úterý 30. ledna 2018

Bábovky, Radka Třeštíková, 2015

Moje extchýně (strašný slovo), prostě babička Hela chtěla Bábovky půjčit, moc se jí líbilo Osm, ale já knihu neměla, dostala ji tedy od Ježíška.

Kniha má v podtitulu Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Upřímně? Mně se ty bábovky pletly. Příběh se rozběhl, pak nový a další a další. Roztříštěná mozaika bez konce, bez časové posloupnosti. Skok sem, skok tam. Hrdinky se různě potkávaly, vůbec byly spolu až neuvěřitelně spřízněné, jako by všechny žily na malém městě, ale to by se snad znaly osobně. Nakonec jsem vůbec nepochopila, kdo ukradl Květíkovi ty peníze!

Třeštíková píše poutavě, vtipně, ale tohle je takový neucelený mišmaš osudů. Její postavy normálně nemluví, ony jenom hlesnou, skoro na každé stránce někdo hlesl. V roce 2015 se knihou Bábovky postarala o literární událost roku. Ach jo, to nebyl dobrý rok.



38 komentářů:

  1. tak to neznám vůbec:)jsem si vzpomněla na jakýsi román co jsem musela přečíst na výšce - postmoderna...chtěla jsem se u toho zabít, vůbec jsem nepochopila o co jde, nikdo tam nemluvil...teda mluvil, dávno mrtvé osobnosti...no škoda že si nemůžu  vzpomenout co to bylo za románzrovna nedávno jsem viděla film a tam bylo tolik postav že mi ani nevadilo že jedna po druhé umírá protože čím míň tím lepší orientace..

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem náhodou taky četla. Sice to nevidím tak vyhraněně negativně, ale popsala jsi vlastně vše, co i mě rušilo. Akorát to hlesnutí, to jsem si nevšimla.

    OdpovědětVymazat
  3. ...u nás se to sprosté slovo TCHÝNĚ nepoužívá k mému potěšení.Chlapci ( rozumějte zeťové) říkají buď mamko nebo babičko...
    ...v poslední době jsme s ženou naráželi na filmy v telce,celé 2 hodiny zíráme a po skončení se vzájemně ptáme...o čem to bylo.Asi nějaké podobenství s knihami...

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Milá Klávesničko,
    tady jak naschvál nikdo neumřel a ještě navrch měly ty holky děti s muži, kteří nebyli jejich...čert aby se v tom vyznal...

    OdpovědětVymazat
  5. Bábovky jsem četla a tak musím oponovat. Líbily se mi právě ty propletence. Stejné osudy různých a přitom nějakým způsobem propojených lidí mě berou i ve filmu. Třeba ve španělských filmech, to je pecka..Ale číst se musí, pusť se do něčeho jiného - např. Pravidla sýrárny ( ne moštárny) já teď čtu Zaklínače podle doporučení z blogu a jsem nadšená.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Milá Eliss,
    o nic jsi nepřišla, ale kdyby si Ti přece je chtělo si Bábovky přečíst, napiš mi, prosím, jak to bylo s Květíkovýma penězma...
    Jestli si teda ještě budu pamatovat, kdo byl kdo...

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Milý Johane,
    já jsem říkávala tchýňka...ale s tím ex se vyslovuje všechno blbě...

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Milá Dorko,
    nevšimla sis, protože já jsem ještě větší rejpalka...

    OdpovědětVymazat
  9. Četla jsem ji před nějakou dobou, ale jako u všech jejích knížek si už vůbec nepamatuju o čem to bylo :).

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Milá Zdeno,
    já mám taky ráda propletence, ale tohle bylo MOC, na mě vážně MOC...

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Milá Bloudičko,
    správně si nepamatuješ o čem to bylo, protože to bylo o ničem...

    OdpovědětVymazat
  12. [8]:...no já tomu rozumím,aloe jen s technického hlediska si čaština mohla vymyslet jiné slovo.Už jen to T CH..Ý (Tchý..)se jaksi blbě vyslovuje...nebo jsem divný já..co já vím.   

    OdpovědětVymazat
  13. Nečetla jsem, ale také nemám ráda moc velké propletence a přeskakování sem a tam. Teď čtu opět Vaňkové přemyslovce od začátku a to je taky něco na paměť, protože těch historických postav je tam neurekom a navíc měli takovej blbej zvyk, že se jich většina jmenovala stejně. Já říkala tchyním mamino. Moje ex je teď babička Helenka

    OdpovědětVymazat
  14. Četla jsem před delší dobou v mobilu, bylo to lehké čtení. Když je moc postav, třeba i v televizi, nikdy nevím, kdo, kdy, s kým, mívám s tím problémy. Dnes už z toho nevím skoro nic. Takže - za mne mám ráda jen 4 postavy (nejraději různého pohlaví) a v tom jeden problém. Jinak z toho mám guláš.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Milá Vendy,
    jak jsem už psala, Vondrušku si nechám do důchodu a Vaňkovou přiberu taky...
    Já budu babička Míša, aspoň teda doufám...

