pátek 28. října 2016

Zloději zelených koní (2016), ČR


Příběh novodobých zlatokopů, vlastně vltavínokopů. Příběh o vášni a zničující lásce k ženě a vltavínům, který se ve filmu nějak ztratil. Film je volně inspirovaný knihou Jiřího Hájíčka, tak volně, že autor prý prohlásil, že své dílo nepoznává. Se nedivim. Kdybych si na přebalu nepřečetla, že se plánuje premiéra filmu, asi bych film vůbec nezaregistrovala, tak nenápadně prošuměl.

O kvalitě jsem si nedělala iluze, už podle plakátu, na kterém byl pouze Pavel Liška v roli Kači. Scénáristé z vedlejší postavy udělali hlavní. Liška prostě víc táhne, než méně známý Marek Adamczyk v roli Pavla, navíc hrdiny vyrobili ploché, černobílé, přitom v knize byli tak perfektně psychologicky vykreslení. Dodali hloupou dramatickou zápletku, bez které by to asi nebylo vono. Mě nejvíc zajímaly scény kopání vltavínů. Taky to byly jediný scény, který se mi líbily.

Příběh ve zkráceném, špatně identifikovatelném časovém úseku, kde ani na konec té velké lásky nedojde. Po revoluci je těžba vltavínů o hubu. Nová doba přináší samozřejmě i nové možnosti, ale Pavel o ně nestojí. Nemá ambice jako Karolína, ve filmu Jenovéfa Boková, která se mu postupně vzdaluje, on je furt stejný.
V knize Kača říká Pavlovi:
"...Prostě jí už nestačíš. Ty jsi obyčejnej kluk z vesnice, chodíš ve vaťáku a v kalhotách se záplatama, na palici nosíš zmijovku a na nohách gumovky. Ona dělá byznys, kšeftuje s barákama a s pozemkama. Jezdí po světě, je paní ředitelka, vozí se ve fáru a chodí po recepcích, je jiná kasta, tak to konečně pochop, ty vole!"

Tři scénáristé Wlodarczyková, Wlodarczyk a Jarchovský. Proč si, sakra, nevymysleli svůj příběh, než prznit dobrou knihu?



3 komentáře:

  1. Já tedy knihu nečetla, proto asi posuzuju film lehce kladně. Tedy, není to žádný zázrak, ale nenudila jsem se, což se mi občas u českých filmů stává!

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: To je jasný, jenže knížky prostě bývají lepší. Hájíček prodal práva na další dvě, jen nevím, jestli budu mít koule, jít znovu do kina..

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec