středa 4. září 2019

Kouzlo čtvrtého ročníku

Už na maturitním plese mluvil Druhorozený přímo nebezpečně o opakování čtvrťáku právě kvůli možnosti střihnout si maturiťák ještě jednou. Byl atmosférou v Lucerně úplně okouzlen a nejen atmosférou, ale i sám sebou, protože mu nový oblek moc slušel. Slušel i ostatním, ale ti nebyli až takoví narcisové. Taky mu tam chyběla nemocná babička Hela. Nikdy jsem nechápala, proč se plesá dopředu, když né všichni se pak k maturitě dostanou nebo ji udělají. V tuto chvíli je už všem určitě jasné, že mám doma propadlíka. Měl dělat reparát z práva a češtiny (moje dítě!). Neučil se tradičně vůbec, u práva neodpověděl ani na jednu otázku ze tří, proto se následně češtinou nemusel stresovat.

Odmalička za nic nemůže. Zprvu bylo úsměvné jak celý první stupeň základky vysvětloval všechny průsery větou Hruška...Hruška udělal to a ono. Ano, David Hruška strůjce všeho zlého. Synek se od základky bohužel nikam neposunul. Proč se neučíš tu češtinu? Natka mi slíbila svůj sešit, ale nemá čas se sejít. Nikdo jiný to nemá tak pěkně zpracovaný. Čekal přes tři měsíce a stejně se nedočkal. Za to, že neumí češtinu, může tedy Natka. Nakolik je za jeho přistupem benevolentní výchova a nakolik geny? Jeho otci vytopil soused pronajatou garsonku, když mu začala plesnivět, ptala jsem se, proč si nepořídí na vysušení fukar. Ten blbec Řezníček svůj někomu půjčil a nepamatuje si komu. Ach jo, jediný vysoušeč v celý Praze a kdoví, kde je mu konec. Geny jsou svinstvo.

80 komentářů:

  1. tak snad to"neztrihne ještě jednou doopravdy...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milý Honzo,
    právě že jó...musí opakovat čtvrťák...

    OdpovědětVymazat
  3. Holka, co bych dala za druhý čtvrťák...
    Víš, že může být hůř?
    Hele, první maturita a výbuch. Druhý pokus opět s výbuchem.
    Třetí pokus zakamuflovám krátkodobou neschopenkou a, podle předběžných výsledků, tahle poslední možnost a ...
    No jasně, BUM.  
    Nic.
    Konec...
    A po tak dlouhé době se trošku obávám, že by druhý čtvrťák už asi nepomohl.
    Takže Ty máš, narozdíl ode mě, ještě naději.
    Koukej si ji hýčkat.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsou marná slova, pomůže jedině bič. Jak já sama bych nejradši někdy dostala pořádně přes držku, abych začala něco dělat.
    Jinak jak se dítě nenaučí učit na ZŠ (a je jedno, že i přes neučení se má jedničky), neumí to ani potom, takže já bych každý dítě nutila se pravidelně učit aspoň chvíli každý den. Ten návyk je už částečná výhra.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak s tímhle jsem se musela popasovat na základce s dcerou i synem. Dcera flákala matiku a češtinu, ale u syna byl problém s tím že je dyslektik a dysgrafik. Ten za to nemohl.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Milá Baruško,
    je to sice ještě naděje, ale čekám stejný výsledek...on se učit nebude a nebude...

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Milá Bobouš,
    udělala jsem ve výchově spoustu chyb, teď se mi to vrací.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Milá Vendy,
    začínám být nějaká strašně unavená. Musím tomu závislákovi doma zrušit wi-fi, budu mít zatím pauzu ve vybírání článků na TT a v blogování. Bude to nelítostný boj...

    OdpovědětVymazat
  9. Milá padesátko, upřímně s tebou cítím. Věř mi to. My ještě čekáme, jak to dopadne. Synátor dělá praktickou zkoušku 9. a 10.9. a ústní z předmětů pozemní stavitelství a architektura 17.9. Tak potom se opiju buď z radosti nebo ze žalu. Naštěstí si před půl rokem našel slečnu, která ho přes prázdniny (od srpna) do učení přinutila. Je zamilovaný, tak to s ní asi dost řešil. Chtějí jet spolu totiž od dubna na Kypr na brigádu, takže to musí udělat, jinak nikam nejede. Tedy v podstatě by mohl, ale bez  maturity. Takže já DOUFÁM, že to dá a tohle období budu mít z krku. Přeji pevné nervy, sama nevím, jak bych to dál řešila. Ale doufám, že nebudu muset.