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Milá Loty,
    jsme ve shodě. Těch 8 od ní jsem zvládla v pohodě...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Obrala jsem Tě o jedno T, omluva...

    OdpovědětVymazat
  18. Kritika a obecenstvo si v hodnoceni knih afilmu jedou každý po své linii...kritika se pohorsuje nad vkusem obcenstva, to si mmysli, ať si trhne nohou....

    OdpovědětVymazat
  19. Knížku neznám a jen tak přemýšlím, zda po přečtení tvé recenze se má cenu po ní pídit. Ježíšek mi nějaké knihy naježil, dvě už jsem přečetla a byly super a díky té třetí (Hadrový panák) nějak špatně usínám.

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Milý Jane,
    jako u Troškových filmů...

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Milá Alenko,
    jestli ji máš zdarma k dispozici, zkus ji. Nechtěla jsem nikoho odradit...jsem dost kritická...
    Bluesovka oponovala...třeba budeš další...

    OdpovědětVymazat
  22. Skoro na každé stránce někdo hlesl - já umírám! Trochu mi to připomíná debaty v televizi, kdy jeden člověk v každé druhé větě používá určité slov. Pak vůbec nevím, o čem mluví a soustředím se jen na to, kdy to zase řekne. Jestli to náhodou není taktika!

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Milá Janinko,
    asi nejsem (určitě) normální.
    U poslední knihy Patrika Hartla mi zase vadily emoce na každé stránce.
    Taky se při psaní dost opakuju, ale sakra, nepíšu knížku...a až nějakou napíšu, nechám ji zkontrolovat ségře a Dorce...

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: P.S. Jsem se podívala, o čem je Hadrový panák, už se nedivím, že špatně usínáš...

    OdpovědětVymazat
  25. [17]:Ono je to totiž z nouze ctnost. Nemůžu do knihovny protože ta tady funguje jen jediný den v týdnu a ještě tak blbě časově že jsem v té době už v práci a zpátky už to taky nemám šanci stihnout. Takže řeším velké dilema jak to udělat s vrácením knih které tu mám ale horší ještě to, JAK si vypůjčit nové! Těžko asi můžu říct zaměstnavateli že si potřebuji skočit do knihovny a přijít do práce o hodinu později....

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: To jsi teda obětavá čtenářka. Já do knihovny nechodím. Jsem úchylná, já se těch ohmataných knih štítím. Já vím, že je to hloupý, ale já si nemůžu pomoct... Nepiju (pravidelně), nekouřím, já si kupuju knihy...

    OdpovědětVymazat
  27. [28]:Tady je mají v igelitu Kupovala bych, kupovala, jenže už nemám kam dávat. Za chvíli by jsme se museli vystěhovat aby bylo místo na knihy! Dodnes jsou ještě na půdě tři krabice nevybalených z doby když jsme se sem v 91 nastěhovali!

    OdpovědětVymazat
  28. 8 ano Bábovky ne. A kdybys chodila do naší knihovny, schovávala bych ti knížky úplně nové, neohmatané Takové, jaké čtu já.

    OdpovědětVymazat
  29. [30]: Milá Nem,
    a je ta knihovna v Praze...?

    OdpovědětVymazat
  30. To víš, že není Kdyby byla, už bys byla pozvaná

    OdpovědětVymazat
  31. Také jsem četla, zezačátku mě velmi bavila, ale po dočtení se mě zmocnily rozporuplné pocity

    OdpovědětVymazat
  32. [34]: Milá Peqvy,
    já jsem se do nich nějak zamotala...

    OdpovědětVymazat
  33. Mám ty samé pocity z toho.. nesourodý mišmaš. Přečetla jsem, ale zrovna jsem jí četla po Haně, a prostě nesedlo to. Moc pelmel.

    OdpovědětVymazat
  34. [36]: Milá Annie,
    přesně tak. Taková provázanost, jako by žily v nějaký vesnici, ale to by se zase všechny znaly.
    Ale Veselí se mi líbilo, i když mi tchýňka bez uzardění prozradila konec...

    OdpovědětVymazat
  35. [37]: Veselí j jsem po téhle zkušenosti posunula ve čtenářském seznamu dolů. :)A dala přednost jiným.

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec