úterý 13. září 2016

Pankrác '45, Švandovo divadlo (2016)



Dnes je velmi módní hrát divadlo ještě v nějakém menším prostoru v rámci samotnýho divadla. I Švandovo divadlo má v suterénu Studio. Nevýhoda je, že vstupenek na představení je málo a nejsou číslované, proto si milovníci prvních řad ( já) musí pospíšit.

Příběh pěti žen, které se sejdou v létě roku 1945 v jedné cele. Kromě jedné jsou všechny postavy reálné a opravdu vězněné byly, jen ne všechny společně. Vyprávění o tom, jak by jejich dny ve vězení mohly ubíhat. Nejznámější postavy jsou herečky Adina Mandlová a Lída Baarová. Pamětníci říkají, že Baarová byla hodně hloupá a naivní, Mandlová zase chytrá a zlá. Každopádně role Adiny je velmi vděčná. Hrát krásnou, ironickou a protřelou herečku je radost a Klára Cibulková je skvělá i v reklamách, natož v divadle. Doufám, že Réka Derzsi jako Lída trochu přehrává, protože jestli ne, tak Baarová byla vážně hrozná blbka. Krásnou Hanu Krupkovou, která okouzlila i kriminálního radu pražského gestapa, hraje neméně krásná Eva Josefíková. Trojici známých postav doplňuje Židovka Julie Andrey Buršové a Bohdana Pavlíková jako Neznámá, ze které se posléze vyklube manželka K. H. Franka.

Jednoduchá scéna s mřížemi, plechový kýbl a lavór, moc věcí k dokreslení místa není potřeba, povedené kostýmy. Hašteření hereček, jejich vzájemná ironie, Mandlová pochopitelně vede. Probírá se hlavně otázka viny a neviny, to je hlavní téma hry. Kdo sedí právem a kdo neprávem. Proč je ve cele i Julie, která byla v koncentráku? Proč Hana Krupková, která pomáhala parašutistům? Zdánlivá vina hereček je jasná. Ale je vina zamilovat se v jednadvaceti do nesprávného muže? Několik let před začátkem války?

P.S. Bloudičko čtyři a půl z pěti.

Komorní příběh, při kterém přemýšlíte, jak byste obstáli sami. Jsem ráda, že jsem se narodila do klidný doby. Ruku do ohně bych za sebe nedala.



2 komentáře:

  1. Když se přihlásíte mezi Švandiváky, tak vám bude chodit program s předstihem a budete mít právo přednostní rezervace plus nějaké ty slevy :) Členství bývalo zadarmo, předpokládám že teď taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuju moc, chodí mi do mailu program a různé akce, ale nestíhám divadlo, tak jak bych si přála. Letos zatím jen dva zářezy..

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec