neděle 19. června 2016

Jussi Adler Olsen

Po přelouskání všech detektivek od Jo Nesbø (prý norský král detektivek), jsem plynule přešla k dánskému spisovateli Jussi Adleru Olsenovi (prý dánský král detektivek). Nejdřív jsem v kině, aniž bych o spisovateli a jeho knihách cokoli věděla, viděla film Žena v kleci. Film drsný, zápletka docela složitá, teda pro mě.

A pak jsem se pustila do čtení, šlo to hezky, Marek mi do čtečky nabouchal první čtyři knihy, investovala jsem tedy jen do dvou. Bohužel, pořád dělám tu stejnou chybu, že čtu od jednoho spisovatele všechny knihy najednou, teda postupně všechny. Každý autor má svůj osobitý styl vyprávění a každý má své oblíbené věty. Na větu Něco je tady špatně, jsem byla alergická už od druhé knihy.

Staré nevyřešené případy vyšetřuje nově založené Oddělení Q, pod vedením komisaře Paula Mørcka s pomocí uklízeče Asada, později přibude cáklá Rose. Něco jako Odložené případy, ale výrazně lepší. Některé knihy byly zfilmovány, ovšem málokdy je film stejně dobrý jako kniha a nikdy nebývá lepší (snad kromě Petrolejových lamp). Dobrá kniha se prostě do filmu nevejde, zvlášť když vyprávění zasahuje dávno do minulosti postav, do jejich dětství, vykresluje povahy a snaží se vysvětlit jejich nepochopitelné chování. Všichni Olsenovi vrazi zažili v dětství různé způsoby týraní, zneužívání a podobné hrůznosti a to je poznamenalo na jejich celý, většinou krátký život. Jediné plus filmu vidím v obsazení Asada, který je v knize malý, obtloustlý a plešatý. No, ten Libanonec, co ho hraje je fakt pěknej, ale Markovi se nelíbil, chtěl Asada jako v předloze. Nechápu.

Varuji ty, kteří se na čtení detektivek teprve chystají, ať dál nečtou, prozrazuji část děje.

Žena v kleci, 2007, česky 2011, film 2013
Název vystihuje děj, byla v kleci a to hodně dlouho, několik let. Film v rámci možností stopáže.

Zabijáci, 2008, česky 2012, film 2014
Podle Marka nejlepší kniha, tady jsme se názorově rozešli. Film jsem zatím neviděla. Partička studentů elitní školy podezřelá z několika vražd. Sebranka pořádných hajzlů.

Vzkaz v láhvi, 2010, česky 2012, film 2016
Podle mě nejlepší kniha a zároveň nejzrůdnější příběh vraha, až se mi chvílemi dělalo vyloženě špatně. Ďábelská finta, jak přijít k penězům, kvůli výkupnému unést dvě děti a vrátit jen jedno. Film mi přišel zmatený, kdybych nečetla knihu, asi bych pointu vůbec nepobrala. Příběh byl logicky okleštěný, ale i velmi upravený, zbytečně dlouhé pasáže o ničem na úkor srozumitelnosti.

Složka 64, 2010, česky 2013
Tradičně pěkně rozepsaný děj a popsané postavy. Tak mě čtení chytilo, že jsem si našla ostrov Sprogø, kde se děj částečně odehrává. Jen ten konec mě vytočil. Detektiv (velký a urostlý) telefonuje v cizím velkém bytě zády ke dveřím a nechá se zneškodnit sedmdesátiletou chromou bábou. Zády ke dveřím netelefonuju ani doma ve svém malém bytě. Pak ho další důchodce posadí bezvládného na židli. Výkon hodný vzpěrače. Já jsem sotva zvládla pětiletý dítě, když kladlo pasívní odpor a kdysi jsem sbírala svého muže v bezvědomí a s ním jsem nehnula teda vůbec.


Maják na ostrově Sprogø

Marco, 2012, česky 2014
Začátek skvostný, pak se děj nějak rozbřednul. Hezká ukázka práce cikánskýho klanu. Marco najde mrtvolu, aby nebyl další obětí musí zmizet. Marcovo neustálé unikání po zemi, po vodě a po vzduchu mě docela unavovalo, nakonec jsem si přála, aby už to měl za sebou, což je hnusný, protože Marco je talentované dítě.

Nesmírný, 2014, česky 2015
Pro mě hlavní postava Nesmírný kretén a nepovedená rozlučka s Olsenovou tvorbou. Jsem velmi pragmaticky založená a různé sekty jsou mimo mé chápání. Vyšetřování dávné smrtelné nehody mladé holky, které nakonec prokáže vraždu. Příběh dobrý, ale konec zase na facku. Tentokrát oba detektivy zneškodní malá těhotná ženská, která má pár týdnů do porodu. Pecka. Na konci knihy je obsáhlý seznam lidí, kterým autor děkuje za pomoc. Proč mu, proboha, někdo z nich neřekl, že konec je mírně řečeno hloupý..?!


3 komentáře:

  1. Teda koukám, že kromě dost podobnýho synka čtu dost podobný knihy. Teď jsem dočetla Žízeň a i Olsena mám komplet 😃
    Tedy kromě té poslední a tu tedy číst ani nemusím.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já jsem nahoře napsala varování... , ale stejně se omlouvám.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: P.S. Ještě jsem zvládla všechny knihy od Carin Gerhardsen, švédská autorka detektivek, moc se mi líbily, ona je původně matematička a ty knihy měly celkem logiku.

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec