všeho druhu!
    Nechceš spřátelit?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Meduňko,
    Ty jsi pro mě už spřátelená...

    OdpovědětVymazat
  3. Čte se to i vypadá výýýborně ... pšeničný eintopf po španělsku

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Milý Glosátore,
    jak jsem včera dvakrát zmokla, po polévce se mi vyloženě zastesklo...

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Milá Eliss,
    tak šup pro pšenici a k plotně...

    OdpovědětVymazat
  6. To je ten depresivní článek, ju? Takový depresivní eintopf! Já bych si asi nepochutnala, na mě to vypadá moc... zdravě.Zabloudilo kuřátko je z mých nejoblíbenějších, dodnes si ji pamatuji :)

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Milá Martinko,
    depresivní článek teprve přijde, zatím se ho snažím naředit...

    OdpovědětVymazat
  8. Určité bych ochutnala, kdyby někdo nabídl 😁 Pracné to je celkem dost, ale kdyby mě někdo hostil ....😂

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to zajímavě, ale já bych tu pšenici musela vynechat.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Milá Evo,
    ségra není líná (narozdíl ode mě), dokáže se vaření dobrého jídla věnovat hodiny.. Dělala třeba zapečené artyčoky, ty byly taky moc dobré.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Milá Aliwien,
    to bych článek nemohla nacpat do TT...

    OdpovědětVymazat
  12. Škoda, že mě Egoped takhle daleko na výlet nevezme!:)

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Milá Bloudičko,
    to je vážně škoda, Otyl by určitě kulinářské umění mé sestry ocenil...

    OdpovědětVymazat
  14. Tak ne, prý z toho mám Egopeda vyškrtnout. Škoda, že se na takhle daleký výlet nevezmu:).

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Je to daleko, nalákáme ségru sem...

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Mluvíš (píšeš) mi z duše. Ale kamut bych snesla.

    OdpovědětVymazat
  17. Už ten název zní slibně. Takový ten německý eintopf po Španělsku s nádechem Česka, to vypadá tak lákavě.

    OdpovědětVymazat
  18. Nebylo by rychlejší napsat, co v tom hrnci není?

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem zažila La Palmu a její kuchyni, mám naježděno, ale nejlépe jsem se najedla právě tam.To co oni dokáží, tak to je neuvěřitelné. Jednak ta pestrost, kombinace, budu na to vzpomínat do konce svých dní. a pokud je to v domácích podmínkách, musí to být zážitek.   

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Milá Blondýnko,
    tak kdybys zase na La Palmu vyrazila, víš, kde Tě s láskou pohostí...

    OdpovědětVymazat
  21. Jako rodilá holka z Moravy...,
    nejvíc mi chutnala Feijoada!

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Milá Iris,
    to byla taková dobrota, že si tu sama slintám na noťas...

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Milá Sugr,
    vygůglila jsem si recept a jídlo vypadá taky zajímavě, v pěkné misce a já moc ráda jím z misek jenom lžící...

    OdpovědětVymazat
  24. Určitě bych ráda okoštovala. Když jsi to tak báječně vylíčila.   

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Jenže ta ségra je FAKT z ruky...

    OdpovědětVymazat
  26. No nevím, jestli to jako důvod, že chci na La Palmu bude stačit, ale zkusím to:)

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Milá Cilko,
    ona každého odradí ta dálka a fakt, že na La Palmu není z Prahy přímý spoj. Já v lednu letěla z Berlína.

    OdpovědětVymazat
  28. Eintopf je to úžasný, ale já mám k zelenině nějaký odpor. Asi proto, jak mi všichni doktoři pořád radili: "Jezte více zeleniny." Ještě, že mi nezakazovali kouřit, protože nekouřím, pít alkohol, protože nepijí a souložit, protože nesouložím.

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: Milý Mirku,
    tak to máš život vážně na hovno..

    OdpovědětVymazat