neděle 19. března 2017

Bába Přechodová

Když jsem byla malá, přišlo mi divné, že jsou těhotné i staré ženy, věkem spíš babičky. Máma mi vysvětlila, že jsou jenom tlusté. Velké břicho, hubené nohy. Dávno vím, že to jsou báby Přechodové, kterým prostě po přechodu narostlo příšerný břicho, protože tam se teď tuk ukládá nejraději. Ženský, co už na sebe kašlou, čumí na seriály, nebarví si vlasy a cpou se sladkým. Pomalu se jim blížím.

Nikdy jsem moc nejedla rohlíky, Zuzaně jsem se kdysi hrozně posmívala, když měla rohlíkové období, naštěstí si to nepamatuje. Rohlíky dávno nejí a drží si, potvora, pořád stejnou váhu. Zato já jsem začala rohlíkovat. V podstatě od prázdnin každé ráno snídám rohlík s meruňkovou marmeládou. A pokud pečivo zbude, vezmu si i do práce. Překročila jsem magických 60 kg. Jsem nějaká otočená, všude se křičí, jak je bílá mouka špatná a já se s ní v tomhle kritickém období ženy spouštím. A čokoláda. Běžně hodně, ve stresu dvojnásob a stresující je pro mě v poslední době skoro všechno. A cukr. Do čaje 2,5 lžičky, sice třtinového, ale furt je to cukr. Rohlík a 5 lžiček cukru (2 hrnky čaje) můj start do nového dne.

Moje matka se obléká nestandardně celý život, proto si ani nepamatuju, že by se chtěla oblečením nějak výrazně omladit, štíhlá je i v sedmdesáti a má o čtrnáct let mladšího přítele. Stále miluje růžovou, vzpomínám třeba na příšerný růžový plastový náušnice. Kruhy jak z tělocvičny. V zimě ráda nosí všelijaké barety. Druhorozený se vždycky ptá: Babička jde s náma? A zase bude mít na hlavě deku? Je i velkou milovnicí paruk, ovšem ledabyle nakřivo nasazených s výsledným efektem právě probíhající chemoterapie. Já se oblékám nudně, šedivě a černě, možná ze mě mluví závist.

Po čtyřicítce jsem si nechala udělat nad zadkem tetování. Měla jsem pocit, že to ještě stojí za to. Stálo. Prvorozenému jsem poslala fotku. Všem v práci ji ukazoval. Tý jo, moje máma má kérku a já ne! Hmm, ty máš mladou mámu, říkali mu. Kolik jí je? Čtyřicet tři. Hmm, tak to máš starou mámu. A co si mysleli, že jsem ho měla ve dvanácti?!

Zřejmě v panice z nadcházejícího stáří jsem si koupila teniskové kozačky/kozačkové tenisky. Cílová skupina: dvanáctiletý holky. Inspiraci jsem našla u zdejší mladé blogerky, hned jsem věděla, že ty boty chci, i když mi bylo jasný, že do práce v nich chodit asi nebudu. Asi určitě. Napadla mě Náplavka, už se těším na teplo a na trhy. Druhorozený málem omdlel, když je uviděl. Zakázal mi je nosit nejen, když jdu někam s ním (v poslední době pouze nákupy žrádýlka), ale úplně. Mám je vyhodit. Okamžitě!


Ztracené mládí v nich už nedohoním, zkusím alespoň utéct té starobě.



Pro zvědavou Bloudičku

69 komentářů:

  1. Ty botky jsou prostě "numero uno." Nenech si je vymluvit.
    Já ti mám někdy pocit, že ty "báby přechodový" jsou spíš naše tradice. Jasně, Italky jsou tlusťošky tak nějak permanentně, ale jako babky to teprve rozjíždí ve všech směrech a nedej bůh, kdybys některé 50+ řekla, že je stará nebo babka. Stáří je tady tak 80+ a to ne vždy. A mamince jednoznačně PALEC NAHORU.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já čekala třeba přejetou bábu na přechodu - a ono nic.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Mámě vyřídím, díky. Tohle je test, jestli blog čte pravidelně, protože za ty paruky mě nepochválí...

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Tak to mě moc mrzí, že jsem Tě zklamala..

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: A víš, že jsem tuhle otázku čekala..? Samozřejmě od Tebe...
    Tu starou fotku už nemám a novou se mi dělat nechce, přece jen je už kérka maličko vyrudlá...

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Já se bála, že mě předběhne Miloš!:)

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Vyrudlá z toho, jak ti hoří furt koudel u zadku?

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Dorko, Ty jsi fakt neuvěřitelná... REJPALKA...

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Chtěla jsi říct Krteček (to zní líp).

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Máš pravdu, Dorinko, chtěla jsem napsat úžasný, pohotový a vtipný krteček...

