neděle 4. září 2016

Stěhování na CC

Byla jsem přesazená. Ne, že bych na původním místě zlobila, ale z úsporných důvodů naše firma ukončila nájem kanceláře ajťákům. A tak ředitel IT sedí na mém místě a já putovala na call centrum. Po dovolené jsem měla přestěhovaný stůl i šuplíky, na stole srovnané těžítko, kalendář, sešívačku, tužky a kancelářské sponky. Kristina ostatním vysvětlila, že jsem lehce autistická a musím mít své věci, jak jsem zvyklá. Všechno bylo na svém místě, jen v jiné místnosti.

Nejdřív jsem byla pořádně zpruzená a říkala, že kdybych chtěla pracovat v call centru, tak tam pracuju, ale je to jako se vším, i přestěhování má své kladné stránky. Sedíme tu max ve čtyřech, jsem zašitá v nejvzdálenějším kanclu, nikdo mi nevidí na monitor a kolem sebe mám mladý lidi. Což mě výrazně omladilo, si teda myslím a chodím do práce ve Světlančiných roztrhaných džínách, ale jenom v pátek.
.
Naše firma se zabývá zasílám peněz bez bankovních účtů. Tady vložíte peníze na pobočce a za pět minut je může příjemce vyzvednout kdekoli na světě. Bohužel, tato služba bývá velmi často zneužívána k různým podvodům. Většina podezřelých transferů se blokuje a následně řeší přes CC. Úkolem je podchytit potenciální oběti a zabránit jim v zaslání peněz podvodníkům. Nejvíc frčí internetové seznamky. Muži naletí krásné Vasilise z Ruska. Oblbnutí prsatou blondýnou posílají peníze na letenky, na víza. Pak je Vasilisa nemocná nebo má nemocné děti, tak peníze na doktora. Mezitím letadlo uletí, vízum propadne....Těm nadžencům vůbec nedochází, že u PC sedí klidně chlap a peníze na pobočce vyzvedne stoletá Vasilisa zkroucená artritidou. Neuvidí nevěstu ani peníze.

Ženský se pro změnu seznamují s americkými vojáky. Průběh je vždy stejný, tři měsíce si s vojákem zamilovaně píšou, dostávají fotky urostlých Amíků v uniformách. Pak přijde prosba o peníze. Miláček je na misi v Beninu/Kamerunu/Senegalu a potřebuje nutně peníze, protože ztratil mobil, kreditní karty nebo je po úraze v nemocnici. A ženský šílený peníze posílají, vůbec jim nevadí, že se příjemce jmenuje třeba Abua Kebua. Ano, typicky americký jméno. Pokud jim firma převod peněz zamítne, plakají operátorům do telefonu. Vysvětlují, zapřísahají, křičí. Nejlepší byla ta, co chtěla poslat peníze do Ghany adoptivnímu synovi svého amerického přítele. Na co? Na letenku. Syn je se školou na výletě v Ghaně (!) a nemá letenku zpět do USA. Přítel leží v nemocnici. Viděly ty ženský někdy mapu světa? Řežu se tu smíchy a k tomu zhulený hudební redaktor rádia Impuls v srpnu pouští Tichou noc.

Sophia se snaží přesvědčit další dámu, že se zřejmě stala obětí podvodu. Posílá 950 € do Německa. Komu ty peníze posíláte? Manželovi na letenku. Váš muž se jmenuje Uršula? Ne, ta paní, co je vyzvedne. Proč je nevyzvedne manžel? Je v Afghánistánu na misi. A tu příjemkyni znáte? Ne, poslala mi mail. V rádiu Merry Christmas.

Když zákazníci přijdou o peníze, požadují zpět částku po nás. To teda smůla. Bezva jsou také nákupy aut z Anglie. Podezřele nízká cena. Důvod prodeje? A sakra, tady potřebuju auto s opačným řízením. Prachy tradičně v čudu, auto nikde. V rádiu White Christmas.

Dojemné jsou příběhy adopce pejsků z afrického útulku. Peníze na letenku, peníze na přepravní schránku. Pejsek je na letišti ve Francii a je nemocný. Peníze na léky. Pak je pejsek na letišti v Německu. Schránku někdo ukradl je třeba zaplatit novou. Nemusím snad ani psát, že pejsek nikdy nedorazil. Stejně jako půjčky z Beninu, záhadná dědictví, výhry v loterii bez losu apod., kvůli kterým se posílají různé poplatky za vyřízení nebo převedení.

Komu není shůry dáno v apatyce nekoupí.






6 komentářů:

  1. Lidé jsou vážně zvláštní, co všechno jim nedojde, že je divné ...

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou úplně tupí, posílají desetitisíce někam do pryč a pak se diví...

    OdpovědětVymazat
  3. Na jednou stranu je mi těch lidí snad i líto, jestli nejsou úplně blbí, tak musí být strašně zoufalí. Přečetla jsem jedním dechem,

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Včera se jedna zoufalkyně snažila poslat do Egypta 150 000 Kč na svoji vlastní svatbu... a nejsou to bohatý ženský a kolikrát se i zadluží. Každý den nad tím kroutím hlavou.

    OdpovědětVymazat
  5. Bohužel, také jsem jednou naletěl, na inzerát na Instagramu. Zachtělo se mi magnetického obalu na Samsung S8+. Zaplatil jsem kreditkou, peníze si stáhli a nic nepřišlo. Web nedostupný...

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Milý Mirku,
    to určitě zamrzí, tady se točí desetitisíce a člověk jim to nevymluví, kdyby Ti někdo řekl, že je to podvod, peníze nepošleš...ale tady né...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec