středa 30. prosince 2020

Štědrý den

Na Vánoce peču jenom vanilkový rohlíčky, protože je mám nejlepší na světě. Taky nechci být tlustá. Plány mi ovšem zhatily nevěsty mých synů, obě přinesly cukroví tak skvělý, že se nedalo odolat. Prvorozený a Vendulka s námi byli povinně na Štědrý den, protože dva roky za sebou byli v Písku u druhých rodičů. Trochu jsme si ujasnili rodinné tradice. Vendulka byla celkem zděšená. U nás žádný rozkrajování jablíček a pouštění lodiček. Já držím jen dvě tradice, na Štědrý den mi nesmí viset vyprané prádlo a odpoledne se scházím s přáteli na Vyšehradě, při té příležitosti obvykle vypiju láhev bublin. Mám ráda Vánoce veselý. 

I přes koronavirový opatření se nás letos u pumpy na Vyšehradě sešlo hodně. Jenom Rašků bylo devět, Dáda má čtyři děti. Už se nechlubíme jen dětmi, ale i vnoučaty. Nějak jsem zapomněla, že je zákaz pití alkoholu na veřejnosti a hrdě jsem držela skleničku sektu. Ostatní měli různobarevné kalíšky. Prvorozený s Vendulkou se jen ukázali, Bong na vodítku štěkal jak debil, je debil, a šli kroužit po parku. Druhorozený nás také poctil svojí krásou, seznámil se konečně se Zuzaniným mužem a šel za babičkou Helou, která bydlí nedaleko.

Letos jsem podruhý zkoušela rybí polévku, byla výrazně povedenější než ta první mrkvová. Až během vaření kapří hlavy jsem si vzpomněla na šupiny pod talíř. Oďoubala jsem je, ale připadala jsem si jako vrah. I s obíráním masa jsem měla problém, bylo to takový moc osobní. Kdysi vařil polévku muž, pak mi ji kupoval Prvorozený ve Francouzské restauraci.

Pod stromečkem jsem měla zase nejvíc dárků, ale to bylo tím, že si pod něj infantilně dávám i dárky od holek z práce. Sama jsem si připadala úžasně nápaditá, když jsem Druhorozenému a Lucince dala stejné puzzle, oba jsou dost soutěživí, tak dostali příležitost. Puzzle pro děti od šesti let, 300 dílků. Nevím, jak to ti malí parchantíci dávají, ale Druhorozený s budoucí ženou skládali skoro tři hodiny. A kruci, už mi ten dárek tak vtipný nepřipadal. Naštěstí vyhrál synek, v opačném případě bych měla doma peklo celý rok.


 

24 komentářů:

  1. Babička vždy dělá rybí polévku, my obalujeme kapra a děláme salát. Večer se vždy s prarodiči sejdeme, letos bohužel v rouškách a nejedli jsme společně, ale hlavně, že jsme se sešli.
    Moc hezké puzzle! Ségra, když jsme byly malé, strašně ráda skládala puzzle, 500? žádný problém :), pak si výtvor slepila a pověsila na zeď :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leničko,
      já jsem vařila i hovězí polévku, ale měli jsme řízky, o kapra už nějak nikdo nestojí.

      Vymazat
    2. Tak to jo. My milujeme kapra :)
      Leník

      Vymazat
  2. Krásne Vianoce ste mali! Budúci rok ich už snáď strávime aj s rodičmi. U nás sa varí kapustnica. Rybiu polievku by som asi nedala. Na mňa moc vonia rybinou 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Simi,
      tak to by Ti chutnala ta moje první, s rybí neměla moc společného, velké množství mrkve rybu přebilo...:)
      Vánoce byly fajn, ale děsím se toho, co náš čeká v novým roce. Jako že mě bez očkování nepustí do hospody...??? Divadla...??? Kina...???

      Vymazat
  3. Krásná tradice vyžehnout láhev bublinek na veřejnosti! :D
    Pohodový vstup do nového roku přeji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janinko,
      díky moc za přání.
      Až vyrazíš do Prahy, musíme se sejít.

      Vymazat
  4. Nejlepší rybí polívku mám já a troufám si říct že i vanilkový rohlíčky! Ne.... to byl ftip. Ale rybí polévku vařím už od dvaceti, naučila jsem jí nejdřív sousedy na sídlišti a pak i pár lidí tady na vsi. Obírání hlav mám z toho procesu nejméně ráda. Ne z důvodů co ty, ale proto, že mě to prostě nebaví a nemám na to tatínkovu trpělivost. Ale letos se mi konečně podařilo to, o co se snažím už od doby co jsme sami. Polévky jen tolik, že mám v mrazáku dva kelímky, salát sežraný už 26.prosince a minimum cukroví. ostatně to bych klidně i oželela. Stačí mi totiž jen štola nebo štrúdl. Já si nedala předevčírem bublinky, ale bechera. Na lesní cestě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      s polívkou se musím ještě polepšit. Příští rok si rohlíčky poměříme...!!!

