čtvrtek 23. března 2023

Výlet to Kutné Hory

Ze sobotního výletu jsem se původně chtěla vyvléct, protože mě v neděli čekala vycházka s kolegy z práce, ale nakonec mi to bylo líto. Tak složitou logistiku ale hned nevymyslíš. Postupně nás všechny do svého auta značky Volvo nabrala Olina a jely jsme do Malešova, tam se u nádraží odstavilo auto a do Kutné Hory se šlo pěšky. Asi po jedenácti kilometrech jsme ucaprtané a hladové dorazily na náměstí. 

Vrchlický po cestě

Po loňské špatné zkušenosti s jídlem, jsem chtěla zajít restaurace Čtyři sestry, která se pyšní doporučením Lukáše Hejlíka, ale bylo tam totálně narváno. Po krátkém bloudění po městě, pizzerie, pizzerie, asijské bistro, restaurace Peking, jsem se zeptala staršího domorodce, jestli nám může doporučit nějako normální dobrou hospodu. Doporučil hostinec U černého kohouta. Holky si daly smažený květák, já jelení guláš s bramboráky. Všechno moc dobrý, velikánský porce. Zbaběle jsem si dala Radegasta místo piva Kutná Hora.

Výlet vymyslela Zuzana, chtěla vidět výstavu sester Válových v GASKu. Takže nacpané k prasknutí jsme se překulily do galerie. Já jsem orientovaná, věděla jsem, že dílo je rozměrné velikostí a depresívní. A bylo. Naštěstí stálá expozice je moc pěkná a vtipně rozdělená. Moc se mi líbil obraz Mikuláše Medka, Korály a dílo Otty Gutfreunda. Jen ty prostory bývalé jezuitské koleje jsou obrovské, další kiláky v nohách. Odtud na kávu, jak už nás bolely nohy, do nejbližšího poněkud pochybného podniku. A pak už na nádraží, hodinu jsem čekaly na vlak zpátky do Malešova k autu. Mezitím odjel vlak do Prahy. Olina mě dovezla domů ve třičtvrtě na devět. Takhle pozdě jsem z výletu ještě nikdy nepřijela. 

Nicméně v plánu je další Kutná Hora tentokrát i se svatou Barborou a kostnicí. A samozřejmě Čtyři sestry.

Fotky jsou od Dany

27 komentářů:

  1. No a já měla v plánu to s tebou dát letos.... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, to jste se pěkně prošli. 👍👍 GASk mám ráda, pořádají se tu zajímavé akce.
    Restaurací je v Kutné Hoře přehršel, já si bohužel nepamatuji jejich názvy. Jedna byla kousek od GASku, směrem do města a dobře jsme se tam najedli. Špatná nebyla ani v Sedlci, kousek od kostnice. Holt v mládí erotik - nyní sklerotik.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko,
      kdysi mi utekla v GASKu výstava Jiřího Trnky, to je moje dětství. Mrzí mě to ještě dneska :-D
      Teď jsem, se upnula na ty Čtyři sestry. Připadá mi skvělý, že někdo má čtyři dcery. Líbí se mi ten jejich nápad a z nabídky bych si vybrala každý den, občas se dívám na polední nabídku :-D

      Vymazat
  3. Míšo, děkuji za doporučení restaurace. Kutnou horu jsme si vybrali pro letošní dovolenou, a i když budeme výletovat do okolí, přece jen i na stravu v KH dojde. Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko,
      to jsem ráda, že jsi našla inspiraci.
      Kde budete ubytovaní?

      Vymazat
  4. Při návštěvě Kutné Hory doporučuji katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele, mám o ní na blogu i článek, stejně, jako o Kostnici, tak pak můžeš dělat při výletě chytrou :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janinko,
      díky moc, ale jak sama vidíš/čteš, nejvíc se zajímám o žrádýlko .-D

      Vymazat
    2. Janinko, na tvé fotky a článek si dobře pamatuji, a článek Míši o tomto výletě si také budu chvíli pamatovat, Míšo, tvůj humor je mi totiž hodně blízký. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Milá Jiřino,
      Ty jsi taková věrná čtenářka, díky moc :)

      Vymazat
  5. V Kutné Hoře jsem byla, fotila jsem ji i za tmy, výborná atmosféra :) Barbora má své kouzlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leničko,
      za tmy jsme ji taky viděly, cestou zpátky z vlaku :-D

      Vymazat
  6. No, už to sice není taková sláva jako ve 14. století, ale pořád to tam ještě stojí za to :-). Kruci, ty Válovky v GASKu už asi nestihnu :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      výstava je prodloužená do 10. dubna a otevřeno bude i během Velikonoc.

      Vymazat
  7. V Kutný Hoře je dobrý Dačický Mikuláš, tam jsme se před 3 lety fakt dobře nacpali a měli tam skvělého číšníka, co uměl snad všechny jazyky světa.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem se tu vyjádřila a nevím, jestli se to uložilo. Vycházím ze cviku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kačenko,
      pořád to umíš, ale zapomněla jsi, že mám komentáře blokovaný a objeví se až po schválení. Kvůli Jaruně :(

      Vymazat
    2. Ano ano, o Jaruně jsem se dočetla až po Kutné Hoře. :(

      Vymazat
  9. Milá Míšo,
    jsem taky jídelní maniak, a tak si dovoluju v Kutné Hoře doporučit kavárnu - Café 21. Paní majitelka kávu opravdu umí, i sladké věci má dobré. Ale hlavně: je intelektuálně založená a prima a v podniku má skvělý knihy, který půjčuje zákazníkům (asi hlavně místním). Měla tam třeba Dobu z druhé ruky od Světlany Alexijevičový a podobně.
    Jinak podnik Čtyři sestry se mi taky moc líbí, akorát Kutnou Horu většinou navštívíme s někým, kdo chce něco tradičnějšího :-(. Takže jsem tam taky ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mileno,
      koukám, že jsem jen přes to jídlo, knihu jsem si musela vygůglit :(
      Já jsem taková malá patriotka, mám ráda české spisovatelky, nejraději Petru Soukupovou, Petru Dvořákovou, z chlapů Jiřího Hájíčka.
      A díky moc za tip na kavárnu, začlením do dalšího výletu :)

      Vymazat
    2. Jo jo, Petru Soukupovou mám taky moc ráda :-). Ty ostatní dva znám jenom zprostředkovaně. Z našich autorů se mi docela líbila Anna Bolavá, hlavně její první knížka Do tmy o šílený sběračce bylin.

      Vymazat
    3. Já jsem nejdřív četla Houbařku od Viktorie Hanišový, ta se mi líbila víc než Do tmy. Ale od Anny Bolavé mám i Ke dnu, ta se mi líbila moc a Před povodní, ta už je fakt bizár :-D

      Vymazat
  10. Kostnice? Kostičky, to bylo to jediné, co mě v anatomii bavilo. A i je ráda jím (teda krom lidských). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dorinko,
      Kostnice bude až příště, i když já o ni tedy nestojím.

      Vymazat
  11. Míšo, tak to byla pořádná túra, ale určitě jste si to užily skvěle. Já bych ovšem po tak vydatném obědě už asi nikam nedošla, hlavně by se mi hóóódně nechtělo 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evko,
      mně se taky nikdy nikam nechce, ale mám hyperaktivní kamarádky, tak musím. Vždycky dělám fóry, že nikam nejedu, ale pak by mi bylo líto sedět doma. Tenhle víkend výlet nebyl, byla jsem doma, hodně spala a koukala na TV :-D

      Vymazat

Zazvonil zvonec