    OdpovědětVymazat
  10. Upřímně věřím, že mě tohle nikdy nepotká. Prvorozený je génius od narození a druhorození má už teď jasno, že chce chodit jen na základku .

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Milá Simono,
    myslela jsem při psaní na Tebe.
    Držím palce jak nejvíc to jde. Synek má pěkný plán, určitě mu vyjde.
    Druhorozený holky jenom kosí, až si říkám, že to snad není možný. Plány nemá žádný. Dnes jsem odpojila wi-fi, přitom já JSEM HODNÁ...a jsem potrestaná taky.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Milá Janinko,
    Druhorozený je velký frajer...

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Tajně doufám, že ho to přejde...

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Míšo, vydrž ten rok a daj mu ešte šancu a hlavne netrestaj sama seba, dosť ťa trestá on. Ale keď to nedá ani o rok, tak ho bez pardónu vykopni z mamahotelu a nech sa stará sám o seba, veď je už plnoletý. Pomoc pre teba on nie je žiadna. Asi by klučíkovi pomohlo spadnúť na dno, naraziť si držku a zistiť pri tom, kam sa už nechce dostať. Je ešte mladý vyhrabe sa z toho... snáď.

    OdpovědětVymazat
  15. Míšo, geny jsou určitě svině a benevolentní výchova je v současné době taky na.... Má kamarádka adoptovala dvouletého klučíka. Dnes je mu třicet a chlastá první ligu. To, že jsou všichni abstinenti a výchova byla přísnější, tomu nezabránilo. Asi fakt ty geny.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Milá Fidorko,
    není to jen škola, ale i hraní online počítačových her třeba celou noc...

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Milá Pavlo,
    dříve jsem si myslela, že se matky nezvedených dětí na geny vymlouvají, teď už ne. Za poslední dva roky se tak strašně připodobnil svému otci, že bych ho zabila...

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím, milá Míšo, už když jste prvně psala, že ho čeká reparát, tak jsem si oddechla, že v tom nejsem sama , toho mého puberťáka čekal reparát z fyziky na konci srpna, no, dal to, ale byly to hrozné 2 měsíce prázdnin, bohužel spíš pro mě, než pro něj... Takže s Vámi moc a moc soucítím, někdy si říkám, co jsem komu udělala, že mi to vrátil na dítěti . Tak pevné nervy přeji. Romana

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Neviem no, ale  to, že mu zrušíš wi-fi nevydržíš asi dlho, lebo ti bude tak  žrať uši, až to kvôli vlastnému duševnému zdraviu vzdáš.
    Prajem ti, aby ten rok čo najrýchlejšie ušiel a ty urobíš čo musíš... a on tiež, holomek jeden!

    OdpovědětVymazat
  20. Milá Pajcko, tady každá dobrá rada drahá ..... v každém případě to pro něj bylo asi dobré z cvičných důvodů, prostě jednou  si důsledek svého přístupu "vyžrat". Tobě přeju pevné nervy, ale hlavně ať se nestresuješ ty, ale především mladý pán ...Já bych na tvém místě jasně deklaroval následky dalšího propadnutí (výkop do života) a teď bych ho spíš kvůli tomu štengroval a popichoval, propadlíka Ono zdravé "nasrání" by mu třeba víc pomohlo, než vyplá wifina. Good luck.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Můj milovaný Glosátore,
    (tady snad takhle můžu oslovovat ),
    díky za podporu, bude to boj na život a na smrt..!

    OdpovědětVymazat
  22. Život si s námi někdy umí zahrávat, věřím, že všechno dopadne dobře, držím pěsti a přeji fakt hodně pevné nervy

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Milá Evo,
    děkuju, pevný nervy budu opravdu potřebovat...

    OdpovědětVymazat
  24. Musí to být těžké mít takového syna, ale ono to asi o dětech platí povšechně. Jsou i děti pomalu v důchodu a rodiče jsou s nimi nespokojeni daleko víc, než jsi nyní ty se svým synem. Když to tak čtu, jsi ještě hodná máma, ty o generaci od tebe starší už takové nebývají.

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Milá Sugr,
    také si myslím, že jsem hodná matka...

    OdpovědětVymazat
  26. Mně dělala vždycky problémy matika a proto jsem si vybrala takové povolání, kde jí využiju minimálně plavala jsem hlavně ve složitých rovnicích, ty jsem nenáviděla....jakmile jsme z nich psali test, bylo mi jasné, jakou známku budu mít ale vyrostla jsem a žiju celkem spokojeným životem i bez rovnic nebo slovních úloh

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Milá Sabinko,
    taky jsem se matice vyhýbala, jsem ráda, že si spočítám nákup a slevy...