    OdpovědětVymazat
  11. Nenechat si nic vymluvit, nosit, co se líbí a dělat si, co se zachce. Je potřeba opět začít uvažovat jako v době puberty!
    Zrovna na ty botky na konci já sice moc nejsem, prakticky bych je ani neměla k čemu nosit, protože v mém šatníku už pěkně dlouho převládají šaty a sukně zakrývající minimálně 3/4 stehen, ale myslím, že když to ten člověk dokáže nosit a kombinovat, určitě budou super. :) V módě neexistuje žádná věková hranice, pouze to, na co se ten člověk cítí a na kolik si troufne.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:
    Za správnou odpověď získáváš Zlatého Bludišťáka. Hned tě mám radši.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Díky moc za podporu, přetlumočím Druhorozenému...

    OdpovědětVymazat
  14. Boty jsou náhodou prima, nevyhazovat! :)

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Díky, nevyhodím, není to ekologické...

    OdpovědětVymazat
  16. Tenisky - kozačky super, nevyhadzovať, nosiť
    Nech si tí mlaďoši nemyslia, že len im kvete pšenka

    OdpovědětVymazat
  17. Vyhoď rohlíky, boty si nech!
    Jsou skvělý!
    H.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Milá Fidorko,
    vždycky čekám na nějaké vošklivé komentáře, ale zatím jsem se nedočkala...díky..

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Nerada chodím do práce hladová...

    OdpovědětVymazat
  20. [3]: Milá Bloudičko,
    pro Tvou otázku mi ségra obratem poslala fotku, kterou jsem ji kdysi dááávno poslala. Teda bylo to 2 vteřinový video, dost nekvalitní...

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkně sepsaný článek.  No, ale asi jsi v něčem po mamince, ne? No, bez rohlíků bych asi nevydržela. Ne, že bych jich jedla 10 denně, ale nějaké pečivo za den mít, tak to mne uklidní a nasytí.

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: A sakra, vážně po matce...?! No, nazdar...

    OdpovědětVymazat
  23. Cyberštamgast upřednostňuje rohlíky pivní!

    OdpovědětVymazat
  24. [26]: Ty v naší Žabce nemají...

    OdpovědětVymazat
  25. Mládí, jak píšeš, sice nedohoníš, ale bototenisky jsou fakt super A mamince moc fandím

    OdpovědětVymazat
  26. [28]: Díky a doufám, že si to tady přečte...

    OdpovědětVymazat
  27. Ty boty jsou naprosto boží. Těžce ulítávám na botách a i když mě občas bolí nohy, stejně si vezmu podpatky. Loni jsem si pořídila červené kozačky ke kolenům (vypadám v nich trochu jako domina). Moje maminka mě občas kvůli oblékání a hlavně obouvání kritizovala a poukazovala na můj věk. Ale jak se říká - věk je jen číslo a duše přeci nestárne.

    OdpovědětVymazat
  28. [30]: Teda vážně jsem čekala, že si nad nima někdo uplivne. Teda samozřejmě jsem nemyslela Tebe, Alenko, ale v takovou podporu jsem nevěřila.
    Ohledně věku to krásně napsala Lucie hned v prvním komentu...
    S matkou to máme obráceně, já neustále kritizuju ji...

    OdpovědětVymazat
  29. Jestli jsi na fotce ty.. ty nemáš tučné kýty, tudíž se domnívám, že prostě ty boty klidně můžeš nosit. Horší je, když si je vezme soudružka s metrákem a má v nich lýtka jako nastřelený ventil.
    Tvojí mamině fandím, je to borec a určitě nebudu odcházet ze života zatrpklá   
    A ty rohlíky bych nahradila knackebrotem, je výborný i s marmeládou, máš nejvyšší čas, ať si nezaděláš na tučnou prdel a cukrovku

    OdpovědětVymazat
  30. [32]: Jó, jsem to já a fotil Druhorozený, i přes ten odpor k botám...
    Kdepak, rohlík je rohlík...!

    OdpovědětVymazat
  31. [22]: Sestra v akci! Vzpomněla jsem si díky tomu, že jsem tu poptávala fotku z řeznictví a ona už tam dávno je :) Že děkuju! A žádnou koudel tam nevidím!

    OdpovědětVymazat
  32. Boty jsou nepopiratelně stylové a jo, je to odvaha. Na pečivu mi tedy víc vadí množství tuku než nějaká pšenice.

    OdpovědětVymazat
  33. Boty jsou boží. Hrozících magických 60kg bych brala všema dvaceti. To mě naposledy stresovalo před deseti lety. Teď jsem se posunula o 10 kg dál.
    A tetování...hmmm...říkám tomu kurví tetování, ale proti gustu žádný dišputát.

    OdpovědětVymazat
  34. [36]: "Kurví tetování" je skvělý výraz. Jsem dost namrzlá, běžně není vidět, tj. nečumí mi z kalhot apod...

    OdpovědětVymazat
  35. Moje mamka se taky obléká dost barevně, nesnesla by chodit v tmavých barvách. Od malička mi vadilo, když mi na každý tmavší kousek oblečení říkala, že je na mě moc smutný. Dodnes nosím tlumené, jednoduché barvy. Nevzala bych si rudou, žlutou nebo zelenou. Podle mě je člověk starý právě tak, na kolik se cítí. Oblékat se může jak chce, co je komu do toho. Takže botám dávám palec nahoru. Jinak, co se týče rohlíků, tak já je vyřadila úplně, ale když mám chuť na med nebo marmeládu, tak ji nejím s ničím jiným než právě s rohlíkem.Zdravím a přeji krásný den. :)

    OdpovědětVymazat
  36. Tyhle věci jsem dřív neřešila, ale budu muset. Už nemůžu bez následků sníst kdy chci a co chci. Nejhorší jsou rady typu omezit sladký a nestresovat se. Když omezím sladký, hned z toho mám stres ještě větší. Obdivuju ženský, co si dokážou váhu udržet.

    OdpovědětVymazat
  37. [38]: Ano, není nad rohlík s marmeládou... Chodím většinou jak černá můra, jen v létě se trochu odvážu.
    Díky za hezký komentář...

    OdpovědětVymazat
  38. [39]: Ó, jak já Ti rozumím...bude hůř a děsí mě vlastní nedisciplína a lenost...

    OdpovědětVymazat
  39. Tedy padesátko, jestli tohle jsou tvoje nohy, tak klidně tvrď, že jsi měla prvorozeného ve 12!

    OdpovědětVymazat
  40. [42]: Milá Sugr,
    tohle je nejlepší lichotka za poslední roky... Díky moc...

    OdpovědětVymazat
  41. [43]: To není lichotka, to je fakt!
    Na blízko vidím až moc dobře, ani brýle nepotřebuju!

    OdpovědětVymazat
  42. Je to blbý, ale stáří člověk neuteče. Myslel jsem že jo, ale vidím že stejně jdu ve stejných kolejích jako všichni které jsem dřív odsuzoval. Nakonec je nejlepší řešení to přijmout.

    OdpovědětVymazat
  43. [45]: Já se bez boje nevzdám...!

    OdpovědětVymazat
  44. Ta fotka je jak z katalogu, rozhodně bych neřekla, že je na ní padesátka! Takže pokud máš na ty boty odvahu, tak můžeš. Já bych si je tedy nekoupila, nejsem zrovna ztělesněním extravagance... a kdyby si je vzala moje máma, nejdřív bych si čůrla a pak dělala, že jí neznám Ale moje mamka má jinou postavu a jiný styl.
    Ale trochu vám, s tímto oblíkacím sebevědomím, závidím. Mně stačí vzít si obyčejný nový kabát a už mi přijde, že na mě všichni divně čumí.

    OdpovědětVymazat
  45. [47]: Boty jsou zase černé a dole na nohách, daleko, a tam já už skoro nevidím, tak pohoda... v oblečení jsem furt nudná a to se asi už nezmění...

    OdpovědětVymazat
  46. Zabloudil jsem náhodou, prima blog... Věk je v myšlení a soudě podle příspěvků, vy jste mladá, takže kecky na nohy a hurá do práce. Mindráky nechť jsou problém druhých...

    OdpovědětVymazat
  47. "lýtka, jak nastřelený ventil". Jak vtipné přirovnání. Vždycky si to představím... Nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  48. Milá Míšo, ty boty chci.
    Tedy, já po nich sice toužím, ale vzhledem k tomu, že moje rohlíková žravost tu magickou šedesátku přesáhla už ve dvaceti, před třemi dětmi, nepořídím si je.
    Představuju si, jak moc velký kroky bych musela dělat, abych z nich viděla aspoň půlku šněrování
    Ale nesouvisí to s věkem, fakt jen s tou postavou...
    Hele, bydlela tu paní, tak pětačtyřicet a zezadu jsem si jí pletla s její osmnáctiletou dcerou. Fakt, postava úplně super.
    Podle obličeje vypadala na pětašedesát...
    Tak pokud to nemáš takhle...
    Mimochodem, ta paní se nedávno vdávala, v bílém princeznovském Ta postava tam těžce zanikla a obličej vynikl...
    Ty kecky by byly lepší...Takže si to nenech vymluvit a nos je s tím, že pár z nás Ti je nekřesťansky závidí

    OdpovědětVymazat
  49. [49]: Milý Kutile,
    děkuju moc za pochvalu, z každého hezkého komentáře se tetelím radostí, vlastně mám samé hezké, až se kolikrát divím... někdy píšu věci, které bych asi psát neměla...

    OdpovědětVymazat
  50. [51]: Milá Baruško,
    obličej mám přesně takový, jak píšeš. Proč myslíš, že tu mám jen ty nohy...?!
    Dneska při žehlení u Prasátka jsem vymýšlela, co Ti napíšu pod poslední článek. Tak tam hned jdu...

    OdpovědětVymazat
  51. [53]: Mišpule, nepruď
    Když mi pošleš mail, na který bych Ti mohla poslat fotku oné dámy, udělám to a ráda
    TAKHLE fakt vypadat nemůžeš

    OdpovědětVymazat
  52. [54]: ...a to by ses divila...
    Nic posílat nemusíš, mám doma zrcadlo...

    OdpovědětVymazat
  53. Parádní sebeironie a parádní botky. Ještě že ale mají na boku ten zip.

    OdpovědětVymazat
  54. všechno ostatní je možná dobré, ale to tetování na pozadí moc nemusím

    OdpovědětVymazat
  55. [57]: Jak píšu, moc ho neukazuju...
    Jenom Patočkovi...a tomu se líbí.

    OdpovědětVymazat
  56. Rohlíková mánie se mi rozjela vždy, když jsem se vrátila z nemocnice. Bílý rohlík, spousta másla a sladká marmeláda. A černý čaj. Naštěstí jsem se za posledních pár let v tomto zařízení nevyskytovala téměř vůbec, tak ty snídaňové rohlíky doháním alespoň řádně sladkým černým čajem. S citronem.A mimochodem, ty boty jsou skvělé. (Asi díky bohu za ten zip, že?)

    OdpovědětVymazat
  57. [56]: [59]: Kupovala jsem je přes internet a tím zipem jsem si teda moc jistá nebyla. Když jsem je vybalila, výrazně se mi ulevilo...

    OdpovědětVymazat
  58. Teda, botky jsou super a taky jsem si říkala, jestli ty nohy v nich jsou tvoje A když jo, není co řešit

    OdpovědětVymazat
  59. Ty boty se mi moc líbí, já bych je měla asi až po zadek (jsem prtě). Jo k tomu věku: Mám šikovné snachy v tvém věku, moc se mi líbí, jak je ta nejstarší (55) štíhlá, má pěkné nohy a nebojí se vzít si šatičky nad kolena, na vlásky pěkný sestřih s melírem . Líbí se mi jak se obléká. Samozřejmě kalhoty také nosí. Oblékání není ani tak otázka věku, ale postavy a odvahy. Přiznejme si i vkusu. Někdy ty mladé se špíčky dokola pasu jsou nevkusně oblečené do obtahujících triček,no, nebudu to popisovat.

    OdpovědětVymazat
  60. [62]: Milá Růžičko,
    pořád čekám na nějaký vošklivý komentář a vono furt nic...
    Ony ty starší holky o sebe prostě víc dbají...samozřejmě, ne všechny, viz. báby Přechodové...

    OdpovědětVymazat
  61. parádní boty, tak ty bych zrovna nosilamně zas mamka vždycky říká, je Ti už třicet, přes třicet, kdy přestaneš nosit trička s potiskem a kecky? a stejně je nosím..

    OdpovědětVymazat
  62. [64]: Milá Klávesničko,
    kdyby Tvoje matka viděla tu moji sbírku triček, byla by na Tebe určitě laskavější. Je pravda, že po padesátce je nosím už většinou na pilates, ale mám:
    s pejskem (na venčení)
    s kočičkou když jedu k mámě (má kočku)
    se zajíčkem (na velikonoce)
    s Maggie Simpsonovou (pro radost)...

    OdpovědětVymazat
  63. Díky odkazu v jiné diskuzi u jiného tvého příspěvku jsem neodolal a přišel se podívat. Je to dost dobrý, hlavně ty boty. Ale kdybys to chtěla vyšperkovat a být boží, tak můj dream set by byl- tyhle keckačky, černý podvazkový pás, černý korzet a černý klobouček se závojíčkem. Tohle by už bylo jiný kafe

    OdpovědětVymazat
  64. [66]: Milý Glosátore,
    k tomu Tvému "jinému kafi" by se hodily černé jehly...
    Vzhledem k tomu, že v botách chodím normálně ven, nakupovat apod., mám i oblečení normální, tj. celkem nudné...

    OdpovědětVymazat
  65. [67]: Milá Míšo,
    k černému kafi černé jehly jednoznačně. A co se týče té nudnosti, vůbec mě nenapadlo, že by jsi se s tom korzovala byť jen na balkóně. Ale kombinace super dekadentně rafinovaná by to byla !!

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec