úterý 24. května 2022

O stolečku

Zamilovala jsem se do sousedčina jídelního stolu. Totálně. Vášnivě. Bezhlavě. Stůl jí doma zůstal po dceři Monice, která si ho nechala udělat na zakázku, ale do nového bytu se jí už nehodil. A protože jsem nikde nenašla stůl, který by odpovídal mým představám, dlouhý a úzký, napsala jsem Monče o kontakt na truhláře. Sice mě varovala, že truhlář byl nespolehlivý a pomalý, ale já jsem paličatá býčice a neposlouchám cizí rady. Koneckonců, řekla jsem si, stůl je pěkný a já nikam nepospíchám. Velmi pečlivě jsem naměřila rozměry, poslala zálohu a nic. To mě mělo varovat, na dotaz ohledně barvy a laku už neodpověděl, ale termín dodání dodržel podle smlouvy. Bude překvapení.

S Druhorozeným jsme rozebrali starý stůl a odkutáleli ho do kontejneru na velkoobjemový odpad. Přijel truhlář, otevřel dodávku, v ní stůl ve vysokým lesku s divnou barvou. Teda ne takovou, jakou bych si představovala u stolu z bukového masivu. Moje chyba, že jsem při jednání nebyla dost důsledná. Do myšlenkových veletočů mi truhlář řekl, že stůl v dílně špatně uřízli a je tedy o dvacet centimetrů delší. Teď. Teď byla ta chvíle, kdy jsem měla vycouvat a odmítnou stůl převzít. Ale já né. Nechtěla jsem být za hysterku, taky jsem věděla, že stůl se i tak vejde. Za dobrou vůli jsem dostala slevu celých 5 procent. Stůl velký a těžký jak kráva. Kdyby nebyl doma Druhorozený, truhlář by ho sám do bytu nedostal.

Poctivě jsem se snažila s novým stolem sžít. Moc to nešlo. Sedělo se mi u něj nepohodlně, připadala jsem si malá a krátkoruká. Bože, já blbě změřila výšku. Kdepak. Nebudete věřit, kromě těch dvaceti cenťáků na délku je stůl ještě o tři a půl vyšší, než jsem chtěla. Takže ze tří mnou určených rozměrů jsou dva špatně. Truhlář navrhl zkrácení nohou. Jenže deska je hrozně masívní a luby (nevěděla jsem, co to je, ale už vím) taky, to jsou rozměry, které navrhl truhlář. Už teď se stěží pod stůl vejdeme, Prvorozený se nevešel vůbec a Vendulka s kejtičkama si taky stěžovala na málo místa. Po měsíci dohadování jsem odeslala odstoupení od smlouvy, ale truhlář mě docela vyfakoval. Za patnáct tisíc mám doma jídelní stůl, u kterého se nedá jíst. Na oslavu narozenin pozvu rodinu do japonské restaurace.



19 komentářů:

  1. Hmmm, to znám od řezníka: "Je to trochu víc/míň, můžu to tak nechat?" U truhláře je to ovšem dost neobvyklé.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je nářez, špatný rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Fukčárinko,
      chybama se člověk učí celý život. Tahle mě stála patnác tisíc.

      Vymazat
  3. Takhle vypadá dobře, ale ten truhlář by zasloužil pověsit za koule do průvanu.....zblbnout dva rozměry ze tří, tak to je opravdu machr!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      a teď ta hrozná bezmoc. A neuděláš nic.

      Vymazat
    2. Leda na něj poslat bandu tvých tmavších spoluobyvatel Černého mostu....

      Vymazat
    3. Asi se na to vykašlu, za ty nervy mi to nestojí, ale nasraná jsem fest!

      Vymazat
  4. Jo, kde jsou ty časy, kdy platilo heslo: "Náš zákazník, náš pán."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Mirku,
      truhlář je vysmátý a já mám doma stůl, se kterým ani nehnu a sedět u něho se mi nechce. Přestala jsem doma jíst :-D

      Vymazat
  5. On by i bejček měl občas to zabejčení oželet, Matěje to, s menšími či většími úspěchy, učím od malička.
    Asi bych pánovi napsala ke kontaktu na Goggle pěknou recenzi. To já umím.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevypadá teda úplně špatně, ale za patnáct tisíc by měl vypadat sroprocentně perfektně. Je mi to líto, vím, jak štve, mrzí a užírá, když se člověk nechá napálit, nebo přesvědčit k něčemu, o čem ví, že je to špatně, ale stejně to udělá a pak z toho nespí a je otrávenej. Mám bohaté zkušenosti, pokud se někdy někdo rozhodl prodat nějakej šmejd zešmejděnej tak se zaručeně dostane ke mně, říkám tomu nákupy dodělej si sám. Snad si časem zvykneš. Opatruj se, přeju pevné nervy a slunce v duši. :) Bevíčková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev,
      jsem na sebe strašně naštvaná, že jsem si takhle zkomplikovala život.

      Vymazat
  7. Ahoj Míšo, to je tedy situace ! Se Ti nedivím, že jsi naštvaná. Za tolik peněz tohle... A půjde to ještě opravit, jako třeba od někoho jiného? Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko,
      já jsem fakt smolařka, děti mi poradily, ať si ze stolu nechám udělat rakev, když se u něj stejně nedá sedět, ovšem nový truhlář na rakev doporučil dub.

      Vymazat
  8. Taková jsi chytrá holka😉, ale stane se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zahrado,
      zpětně si říkám, že jsem měla snad zatmění mozku nebo co.
      Nový truhlář taky nevěřil vlastním očím a uším.

      Vymazat

Zazvonil zvonec