      Vymazat
  5. Ha, já cukroví napekla dost a dost, ale podařilo se mi ho porozdávat po rodině a je klid (jsem taky asi dobrá nevěsta!). Na bubliny se těším až dnes. S těma puzzlema tomu věřím, že to má šestiletý děcko hned, náš dvouletý sice zatím skládá jen 40-50 ks, ale jde mu to rozhodně rychleji než rodičům. :D Přeji ti krásný Nový rok i nový rok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Odesílatelko,
      díky moc za přání. Tobě i Tvým chlapcům krásný a spokojený nový rok a piš..!

      Vymazat
  6. Taky ráda skládám puzzle, i s partnerem. Ale nikdy jsme nedostali 2 stejná puzzle, to bych u vás chvilku klid, že?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lotty,
      Druhorozený he extrémně soutěživý, tak proto dvoje puzzle. Ty s partnerem asi budete normální...:)

      Vymazat
  7. Rybí polévka, tak tu já nejím, tu by spíš dostaly kočky :-D Já měla pod stromečkem rovnou čtyři krabice puzzlí... dvákrát 500 a dvakrát 1000 dílků... jedno z nich mám už složené, na to jsem maniak :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lil,
      to naše se s kočkou by se Ti určitě líbilo, ale 300 dílků pro Tebe bude nuda...:-D

      Vymazat
  8. My ženy se domníváme, že máme nejkrásnější děti, umíme nejlepší vanilkové rohlíčky a každé ráno se na nás ze zrcadla dívá bohyně. Takový pan Hausmann by nám to velice rychle vyvrátil s faktem, že za každým rohem číhá hezčí a hubenější samice.
    A líčí na tvého borce.
    Přeji do nového roku pohodu, klid a nějaké vnouče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Blondýnko,
      díky za přání.
      Na rohlíčkách si trvám :-D

      Vymazat
  9. Letos žádné cukroví nebylo, zůstal mi jen můj vlastnorukodělný kapr na víně pochopitelně s mým vlastním bramborovým salátem, protože na obojí nedám dopustit, i když letos jsem se o tuhle krmi s nikým nedělil (a přitom právě letos všechno vyšlo skvěle). Tak jsem si holt pochutnal sám :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      kapr na víně zní skvěle.
      Podle zákona schválnosti by se v případě návštěvy určitě něco pokazilo.

      Vymazat
  10. Horní sousedka mi tu brečela, že měla pod stromkem jen hrnek. Jenže to byl speciální hrneček, stejný dostala v den svého narození a teď už se prostě nevyrábí. A její muž ho sehnal. Když si ten původní rozbila.
    Sprdla jsem ji. To si jako nemohla dát pod stromek ty desítky věcí, co si koupila týden před Vánoci? Nekecám, ale nakoupila si minimálně za pět tisíc.
    To já nic neriskovala a zabalila jsem si všechny voňavé svíčky, co jsem si koupila a magickou šálu a kosmetiku od Avonu...
    Po těch letech už fakt nejsem naivní. :-)
    Ale jsem zapomnětlivá, takže z některých dárků jsem byla i překvapená. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Baruško,
      já jsem Ježíškovi velmi pečlivě ukázala, co si přeju. A asi jsem byla moc hodná dostala jsem i jiné moc hezké dárky.

      Vymazat
  11. jé rybí polévka, to je asi něco jako koprovka, buď ji miluješ nebo nenávidíš. Jakoo nechci bejt hnidopich, ale radim ti dobře, přidej si někam i archiv, ať když už se Helga konečně uráčí projet tady, co prošvihla, tak ať může jet podle datumů, podle štítků to sice taky jde, ale blbě :-(. Prosíímm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helgo,
      já to tady nemám ráda, já se tu furt ztrácím.
      Musíš rolovat...:-D
      A zkusím to.

      Vymazat
    2. z hlavní stránky právě rolovat nejde, je tam jen ten nejnovější článek, pak se dá rolovat ve štítcích to jo, no tak držím palce, snad se ti to podaří :-)

      Vymazat

Zazvonil zvonec