neděle 26. března 2017

Miluj mě, jestli to dokážeš (2016), ČR

Dokumentární film Dagmar Smržové zachycuje touhu po sexu tří mladých handicapovaných kluků a jejich klopotnou cestu k němu. Hodně silné, taburizované téma, film bohužel nedotažený. Tomášek má Downův syndrom, Tomáš je po úraze na vozíku a Adam je na vozíku kvůli vzácné nemoci s prognózou smrti do pěti let, tedy do třiceti. Jenže mít sex, když jste takhle v nevýhodě, je strašně složitý. Kluci to ví, ale nevzdávají se. Cením si odvahy s kterou do natáčení šli a můj obdiv patří i jejich matkám.

Tomášek si pravidelně šetří na Radku, klasickou kurvu lehce po sezóně. Jezdí za ní do Mostu, její dům ovšem nemohl najít. V domluvený den mu Radka vysvětluje, že má menstruaci a nebude to jako jindy. No, já jsem si myslela, že profesionálky mají sezení v malinách pevně pod palcem a tohle se jim nestává. Tomášek tvrdí, že rozumí, ale vypadá zmateně a hodně zklamaně.

Adam cestuje za holkou, kterou si našel přes inzerát. Naštěstí trefa, je milá a příjemná. Mladá maminka, která si takhle přivydělává, cena 2 500 Kč za hodinu. Chovala se k němu hezky, jako ke zdravému zákazníkovi.

Sledujeme i školení sexuálních asistentek pro postižené lidi, které vede starší německý pár. Kurz ukončilo celých pět účastnic. S jednou se sešel i Tomáš, tedy opět složitě za ní jel. Jako naschvál bydlela v domě bez výtahu. To drncání po schodech nahoru muselo být pro Tomáše velmi ponižující. Asistentka byla hezká udržovaná ženská, ale působila trochu zvláštně. Taková lehce bláznivá ezoterička.

Co mi chybělo, bylo zhodnocení a rozdání medailí. Když jsme vydrželi ty peripetie se sháněním a cestováním, chtěla bych prostě vědět, jak byli kluci spokojení a zda bude nášup.



Zdroj: ČT

26 komentářů:

  1. Tohle zní velmi zajímavě :)
    Škoda že je film nedotažený.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Když to konečně začalo být zajímavý, byl konec.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě, ale nevím jestli by to na mě nebylo moc smutné...

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Tomášek je pako, ten je v pohodě. A ti kluci na vozíku jsou naprosto neuvěřitelní...! Moc jsem je obdivovala...!

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá na dobré téma, škoda že je film nedotažený jak píšeš, sex postižených lidí by určitě neměl být tabu a mělo by se o něm mluvit

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za tip, neznám ho, seženu a ráda se podívám.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: I přes ty nedostatky stojí za to vidět, člověk pak snad bude ostatní víc chápat a brát je rovnocenně.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Určitě se na něj podívám, už se na tom pracuje.

    OdpovědětVymazat
  9. U nás v oboru se traduje příhoda o jednom klientovi, který se dlouho dlouho dožadoval návštěvy nevěstince...až se nakonec zjistilo, že tam chce kvůli tomu, aby si vybral nevěstu :).Té Tomášově Radce bych šlápla do úsměvu!:) Skoro mě až napadá, jestli se mu takhle nevymlouvá pokaždé...
    A taky by mě zajímalo, jestli se esoterička trefila Tomášovi do vkusu, na tenhle typ žen bych ho netipovala..

    OdpovědětVymazat
  10. Na podobné téma jsem kdysi viděla hraný film Hasta la vista

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: [10]: Nevím, jestli přímo esoterička, já říkám takhle ženskej, které mi připadají cáklé...ale měla vějíř a mluvila o oltáři... Moc se mi líbí Tvoje pracovní články!
    Film jsem neviděla, jen si pamatuju jednu pěknou scénu z filmu Na dno vášně.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc šikovně jsi to přiblížila.
    Několikrát jsem už o tomto četla v poměrně seriozním tisku a prostě je to lidské a je lhostejno, jak.
    Kluci jsou fakt borci, že do toho šli, s kůži na trh v sexu a sexuálních problematikách, jo , tak tam mají lidé stažené půlky. Stále jsou některá témata o sexu hodně tabu, škoda

    OdpovědětVymazat
  13. O filmu slyším poprvé, je to zajímavé téma a obdivuji nejen handicapované muže, ale i ženy, které se s nimi dokázaly seznámit a sblížit... já bych to nedokázala.

    OdpovědětVymazat
  14. Film neznám, ale téma je hodně zajímavé. Ty kluky fakt obdivuju. Je to prostě život, i postižený člověk potřebuje sex a určitě to pro ně vůbec není jednoduché

    OdpovědětVymazat
  15. Neviděla jsem, mrknu na něj. Jinak - s postiženými lidmi se setkávám v práci, není jich moc ( protože naše cílová skupina jsou senioři) ale i tak se vyskytují. Měli jsme jednoho klienta na vozíku, byl to mladý klučina, strašně samostatný. Ten si právě zval dívky do svého bytečku za účelem sexu - no a dost se tím chlubil, což bylo zase nepříjemné nám, coby pečujícím

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Je to fakt moc těžký, i zdraví kluci se chlubí svými milostnými úspěchy...natož kluk na vozíku. Chápu.
    Aspoň za ním chodily domů a nemusel složitě cestovat.

    OdpovědětVymazat
  17. O filmu jsem slyšela, zajímavé téma. Neměla jsem zatím odvahu to vidět, záleží, jak je to natočené, jak to vyzní.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Neboj, je to vkusně natočené...

    OdpovědětVymazat
  19. [12]: Díky moc. Film je opravdu zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  20. Tak jsem film shlédla. Je opravdu dokumentární, ukazuje nám, jak těžko se žije postiženým i v oblastech, které mne v souvislosti s jejich postižením vůbec nenapadly (sex).

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Taky mě to nikdy nenapadlo a je děsný, že jsou to tak mladí kluci... Mám stejně starého syna...

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Vidím, že ukázky jsou z našeho města No právě, ve věku našich synů. Já vždy myslela, že nejhorší je pro ně fyzická nedostatečnost, ale vidím, že tato oblast je u nich také důležitá.

    OdpovědětVymazat
  23. Minulý týden byl dokument na stránkách ČT přístupný zdarma ke shlédnutí, tak jsem na to koukla. Situace a fakta zajímavá, ale vlastně jsem od toho čekala víc, možná i trochu zásah z režie - proč se Radky třeba nezeptali, proč neřekla (už nevím jak se jmenuje), že s ním momentálně spát nemůže a že by bylo lepší, kdyby přijel za týden, kluk by určitě ocenil, že se tam nemusí trmácet jen tak a navíc by se měl celý týden na co těšit.
    To že je Radka k***a jak vyšitá ani zmiňovat nemusím. Z tohoto pohledu mi toto "povolání" přijde nechutné, resp. samotný pohled na Radku a její přetvářku - ač klukovi to dělá dobře.
    Velmi složitá záležitost, nejlépe na tom podle mě byl ten "plešatý" klučina. Ženská k němu byla upřímná a milá. Ten druhý na vozíku si to asi taky užil, ale ta paní mi přišla moc ezoterická - tedy to není sex jako sex. Für mich.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Jó holka,
    oni si moc vybírat nemůžou...
    Jsem ráda, že ses na film podívala, potřeboval by víc reklamy.
    A Radka je prostě blbka...!

    OdpovědětVymazat
  25. Tak jsem si tvou receni našla. :) Z filmu jsem měla dojem, že ona "kurva po sezóně" se na menstruaci vymluvila za běhu, páč ji překvapily kamery. :) Určitě o tom netušila dopředu, nebo si to rozmyslela.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: To má logiku, asi ano, každopádně mi bylo Tomáška moc líto...snad to bylo příště lepší...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec