pondělí 14. února 2022

Linda Vista, Činoherní klub (2021)

Z mého pohledu skvělá one man show Vasila Fridricha. Herce, kterého jsem poprvé zaregistrovala v televizním Metanolu, tady skvěle táhne celé představení. Chlapík Wheeler, kterému se moc nedaří, sympatický lůzr, kterýmu držíte palce, abyste nakonec zjistili, že je vlastně pěkný hajzl a nic lepšího si nezaslouží. A jestli se na konci poučí? Kdoví. Na mrňavém jevišti se vystřídalo celkem dost herců, mě potěšila Lucie Žáčková jako exmanželka, exotický prvek poskytla krásná Ha Than Špetlíková v roli sousedky.
 
Linda Vista je bytový komplex, kam se Wheeler konečně odstěhuje po dvou letech bydlení v garáži bývalé ženy. Hra je anoncována jako komedie. Hořká komedie je určitě výstižnější. Mužská krize středního věku, hlavní hrdina bez ženy a pořádné práce. Ale stačí se rozhlédnout a najednou je ženských kolem spousta. Nová kolegyně, mladičká sousedka nebo dohozená kamarádka. Stačí si vybrat. 

Mě osobně pobuřuje porozvodový nezájem otců o děti, jakoby s koncem manželství skončilo i rodičovství. To je věc, nad kterou se neodkážu povznést (vlastní zkušenost), takže skvěle napsaný text, protože mě lehkomyslný Wheeler děsně rozčiloval a držela jsem s bývalkou.
 
Přestavení pěkné, ale tři hodiny jsou moc a hra zbytečně ztrácí grády.

P.S. Bloudičko, čtyři z pěti.

Vasil Fridrich, zdroj: Činoherní klub

13 komentářů:

  1. Vida, třeba jednou napíšu popravdě: ...Vasil Fridrich, herec, kterého jsem poprvé zaregistroval u Padesátky na blogu :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Já tohoto herce znám z dřívějších rolí než metanolu a popravdě většinou to byly role komunistických policejních a velmi nesympatických vyšetřovatelů, někdy přímo hnusných estébáků a nebo všelijakých podezřelých či lůzrů. Teď si ovšem zahrál v Devadesátkách i milého policejního šéfa.... asi mu jsou takové role v seriálech a filmech osudné, na divadle možná je to jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      kdybys nebydlela v to Vidlákově, brala bych Tě do divadla s sebou.
      Tady by se Ti líbil moc.

      Vymazat
    2. Mňo, vidím že o hodně přicházím.... No jo, Vidlákov Teplákov. 😖

      Vymazat
  3. Míšo, zdravím. Určitě hezký zážitek, ráda chodím do divadla. Souhlas s častým porozvodovým nezájmem otců o děti !!! Taky vlastní zkušenost, zůstala jsem po rozvodu sama, tři děti a kupa dluhů po bývalým manželovi, odnesla jsem to zdravotně... Ale jsem ráda, že mám od něho pokoj. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. V Devadesátkách se mi líbí. Já znám herce vlastně jen z televize nebo kina. Moc ráda bych některou známou osobnost viděla na prknech, která znamenají svět. Divadelní projev se od filmového hodně liší a tak i pohled na herce je pak jiný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marijko,
      divadlo je prostě fajn, mám ráda menší scény a přední řady.
      Jak sedím moc daleko, z představení nic nemám.

      Vymazat
  5. a mě zase rozčiluje předrozvodová ignorace dětí otcem a nenadálý rozvodový boj o střídavou péči ze strany otce, který je předtím ani neodvedl do školy, to mám zas v okolí já :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helgo,
      můj muž se nedokázal postarat ani o věci spojené s fotbalem Druhorozeného, např. koupě sálovek. A při rozvodu chtěl syna do střídavé péče. Teď bych souhlasila a představ si, on nechce :)

      Vymazat
  6. Ani jsem nevěděla, jak se tenhle herec jmenuje, viděla jsem ho jenom v televizi a byl mně strašně nesympatickej, ale jde samozřejmě o to, co mu role přikazuje, takže herec je zřejmě výbornej. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev,
      no, já jsem byla nadšená, ale fakt záleží na roli.
      Jinak je celkem otlučený životem (45), hádala bych mu rozhodně víc let.

      Vymazat

Zazvonil zvonec