    OdpovědětVymazat
  28. To ti tedy nezávidím.
    Ale odpojením wi-fi si nebude moci vypracovat referát do českého jazyka!
    Ale je to dilema. Jak ho postavit na vlastní nohy, když ještě nevydělává a člověk by rád, aby aspoň tu maturitu dal, nicht wahr? Potom, děj se vůle boží.

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Milá Mirijam,
    zrovna to řešíme, že nebude moct dělat věci do školy, předtím wi-fi měl a stejně propadl, tak to vyjde nastejno...

    OdpovědětVymazat
  30. ...geny jsou svinstvo...v tom vám rozumím.Horší je,že se s  nimi nedá nic moc dělat...pěkné dny

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Milý Johane,
    také si připadám úplně bezbranná...

    OdpovědětVymazat
  32. Syn studuje právo? To bude právník? Pokud ano, mohl by dělat obhájce. Obhajovat se umí slušně. Podobně jako maturák před maturitou mě fascinují svatby. Všichni slaví, auta troubí přes celé město. Proč se stejným nasazením neoslavují lidé také rozvod ? Situace sice nezáviděníhodná, ale článek mě pobavil. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  33. [32]: Milý Kocoure,
    díky...
    Synek studuje (teda měl by) bezpečnostně právní činnost, kdyby nebyl línej, na práva by mohl pokračovat, ale to je ze šuplíku sci-fi...

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Taky jsem vystudoval obor Bezpečnostně právní činnost v Holešově, policejní školu... A skončil jsem jako masér. Takže vystudovaná škola ještě nic neznamená... Pokud umí věci slušně okecat, najde si dobré místo i tak...

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Tak vyřídilku má dobrou, to Ty taky ...

    OdpovědětVymazat
  36. [35]: Geny klackem neumlátíš a krev není voda...

    OdpovědětVymazat
  37. [29]: Hoď si korunou. A zapojovat pod dohledem.

    OdpovědětVymazat
  38. [38]: Není s ním rozumná řeč...

    OdpovědětVymazat
  39. To nechapu...mne prijde ze je maturita zaklad,na to se prece podiva kazdy zamestnavatel kdyz koukne do zivotopisuNebo vyucni list,proste neco...Je to blbe ale bohuzel dnes ten papir clovek musi mit,jak se chce zivit?nebo to mu neni trapne sedet doma?jen me tak zajima co se mu asi honi v sisce😀

    OdpovědětVymazat
  40. [40]: Milá Klávesničko,
    myslím, že má v hlavě jenom LoLko a šoustání...
    Chodí občas na brigádu, pracoval jako snídaňový číšník, teď bude chodit do Alzy. On nechce dospět.

    OdpovědětVymazat
  41. Reparát matematiky, chyběli jí dva body... propadnout není kam takže šup do práce...chce to zkusit na rok znovu a tentokrát prý doopravdy tak uvidíme...
    A pravda geny tu taky fungují...po svém otci má to své všechno vím všechno znám... Oou   

    OdpovědětVymazat
  42. Jsem také ve čtvrtém ročníku a mám z toho všeho bobky :(. Zařizování maturáku, stužkováku, ještě k tomu jsem výběrčí peněz a ne všichni mi je ještě dali, a pak se ještě učit na maturitu, ach jo..

    OdpovědětVymazat
  43. [42]: Milá Zlatko,
    matika je těžká... té se musí i rozumět.

    OdpovědětVymazat
  44. [43]: Milá Leničko,
    Ty to zvládneš...
    To moje pako se neučilo celý čtyři roky.

    OdpovědětVymazat
  45. U nás na gymplu se někteří řídili heslem: "Hvězdy září v září." Bohužel někteří nezazářili ani v září, tak to pro jistotu vzdali úplně, ještě že chce váš syn alespoň opakovat.

    OdpovědětVymazat
  46. [46]: Milá Helmii,
    furt lepší než chodit do práce...bráno z jeho pohledu...

    OdpovědětVymazat
  47. Jak se říká - to nevymyslíš    My jsme maturitní ples neměli... jen stužkáč, což byl takový večírek nás a učitelů - nějaký lehký program, občerstvení atd. V deset to skončilo a kdo chtěl, šel ještě někam "kalit"

    OdpovědětVymazat
  48. [48]: Milá Lil,
    jak se blbě říká "Napsáno žvotem".
    Maturitní ples byl v Lucerně ve velkým stylu...

    OdpovědětVymazat
  49. My jsme předmaturitní ples neměli, bylo to v době, kdy bylo zakázáno navyšovat se nad  dělnickou mládež a zakázáno i nosit tužky. Stužkovali jsme se tajně o víkendu v jedné hospodě, stužky jsme nosili hrdě. Byl z toho průser... vyšetřování. Pak povolili tabla i učňům a pro celou školu uspořádali první stužkovací ples. Byli jsme rebelantská třída. Napadlo mne, že když má syn problémy s češtinou, jestli není třeba dyslektik. To byl problém mého syna, ale když píšeš že nemá snahu a neučí se, tak je v tom něco jiného. Ale neobviňuj sebe. Na někoho platí po dobrém, na jiného po zlém. Ty jsi určitě vyzkoušela všechno. Třeba mu bude líto, že všichni už to mají hotové a on musí dělat reparát a půjde do sebe. Držím oběma palce.

    OdpovědětVymazat
  50. [50]: Milá Marijko,
    já jsem se opravdu snažila, kdyby se synek snažil aspoň z poloviny jako já...
    Reparát neudělal, na jeho škole není místo, musel přestoupit na soukromou, kde je školné 2 tisíce měsíčně...

    OdpovědětVymazat
  51. Milá Padesátko,
    jen chci říct, že bych se zachovala stejně. Tou pomyslnou holí bych ho sice s chutí zmlátila, ale zlomit bych ji nechtěla a neuměla.
    Rozumím Vám, mějte se fajn.
    Zdeňka

    OdpovědětVymazat
  52. [52]: Milá Zdeňko,
    díky moc za podporu.
    Mám ráda úsloví Vychovat to nejde, zabít se to nesmí...

    OdpovědětVymazat
  53. [45]: Moc moc děkuji za potěšující komentář <3. Nejvíc se bojím AJ. Učitelka nás vůbec nepodpoří, spíše naopak. Říká nám, že vyletíme jak holubi :(. Ale prý to říká každé třídě. Tak snad to nemyslí tak úplně vážně. To už se člověk na ty hodiny vůbec netěší...

    OdpovědětVymazat
  54. [54]: Asi vás chce pohnout k učení, to je  styl některých učitelů a zbytečný stres. Druhorozený se v aj cítí nejpevněji, na brigádě v hotelu mluvil anglicky pořád, ale ta čeština...
    Neboj se, většina lidí maturitu zvládne, Druhorozený je vážně extrém.

    OdpovědětVymazat
  55. Tak to je k vzteku, zvlášť když musí opakovat, ale ze zkušenosti vím, že lenost a nechuť k tomuhle se jen tak dokopat nedá. Já sice dřív na střední a první VŠ byla laxní, ale nikdy ne tolik jako potom na magisterském... Nebavilo mě to a to hodně hrálo do karet tomu, že jsem se prostě neučila. Držím palce, aby to pro něj podruhé bylo snesitelnější, třeba sám přijde na to, že bude lepší to konečně mít z krku. A na druhou stranu, nic mu nikam neuteče...

    OdpovědětVymazat
  56. [56]: Milá Lucko,
    já jsem už bezradná, považuju to ta ztracený čas... a doufám, že nakonec odmaturuje.

    OdpovědětVymazat
  57. No, asi jediné řešení je - spočítat, na kolik vás tento rok jeho "studentský" život přijde, a předložit mu účet.
    Oznámit mu, že pokud neodmaturuje, půjde okamžitě do práce a peníze za tento proflákaný rok vám začne splácet, počínaje první výplatou.
    A udělat to! Vytrvat! Držet slovo, i když to bude nepříjemné. Tomu se říká (pozdní) výchova.

    OdpovědětVymazat
  58. [58]: Milé ranní ptáčátko,
    máte pravdu, jsem měkká matka a i pozdní výchova je lepší než žádná...

    OdpovědětVymazat
  59. Tak ať se mu to tentokrát povede! já jsem hrozně ráda, že už mám tu maturitu za sebou :) myslím, že několik lidí ženského pohlaví mi říkalo: "Neboj, oni ti kluci dospívají pomaleji." anebo "Ono jim všechno dochází pozdě!" a mám pocit, že to tak je - především skrz vzdělání

    OdpovědětVymazat
  60. Ze srdce nesnáším genetická připodobňování, jako alibismus se mi to zoufale hnusí.
    Ale čím to je, že má dcera strká hlavu do písku jako její otec a odmítá se zabývat řešením zapeklitých situací ?
    Že by geny nebo je hlava v teplém písku nová komunikační metoda ?

    OdpovědětVymazat
  61. Opět jsi mě pobavila, navrhuji založit " Klub matek přeživších své nezdárné děti"
    Jako bych byla doma, halt geny mevysereš, musíš jen ve zdraví přežít

    OdpovědětVymazat
  62. Geny nevysereš, jsem pochytila od svého kamaráda  jednou na čarodejnicích asi při pátém panáku. A on celý zivot se zabývající genovým inženýrstvím TO MUSÍ VĚDĚT!   Navíc jste ve čtvrťáku a my teprve ve třeťáku. Tak na co si stěžuješ?!

