pátek 29. dubna 2016

Já, Olga Hepnarová (2016), ČR, PL, F, SR,

Pošahaný film o pošahané holce.

A teď ještě jednou a pořádně.

V první řadě jsem podcenila kino Světozor o Velikonočním pondělí. Lístky jsem koupila včas, ale do malého sálu jsme se s matkou nakulily přesně v čas zahájení promítání. Ta naše dvě místa volná byla, ale každé jinde. Matka strategicky zabrala místo pro hasiče (samotné sedadlo v horním rohu), na mě zbylo místo někde za půlkou šesté řady, tak jsem ty lidi hezky požádala, jestli by mohli všichni vstát a o to jedno místo se šoupnout, abych se přes ně nehrabala dozadu. A oni všichni spořádaně vstali a posunuli se, jen ta paní na prvním sedadle se rozčílila, že má hůl a šoupat se teda nebude. Ji, hůl a její kámošku jsem přeskočila a usadila se hezky na třetím sedadle.

Příběh Olgy Hepnarové jsem znala z časopisů i vyprávění. Máma žila s mužem, který Olgu znal, pracoval s ní u Spojů. Byla divná, všichni to věděli a dělali si z ní srandu...no, a pak to odskákalo 8 lidí na třídě Obránců mírů.
Vlastně ani nevím, co jsem od filmu čekala, když jsem už všechno věděla. Dobrý retro, depresivní sedmdesátky jak vyšitý. Černobílý film působí autenticky i díky vynikající polské herečce Michalině Olszańské, která se do Olgy přímo převtělila. Shrbená postava, klackovitá chůze, působila ušmudlaně a nežensky. Skvělý dabing Bereniky Kohoutové.

Olga byla nemluvná, mně se zdálo, že všichni nějak málo mluvili. Žádná hudba. Dlóóuhé záběry, třeba i na prázdnou chodbu, až jsem si myslela, že se "jim to rozbilo" Zřejmě nejsem artově založená. Pro nezasvěcené mi chyběla informace o zapůjčení nákladního auta a že ji dav po nehodě chtěl lynčovat, příslušníci ji museli ochránit.

Mě nejvíce bavily scény, kdy na Olgu někdo mluvil a nebyl vidět. Podle hlasu jsem hádala herce...a uhodla (Ondřej Malý, Roman Zach, Jan Novotný).



3 komentáře:

  1. O Olze jsem věděla už dávno, než byl natočený film. Doteď jsem ho neviděla. Nemám na něj odvahu sama a muži žánrově příliš nevyhovuje... tak uvidíme, za jak dlouho se na něj podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě dostala ta atmosféra. Artově založená taky úplně nejsem, ale tady mi ty dlouhé a rádoby působivé záběry nevadily. Byla jsem překvapená, kolik je tam nahoty a erotických scén.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Milá Evilah,
    sexu ta bylo dost, to jo...

    OdpovědětVymazat

O konturce