pátek 5. ledna 2018

Nejlepší pro všechny, Petra Soukupová, 2017

Tolik jsem se na novou knihu těšila, objednala jsem si ji v mém oblíbeném knihkupectví ještě před vydáním. Jenže Filip asi vlítnul do kanceláře a já v panice objednávku zavřela bez odeslání. Čekala jsem na mail, že si můžu knihu vyzvednout a vono furt nic. Tak ještě jednou a lépe, to mi Filip taky říká.

Už v metru jsem servala igelit a začala číst. Po prvních stránkách jsem byla zklamaná, chvilku trvalo, než jsem si zase zvykla na styl psaní a fakt, že většinu příběhu vypráví desetiletý kluk. Nakonec mě kniha dokonale pohltila a po přečtení se dostavil opět ten pocit prázdnoty. Nádherně psychologicky vykreslené postavy Viktora, jeho matky herečky a přísné babičky, nikdo není ten kladný hrdina, nikomu se nedá fandit bez výhrady. Hana dostává nabídku na roli v seriálu, konečně snad všem ukáže, jak je dobrá. Natáčení mimo Prahu je časově náročné, proto problémového Viktora šoupne ke své matce na vesnici. Nejlepší řešení pro všechny. Opravdu pro všechny? Kluk nezná žádné mantinely a babička je generál, ráda by velela všem. Sžívají se velmi ztuha.

Nebýt toho doplňujícího závěru, kniha by působila asi depresívně. Na druhou stranu jeden rok v běhu života zas tolik neznamená, zvlášť když nebyl tak úplně špatný. Měsíc před touto knihou vyšla i nová Petřina detektivka pro děti Kdo zabil Snížka? Oba příběhy se prolínají, proto já vím, kdo Snížka zabil a dokážu si představit děj. V mojí knize je pátrání po pachateli jen okrajové. Myslím, že neodolám a knihu, třebaže je dětská, si koupím.



27 komentářů:

  1. Říkala jsem si o ní Ježíškovi, ale ten mě úplně zazdil! Už jsem si podala stížnost, tvářil se, že to napraví, ale zatím je ticho po pěšině..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Škoda, že jsi z ruky, bych Ti ji půjčila. Teď je teda v oběhu, má ji Šárka z práce, pak Zuzana...za ty prachy se musí užít...

    OdpovědětVymazat
  3. to vůbec neznámasi si ještě něco nadělím po Vánocích

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem šíleně, ale šíleně pozadu.
    Tato tvorba se ke mě dostane zhruba tak za dvacet let, já jsem nyní zamilovaná do Patrika Hartla a po nocích ho drtím, takže nějakými novinkami, no možná kdybys vytáhla Vojnu a mír, k tomu bych se mohla vyjádřit     

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Naděl, já tady Petru Soukupovou v knihách už propagovala, je to moje VELMI oblíbená spisovatelka...

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: No, hlavně, že čteš Hartla...
    Já četla jeho tři knihy a všechny mi připadaly prvoplánově líbivý a povrchní. Taky jsem mu v rubrice Knihy pěkně umyla prdel... Ale proti gustu...

    OdpovědětVymazat
  7. O českých moderních spisovatelích nějak nemám vůbec přehled, a o jejich tvorbě také ne. Moje znalosti končí Vieweghem. A ten musím říct mne moc nenadchnul. Každou jeho knihu jsem okamžitě po přečtení zapomněla, což se mi u jiných autorů nestává. Některá díla si okamžitě připomenu jen se podívám na název. A to je třeba už nějaké desetiletí co jsem to četla. Jediná česká autorka kterou si kupuju je Ludmila Vaňková. Ale to proto, že se zabývá českou historii, hlavně Přemyslovci, což je pro mne milovníka historie pastva. Teď opět po dlouhé době  vyšla nová kniha tak se musím v pondělí ve městě podívat. Nepíše jen o Přemyslovcích,napsala i nádhernou knihu o stavbě chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře ale i dvě sci - fi knihy.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Tak já Viewegha milovala, teda ty jeho první knížky.Myslím, že jsem ale skončila u Románu u muže a pak knihy přestala kupovat a do knihovny já nechodím...
    Já se chystám v důchodu (pokud se dožiju) na Vondrušku. Já mám historii taky ráda a on se mi líbí i jako chlap a má zdravé názory i na dnešní politiku.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Blondýny jsou povrchní a prvoplánovitě líbivé.
    Mám období, kdy tuto literaturu vyhledávám, když potřebuji v náročném období vypustit a to nelze číst knihy, které jdou na dřeň.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Jestli se zde prcá, tak tam na každé stránce třikrát