    OdpovědětVymazat
  63. [60]: Milá Májo,
    také jsem přesvědčená, že jsou kluci pomalejší, jen jsem netušila, že tak moc...

    OdpovědětVymazat
  64. [61]: Milá Blondýnko,
    také jsem na sílu genů donedávna nevěřila, ale za poslední dva roky se Druhorozený přetransformoval do svého otce. Opravdu very faine, mám chuť ho taky zabít...

    OdpovědětVymazat
  65. [63]: Milá Zahrado,
    stěžuju si, že čtvrťák jede znovu, navíc musel přestoupit na soukromou, cák na té  původní není místo...

    OdpovědětVymazat
  66. Vím, zlehčuju to, ale čekat,jestli tvé dítě bude žít nebo ne,ti přehodí hodnoty tak, že se sice rozčiluješ, vyhrožuješ, ale v hloubi duše si říkáš, hlavně že je zdraví. Navíc příští rok 100% odmaturuje!

    OdpovědětVymazat
  67. Zdravý s tvrdým Y

    OdpovědětVymazat
  68. 4.zari...... ty voe, tys vazne zrusila wifinu! Vzdyt mu muzes jen zmenit heslo, ne.... a nerict mu ho samozrejme
    To by  teprve bylo, ze ty muzes a  on ne!
    Ale je to teda trdlo, truhlik, trumpeta :/

    OdpovědětVymazat
  69. [69]: Milá Martinko,
    já jsem ta, co potřebuje pomáhat s hesly...
    Teď jsem na Sardinii, Druhorozený je doma bez wi-fi, pokud si nepořídil vlastní...uvidíme, až se vrátím.

    OdpovědětVymazat
  70. [67]: Milá Zahrado,
    vím, že jsou větší tragédie, teď mi to připadá hrozný, snad se tomu za pár let zasměju...

    OdpovědětVymazat
  71. Ono se to poddá a určitě to anakonec výjde, hold jsou typy co se prostě nebudou učit nikdy 😁

    OdpovědětVymazat
  72. [72]: Milá Marsi,
    moc se mi tomu chce věřit...

    OdpovědětVymazat
  73. Úplně mi to připomnělo toho mého spratka. Taky maturoval z jednoho předmětu v září, ale psycho před jsem prožívala já. Jeho otec mu v červnu po nezdařilé zkoušce hodil na stůl přihlášku do "kolbenky" (místní továrna pro silné muže) a zařídil brigádu u zedníků. No udělal to a je dokonce vysokoškolsky vzdělaný. Ale tu pachuť zkažených prázdnin před 10 lety cítím doteď. Přeji Vám i synovi hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
  74. [74]: Milá Marci,
    díky za podporu. Já kromě zkažených prázdnin budu mít i hořký znovu celý čtvrťák, a to ani není jistý, že maturitu zvládne. Nemluvě o tom, že je zatím na soukromé škole, v té jeho není místo...máme počkat do konce září.

    OdpovědětVymazat
  75. [11]:Milá padesátko. Dnes byl ten den "D" - ústní maturity. Předtím měl praktickou zkoušku  a dnes pozemní stavitelství a architekturu. A hádej? Neudělal to z pozemního stavitelství. Vzhledem k tomu, že už teď z 99% bydlí u své přítelkyně, doufám, že to tam zůstane. Je srozuměn s tím, že si najde práci. Když jsem mu říkala,  jakou chce najít bez maturity, jestli bude trhat plevel, byl ještě ukřivděný, že "děkuje" za podporu. No, pro dobrotu na žebrotu. Takže jsme dopadly tak nějak stejně. Stejně blbě.

    OdpovědětVymazat
  76. [76]: Milá Simono,
    je to truhlík...
    Ale ještě přece může dodělat maturitu na jaře. Prvorozený byl taky takový střelec (on je střelec i znamení), nastoupil do práce bez maturity, tu si pak dodělal, je tam dodnes, tj. deset let.
    Takže já si myslím, že ještě šance je...!

    OdpovědětVymazat
  77. [77]:To já s tím počítám, že to udělá v květnu. Ale úplně stejně jsem počítala s tím, že to udělá teď v září

    OdpovědětVymazat
  78. Bohužel, z něčeho podobného asi nejde vyrůst :(.

    OdpovědětVymazat
  79. [79]: Milý Libore,
    nějak jsem podcenila ty geny...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec