středa 26. července 2017

Osm, Radka Třeštíková, 2017

Před dovolenou jsem si nějak knihu nestihla vybrat, čím je dražší, tím víc se rozmýšlím. Věděla jsem, že vyšla nová kniha od Radky Třeštíkový, ale ještě jsem od ní nic nečetla. Bábovky četla Kristina, zkoušela jsem loudit, ale byly jen půjčené. Odjela jsem tedy na Rusalku bez knihy a nákup si klasicky nechala do knihkupectví paní Sekyrové v Týně nad Vltavou. A zase jsem váhala a probírala všechno možné a shodla se s knihkupkyní, že Hájíček píše prostě málo. Nakonec jsem si odnesla Osm za hříšných 350,- Kč, ale kniha má 380 stánek a sama dobře vím, jaká dřina psaní je.

Třeštíková píše lehce, vtipně a moderně. Typické čtení na dovolenou. Osm je vztahový propletenec opravdu řádně propletený, Zuzana asi řekne, že až moc, až je těžko uvěřitelný, ale knihu ještě nečetla. Nechci moc prozrazovat, postřelená mladá holka v nemocnici si po probrání z kómatu nepamatuje poslední rok života. Všichni ji měli rádi, tak proč ji někdo chtěl zabít? Ten poslední rok byl ovšem plný zvratů a velkých změn, jen si vzpomenout.

Hezké je rozdělení knihy na několik chronologicky zpřeházených částí, naštěstí jsem se nezamotala. Té avizované detektivní zápletky jsem se trochu bála, já se novým českým detektivkám vyhýbám, ale autorka ji ustála se ctí. Nejdřív se mi líbilo prozrazování budoucího děje, takové malé narážky, co bude, pak to už trochu nudilo a připomínalo Nepřepínejte, dívejte se až do konce.

Všude píšou bestseller. No, byla bych umírněnější, ono mezi slepými jednooký králem platí i tady.


27 komentářů:

  1. Vtipné čtení mám ráda, ale nevím jak bych ustála ten kómat. Ale asi by mě to zaujalo :)
    Cena je slušná.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Joino,
    vyprávění z nemocnice tam moc není, tím se nemusíš stresovat a myslím, že Tobě by se knížka líbila.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip, zařadím si k sobě, četla jsem Bábovky.

    OdpovědětVymazat
  4. Něco podobného jsem už četla... Teda krom toho, že ji chce někdo zabít ... Od Kinselly ... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěla jsem ti z českých luhů a hájů doporučit Soukupovou, ale pak jsem si rozklikla rubriku Knihy a zjistila jsem, že už by to bylo s křížkem po funuse :).Od Třeštíkový jsem četla nedávno ty Bábovky...sice se to četlo hladce, ale neutkvělo ve mně vůbec nic!:)

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Milá Lotty,
    a jak se Ti líbily...?

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Milá Bloudičko,
    my máme vážně stejný vkus, i v tom jídle se shodneme...

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Lehká letní četba. Pro mne moc lehká, mám raději něco závažnějšího.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já už si vybírám opravdu něco zábavnějšího. Poslední knížka byla cestopis pana Kašíka Expdice Oksron, docela vtipně napsaná. Nemám moc ráda "tlusté" knížky. Detektivky jo.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Milá Růženko,
    jestli máš ráda detektivky, tak můžu doporučit švédskou autorku Carin Gerhardes, četla jsem všechny (5) knihy, co vyšly v čj. Je dobrá, píše logicky studovala matematiku.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Nevím, zda znáš Lindsay-Davisovou, ty knihy jsou vlastně historické detektivky(z Říma). Je v nich ale hodně drastického, mám jich od mladých už devatenáct, ale čtu hrozně pomalu. Není to Agátha Cristie. Jinak knih už přečtených za život mám tolik, že bych je sotva spočítala. Internet mi zabírá dost času kromě domácnosti a občas rodiny ... ale díky za doporučení

    OdpovědětVymazat
  12. Mišáku, napsala jsi to pravdivě, cenu knihy nikdy nevyváží ta dřina. Napsat text, aby byl čitelný, výživný, neopakovala sem tam slovesa, stále stejná slova, jo, je to makačka.
    Skláním před každým, kdo toho schopen a ještě se tím úspěšně živí

    OdpovědětVymazat
  13. Musím se smát, hned pod tvým článkem běží reklama na olejový servis, nevím, co si o tom mám myslet....asi mě lákají na výměnu oleje či moje myšlenky jsou tak upozaděné, že i v reklamě poznali, že se ze mě stává chlap     

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Ty reklamy jsou fakt na palici. To je taky důvod, proč odtud lidé utíkají jinam...

    OdpovědětVymazat
  15. Může to být vskutku zajímavé počtení.. [13]:[14]:Doporučuji stáhnout a nainstalovat adblock, který blokuje všechny reklamy včetně těch na youtube, blogu apod.

    OdpovědětVymazat
  16. Jj, Třeštíková není špatná, ale Soukupová je mnohem lepší - tedy podle mne. Její "Zmizet" mi nedalo dost dlouho spát. A co Hartl?

    OdpovědětVymazat
  17. Aha, toho jsi hodnotila jinde. No, tys mu to dala 😀 a to se po něm čtenářky můžou utlouct.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:,[18]: Milá Nem,
    souhlasím, "Zmizet" je jak ze zlýho snu...a Hartl, pro mě je to bulvár.
    Moc se těším, až Petra Soukupová napíše novou knihu.

    OdpovědětVymazat
  19. na knizku se chystam a tesim, ja uz se davno od těchto rádoby velkych bestselleru snazim nic moc necekat, a ve vysledku me to muze maximalne jen prijemne překvapit. zatím jsem od Trestikove cetla Babovky, a to me ani nenadchlo ani nezklamalo, celkem dobře straveny cas, tak uvidím tady :) kazdopadne dekuji za zajimavy nahled na knihu. uvidim sama co se z toho vyklube, aspoň jsem se uz naučila jednu věc, pokud me to fakt nechytne, nesnazim se to za kazdou cenu docist, ale nekdy si reknu dost a knihu odlozim.

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Milá Pistácie,
    doporučuji spíš půjčit než koupit... Já jsem masochistka, čtu všechno až do konce...

    OdpovědětVymazat
  21. Hrozně mě baví její krátké povídky, ale měla jsem tu čest s "Prší moře"a to jsem ani nedočetla tak se dalšího pokusu už bojím. Jak je jedna věc rozcancaná do dvaceti stránek, to bych vždycky chcípla nudou a přeskakuju a to je konečná. Ale já jsem lempl čtenář, čtu akorát čtyřlístek.

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Já zatím pořád jen tuhle jednu, mám do čtečky Bábovky, jestli se mi to podaří stáhnout. Ale máma byla nadšená a je rozhodnutá si všechny její další knížky koupit. Tak si počkám...
    Čtyřlístek byl bezva, ale u nás už nějak nefrčí...

    OdpovědětVymazat
  23. Jsem )pkný barbar, Treštíkovou znám jen jako režisérku dokumentárních filmů, ale o této jsem ještě neslyšel.
    Vztahový propletenec 8 lidí musí být trochu náročný na orientaci v čase a porostoru

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: ... prostoru ...Píšu v přítmí, proto tolik chyb.

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Tahle Třeštíková je snacha té režisérky, tak úplně mimo nejsi...
    Propletenec zní možná dost náročně, ale příběh byl přehledný, neboj se toho...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec