sobota 14. května 2016

Nutrie sem nepatří..!

Z wiki:
Nutrie říční (Myocastor coypus) je hlodavec původem z Jižní Ameriky, to jasně znamená že u nás nemá co dělat, patří tedy mezi invazivní druhy a nemá tu přirozeného nepřítele.
Soudruzi chov nutrií podporovali buď pro dietní, lehce stravitelné maso nebo pro kožešiny speciálně vyšlechtěných druhů. Nutrie se živí kořeny a bylinami, potravu vyhrabávají nebo se pasou. Mláďata se rodí celý rok. Nutrie špatně snáší dlouhé mrazivé zimy.
Do volné přírody utekly z chovu nebo pár posledních kousků nějaký zhrzený farmář nakopl směrem k nejbližší vodě.

Ze života:
Máme u nás na sídlišti (Černý Most, Praha, ČR) hezkou vodní nádrž Aloisov, zrekonstruovanou za peníze z EU. Fakt pěknou, tedy měli, když nebyly nutrie.
Zarostlý břehy, malý ostrůvek, kde hnízdily labutě, hejna kachen. To všechno je pryč. Ostrůvek je holý, strom usychá, břehy jsou taky holý. Labutě odletěly prý na Kyjský rybník, ale tam už jsou nutrie taky. Radnice se sice snaží o odchyt, ale ty mrchy se množí jak divý.

Stalo se sídlištní kratochvílí chodit nutrie krmit, krmí děti i dospělí. Dokonce nějací přiblblí důchodci jim každý den nosí uvařené jídlo v igelitce. A pak, že se nemáme dobře. Čím víc se krmí, tím víc se množí. Všude, kde jsou, je lidi chodí krmit. Nechápu, ne nadarmo se jim říká vodí krysa. Jsou opravdu vošklivý, tlustý s velkejma oranžovejma hlodákama.

Zatím exstují pouze dvě varianty, jak se jich zbavit:
Varianta A) přijde krutá a dlóóuhá zima a nutrie vychpícají
Varianta B) jednou všechny vylezou z vody a ty blbce, co je krmí sežerou, pak titulní strana v Plesku a odpovědní se (snad) pustí do práce







4 komentáře:

  1. A co tak uzená nutrie (jedl jsem a je excelentní) nebo pěkný kožíšek, až bude ta dlouhá a tuhá zima.   

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: Milý Mirku,
    nestíhám, píšu na mobilu...
    Já ji nejedla, možná v dětství v nemocnici, ale nevím o tom.
    Kožich určitě...a pořádně dlouhý...

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou ale kraviny10. června 2018 v 14:55

    Koukám, že s věkem inteligence vážně upadá.

    OdpovědětVymazat

O konturce