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: V poho, dyť já ho čtu taky...
    Já v náročných obdobích čtu Deníky Adriana Molea, během rozvodu jsem si všechny střihla 2x.

    OdpovědětVymazat
  12. Od této autorky jsem ještě nic nečetla, ale knížku popisuješ moc hezky

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: V rubrice Knihy jsem o Petře Soukupové psala, rozhodně nějakou knihu zkus...

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to tady budu asi za totálního analfabeta, protože že neznám knížku, to se ještě dá pochopit, ale že mi neříká nic ani jméno autorky, to už je hotový škandál!

    OdpovědětVymazat
  15. Petra kdysi byla taková líbezná holka, upřímná, ale vždyť je to fuk - dneska už všichni píšou jak přes kopírák podle Viewegha! :)

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Já jsem její velká milovnice...už pár let a ráda jí tu dělám reklamu...milá Škandalistko...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Četla jsem všechny její knihy, kromě dětských, ale na tu poslední se chystám. Mně to nepřipadá, že by někoho kopírovala, ale samo nejsem žádná zběhlá literární kritička... Držím se hesla Kofoly: Když miluješ, není co řešit.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Nutně neopisuje, ačkoliv ty škandály, celkové vyznění... Píše tak, aby se to prodávalo, no ne? :) Co taky jiného. Lepší než si tím vytírat pr***!

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Dobře, doporuč mi tedy, prosím, nějakého jiného českého autora blízkého Tvému srdci... Kterého prodej nezajímá.
    P.S. Mě "prdel" nepohoršuje, hvězdičky nemám ráda.

    OdpovědětVymazat
  20. Chtěla bych se zeptat, je kniha určená dospělým nebo dětem?

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Kniha je pro dospělé, i když většinu vypráví Viktor.
    Kdo zabil Snížka (pes)? je určená dětem, věk nevím, dneska jsem z nákupu pospíchala na biatlon, tak jsem knihkupectví nestihla. Nemám představu, pro jak staré děti, ale počítám tak 9-10 let.

    OdpovědětVymazat
  22. Ha, veřejné postěžování překvapivě zafungovalo a už mám knížku taky!:) Při této příležitosti bych si tedy chtěla ještě postěžovat, že potřebuji dotáhnout brzdy na kole a vyřídit reklamaci kuchyňské linky a knihovny!:)

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Tak to je paráda...
    Pokud to bude fungovat, můžu Ti tu udělat i stěžovací rubriku.

    OdpovědětVymazat
  24. Ha, konečně přečteno! Povedené to bylo! Zítra ráno bude Petra Soukupová v DVTV!:)

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Tak bezva...
    Zítra ráno jedu na výlet, Zuzana mě šikanuje...
    Petru jsem viděla u Šípa, ale je holka introvert, kdybych nečetla její knížky, asi by mě nezaujala, ale líbilo se mi, jak bránila Kdo zabil Snížka proti názorům,že se nehodí pro děti psát o smrti...

    OdpovědětVymazat
  26. Aha, a já se ptala, jestli ji znáš
    Taky ji propaguju a moc se mi líbí, i když z knihy Zmizet jsem nemohla spát delší dobu. S Vieweghem jsem skončila taky u Románu pro muže, už ho číst nemůžu a Hartl se mi líbí. Možná je prvoplánový, no a co? Zkus si přičíst Vasilkovou a to něco uvidiš A jak se vydává a čte.

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec