středa 15. března 2023

María de Buenos Aires, Divadlo ABC (2023)

Pro mě nejhorší zážitek za poslední roky. Já jsem fakt už stará. Přitom jsem tak těšila a představení vypadalo velmi lákavě. První české uvedení světově proslulé "tango operity" na pomezí činohry, opery a tanečního divadla. Píše divadlo v programu. Nádherná scéna a kostýmy. Recenze plné superlativů, ale zvuk za hranou snesitelnosti, jak chodím plavat, mám nějaký problém s ušima. Já jsem fakt trpěla jako zvíře, uši jsem měla zalehlý až domů.

Hercům vůbec nebylo rozumět, španělština s titulky, ale měla jsem pocit, že se jedná o počítačem náhodně vygenerovaná slova. Úplně jsem se v dějí ztrácela. Život Maríi je plný tanga, hudby, násilí a prodejnýho sexu. Nakonec porodí sama sebe (to jsem vyčetla až pak doma, špatná příprava). Bizár. Chlapec v růžovém baletním úboru. Proč? Nevím. Ze svého místa jsem viděla odejít během představení pět lidí, teda starší ročníky. Tiše jsem jim záviděla, já seděla uprostřed řady a lístek od šatny stejně měla Bohunka. Délka hodina a třicet minut bez přestávky. No bodejť, by se nikdo nevrátil. Jak jsem pak divila závěrečnému bouřlivému potlesku!

Rozhodla jsem se, že kulturu omezím na čtení knih a pití Bailey's, popřípadě se zúčastním jen srazu v hospodě před představením. 

P.S. Bloudičko, tentokrát hodnotit nebudu.

Zdroj: Městská divadla pražská


21 komentářů:

  1. Ahoj Míšo, tak se mnou ať na to představení nepočítají, ju. Mně hodně vadí, když někomu nerozumím (taky chodím plavat :o)). A taky když tomu nerozumím. Pozdravuju a děkuju za podporu, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko,
      já jsem hrozně konzervativní, tak asi tak.

      Vymazat
  2. Ty už vážně do divadla nechoď :D. V Litomyšli budou dávat Shirley Valentine, na tohle představení jsem hodně zvědavá, budu si ho muset najít na netu jestli bude k sehnání. Nicméně na tohle bych asi nešla ani kdybych slyšela a rozuměla.... mě se líbila Eliška Balzerová v Můj báječný rozvod. To bylo parádní představení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      dám si pauzu, ještě teda máme lístky na dvě představení :-D
      Shirley jsem před lety viděla v Divadle v Řeznické. Nádhera. Skvělý představení. Pak jsem viděla i film, tak dobrý.

      Vymazat
    2. Vendy, mně se Shirley Valentine se Simonou Stašovou líbila moc :).

      Vymazat
  3. zdravím, pojďte do ND na " naše furianty" po premiře je vždycky" povídání s herci, a přitomní herci se vyjádřili, že to pro ně bylo hrozný ...proč lidi chtějí klasiku a oni už klasický hrát neumějí, v představení hostují herci, kteří ještě hrát umí a ti " naši " jsou seriáloví herci a je to poznat. Bohužel společnost se stává dekadentní..a i kultura s rozpadá a mám pocit že divadla mimo Prahu mají lepší repertoár.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá čtenářko/čtenáři,
      viděla jsem v TV starý záznam ND Rok na vsi s Borisem Rösnerem. Strašně, ale fakt strašně se mi to líbilo.

      Vymazat
  4. Míšo, já o tomhle představení chvíli uvažovala, četla jsem o něm docela pěkné recenze. Ale pak jsem se dočetla, že je to ve španělštině a s titulky.
    Před lety jsem v MDP viděli Drž mně pevně, miluj mne zlehka". Děj se odehrával v taneční škole argentinského tanga. Tehdy v režii Miroslava Hanuše. A byla to opravdu bomba.
    Tak jsem Maríu chtěla vidět pro porovnání. Ale už nechci.
    Měj prima dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko,
      já Tě nechtěla odradit od návštěvy, potlesk na konci byl fakt bouřlivý, to jsem slyšela i přes ty zalehlý uši :-D

      Vymazat
  5. Už jen tvůj popis zní dost hrozivě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janinko,
      pro mě to fakt bylo hrozivý. Jeden chlapec moc hezky španělsky zpíval, i María zpívala krásně, ale pro mě prostě neuchopitelný bizár.
      Shirley, Můj báječný rozvod, Půl druhé hodiny zpoždění, Úča musí pryč, to jsou kusy dle mého gusta.

      Vymazat
  6. Bizár, že? Ale musí nám nějak vtlouct do hlavy, že máme více pohlaví, jsme TO, v občance rodič (zakážou používat slovo rodička?). Kultura je k tomu nejvhodnější. 😁😀😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirijam,
      bizár. Tuhle jsem na dámských toaletách potkala konečně "ono" :-D
      Pecka. Když mě Druhorozený chce naštvat, říká mi, že jsem jeho oblíbený rodič.

      Vymazat
  7. Míšo, teda jak hru popisuješ, tak já bych asi odešla hned, jakmile se k to odhodlali první diváci. Bylo by mi jedno že se prodírám lidmi a třeba jim bráním ve výhledu na tu stupiditu. Jaké asi byly odborné kritiky. Měj alespoň pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko,
      právě že kritiky byly skvělý. Ale já jsem velmi konzervativní, vždycky jsem byla. Byla jsem malá konzervativní holčička :-D. Teď jsem stará konzervativní bába. Tohle bylo na mě opravdu moc.

      Vymazat
  8. Díky za recenzi :) proboha, co to máš za období? Jaruna, bizár….:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zahrado,
      asi mám bizarní období :-D. Ale tohle bylo fakt utrpení.

      Vymazat
  9. Tak to musel být mazec! Že bych to vyzkoušel? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      vyzkoušej a nezapomeň udělat zápis :-D

      Vymazat
  10. Já jsem měla podobný pocity, když jsem viděla muzikál Lazarus :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Gábino,
      tak to bude asi něco podobného, přitom písničky Davida Bowieho mám moc ráda, tedy některý, naštěstí nerozumím a když jsem si našla překlady, divila jsem se :-D. Zůstanu věrná divadlu VERZE.

      Vymazat

Zazvonil zvonec