pátek 2. února 2018

Kdo zabil Snížka?, Petra Soukupová, 2017

Už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy četla dětskou knížku. Asi před deseti lety jsem předčítala Druhorozenému úžasné Mikulášovy patálie s neméně povedenými ilustracemi. I na přestavení v Divadle v Celetné jsme byli. Teď jsem neodolala knize, která se prolíná s knihou pro dospělé Nejlepší pro všechny stejné autorky.

Kniha je určená pro čtenáře od devíti let, spíš pro holky, protože celý příběh vypráví Martina a kluci stejně moc nečtou.
Snažila jsem se vrátit do dětských let a posoudit knihu tehdejším očima. Přiznám se, moc mi to nešlo, ale fakt jsem chtěla. V knize vůbec není, do které třídy Martina a její kamarádi chodí, kdybych nečetla Nejlepší pro všechny, vůbec bych se neorientovala. Tipovala bych, že jsou děti starší, každopádně oprsklé jsou hodně. Také mám ráda popisy jak kdo vypadá, což u Soukupové většinou chybí. Snížek je velký bílý pes, ale nezvladatelný a Martina si s ním bohužel neví rady. Pes utíká a škodí, až ho jednou najdou mrtvého v příkopu. Detektivní pátrání po pachateli zabití Snížka je přiměřeně věku napínavé a i úspěšné, je to vážně smutný příběh.Ve stylu vyprávění obou knih není žádný rozdíl možná proto, že tu dospěláckou vypráví z větší části stejně starý Viktor. Jen ten sex tam logicky není.

Kdybych měla doma malého čtenáře, byla bych celá šťastná. Kluci nečtou a mně to společné sdílení dobré knihy chybí.




53 komentářů:

  1. Snížka nikdo nezabil! Poletoval dnes venku!

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: No to je snad plus, ne? Viděla jsem dnes pod lampou sněženky. Zítra udělám inspekci.

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Já musím zítra vyfotit ty svý karafiátky, než mi zmrznou...

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Tak na ně dejchej. Nebo si je vem pod peřinu!

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: Tý jo, Bloudičko,
    jestli jsi četla Nejlepší pro všechny tak to musíš přece vědět...?!
    Paní Seidlová, ta mladá sousedka, co její muž zahýbal s hérečkou...jela rozčilená autem domů a psa přehlédla.

    OdpovědětVymazat
  6. [7]: Tak to jsi fakt trubka zvědavá, jsem Ti to neměla psát. Budeš ošizená.
    Prozradila jsem Ti celou knihu, sakra.

    OdpovědětVymazat
  7. [9]: Já jsem byla zvědavá, jak mě setřeš!:)Neboj, zavčas jsem si to rozostřila :)

    OdpovědětVymazat
  8. [10]: Tss, to jsem byla ještě hodná. Příště si dám na Tebe bacha..!

    OdpovědětVymazat
  9. jo a zdá se mi to nebo tvé články vycházejí vždycky v 10 večer?

    OdpovědětVymazat
  10. Mikulášovy patálie je moje oblíbená dětská knížka!
    Šakalíčkovi čtu Zajíček hrdina - taky moje oblíbenáale kniha o které píšeš mi přijde dost brutální - pro děti a mrtvý pes v příkopu...

    OdpovědětVymazat
  11. [12]:,[13]: Mně přišla knížka dobrá, ale nemám to srovnání s desetiletými dětmi...
    Články od jisté doby zavěšuju v celou sudou hodinu, dneska jsem osmou nestihla, tak jsem počkala na desátou...
    P.S. Dorka se mě už ptala, co já a obsese...zatím mám jen tuhle, malou, neškodnou...
    Ale jednou jsem už článek smazala, když byl minutu přes celou a posledně jsem si málem rozbila noťas, protože byl pomalý. Tak možná ta obsese tak neškodná není...

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: jo to jsem viděla, přišlo mi do mailu upozornění a článek nikde, už jsem si myslela, že mi zase hrabe na obsese pozor! manžel bude v únoru dělat dole prahy...to se nachodím

    OdpovědětVymazat
  13. [15]: Ne, tak to hrabalo mně...
    Delfín byl minutu přes...!Na prahy ať se vykašle, my je doma nemáme a Prasátko taky ne. Nejsou moderní, asi...

    OdpovědětVymazat
  14. [3]: Sousedce už krásně kvetou plnokvěté, já je ještě nemám ani venku ze země. A snížek tu taky dneska poletuje ....

    OdpovědětVymazat
  15. Děda, babí, já, manžel všichni jsme byli nebo jsme čtenáři na ixtou. Dětem jsme od doby kdy se naučili číst kupovali knížky, jenže nová doba a elektronika nad nimi vyhrála a zvítězil počítač a čtení se prostě odložilo a už se k němu nikdy nevrátilo. Takže ono není jisté, že i kdybys měla doma malého nemusel by to být čtenář Jo, a Soukupovou jsem poslouchala v rádiu když o téhle knížce vyprávěla, setkala se s mnoha kritikama že v dětské knížce píše o smrti domácího mazlíčka.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Tady taky lítal v noci - a teď už klidně leží (snížek).

    OdpovědětVymazat
  17. [19]:Tak jelikož je pod nulou, počítám že za chvíli taky bude ležet, ale padá, padá ....

    OdpovědětVymazat
  18. [19]:,[20]: V Praze furt nic, chválabohu, to by nejezdilo ani metro...

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Milá Vendy,
    vím, že doma už malého čtenáře mít nebudu. Také jsem skoro všechny dětské knihy odnesla do antikvariátu, doma zůstaly jen ty, které jsem ochotná číst event vnoučatům.
    Smrt domácího mazlíčka patří do života, i do života dětí. To je falešná kritika. Devítileté dítě to musí pochopit...Pes byl popsán jako zlý a nezvladatelný, tj. žádný roztomilý čumáček.
    Jinak nezastírám, že jsem Soukupové velká fanynka....

    OdpovědětVymazat
  20. [21]:Já ty knihy co jsme dětem nakoupili mám pořád doma, v knihovničkách na skříni. Jednou z nich budu číst Bobuli .... Naše děti se museli srovnávat se smrtí domácích mazlíčků častokrát. Utopená káčata dokonce chodily pohřbívat pod strom. Je fakt, že na vsi je k té smrti chlupáčů blíž než ve městě. Ta je tak nějak na pořadu dne dnes a denně.

    OdpovědětVymazat
  21. Kdybych byla mladší určitě bych si ji přečetla

    OdpovědětVymazat
  22. Mám doma malého, ale né moc čtenáře, pořád ho nutím a ono nic, když jsem byla menší, taky jsem nečetla, teď knihy miluji, i když taky moc nečtu, dvě jsem dostala od Ježíška, tak se na ně chystám.

    OdpovědětVymazat
  23. [25]: Milá Iris,
    my s mámou čteme hodně, ségra skoro ne. Byla jsem smutná, že moje děti nečtou, ale už jsem smířená. Jak říká Druhorozený, je jiná doba, moc jiných lákadel než kniha...

    OdpovědětVymazat
  24. [16]: pozdě, už to tu rozměřuje bude se to dělat zároveň s obložkami...no tak se můžu postavit vstříc svým obsesím:)

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Nemáš to, holka, jednoduchý...

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Tomášek četl, když byl menší a i teď ho to baví, ale spíš komiksy, třeba na to přijde
    Ale je fakt jiná doba, jak říkám já "DOBA NA HOVNO!!!"

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Od takové optimistky, za jakou Tě já rozhodně považuju, bych tu poslední větu nečekala...

    OdpovědětVymazat
  28. Moje máma kdysi hodně četla a já to mám po ní. Miluju knihy! Poslední dobou jsem hodně propadla (severským) detektivám. Co se týče (ne) čtení. Myslím, že hodně záleží na knize. Přítel taky nečte, ale takový Harry Potter ho neskutečně chytl. Taky ho hodně zajímá Beat generation, proto jsem si dala za cíl ho touto cestou přinutit přečíst alespoň jednu knihu ročně a k Vánocům ode mě proto dostal Všechny řitě světa od Bukowskiho. :) A jen tak mimochodem... Nikdy není pozdě začít číst. Kamarádka absolutní nečtenář v devatenácti měla chuť si něco přečíst. Já jí podstrčila první knihu ze série šesti knih. Přečetla jí celou a čtení si zamilovala. :)

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: Milá M,
    já jsem taková patriotka, mám ráda české knihy, ale severské detektivky mě taky berou, už je nemám kam dávat...
    Prvorozený nečte a číst nebude, Druhorozený pár knih přečetl z donucení kvůli škole, dobrovolně první díl Potera a Pána prstenů...tak aspoň něco... Uvidíme, třeba se ještě chytí.

    OdpovědětVymazat
  30. Díky ti za knižní tip. Kluci sami moc nečtou, spíš komiksy a tak, ale každý večer jim čtu před spaním, teď aktuálně knížku Doktor Proktor a prdicí prášek .

    OdpovědětVymazat
  31. Otázku známe, odpověď taky. Není třeba knížku číst.   Dětské knížky jsem četla naposled v dětství, kluci si četli knížky sami, myslím třeba dobrodružné.
    Jo a ten snížek poletoval i u nás. A máme se připravit na pořádné mrazy.

    OdpovědětVymazat
  32. Od Soukupové jsem teda ještě nic nečetla. Ale zato jsem po letech vzala do ruky Annu ze Zeleného domu a pak několikero koňských knížek, po slečince, abych ukázala princezničce, že čtení je fajn.
    Asi beru špatnou literaturu, protože už k minulým Vánocům dostala Harryho a Prokleté détě a už se úspěšně prokousala čtvrtinou. Jen jí to dává zabrat, je to divadelní scénář, spousta anglických jmen a malá písmenka...
    Mezitím si ale sem tam něco přečte a já jásám
    Kvůli ní jsem začala Harryho číst taky, jenže hezky od Kamene mudrců. Během týdne jsem přelouskala všechny díly a teď chodím od ničeho k ničemu...

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: Milá Janinko,
    já četla jenom Prvorozenému, Druhorozený nechtěl, četla jsem násilím. Dětská doktorka mi řekla, ať se na čtení vykašlu, že je pro něj málo akční. My jsme pak hráli prší.

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: Milá Lotty,
    to se omlouvám, neměla jsem Bloudičce odpovídat... zase jsem nečekala, že tady budeš ještě někdo praštěný, aby šel po letech do dětský knížky... 7
    V Praze pršelo.

    OdpovědětVymazat
  35. [35]: Milá Baruško,
    u nás Pottera četl jen Druhorozený a jen první díl... Já to už vzdala. Knížek je plná knihovna, kdyby si to někdo náhodou rozmyslel..

    OdpovědětVymazat
  36. [38]: Já nelituju, že jsem se do něj pustila, moje rodina si oddechla, že to mají za sebou Víš jak, oběd ve tři, v koupelně hromada prádla, nádobí neumyté a já měla navíc pořádně bolavou prdel, protože neumím číst na gauči
    Jako fakt všechny díly za sebou, pauzy akorát na spaní, takže od dvou od rána do sedmi

    OdpovědětVymazat
  37. [39]: Pro tohle já mám pochopení. Dělám něco podobného, hlavně při čtení detektivek...

    OdpovědětVymazat
  38. [40]: Máš recht, Nesbo má podobné účinky

    OdpovědětVymazat
  39. Mikuláše milujeme celá rodina. Můj prvorozený měl dokonce přezdívku Kryšpín. Byli jsme i na filmu a fakt se povedl. Dobrých dětských knih moc není, tyhle jsou skvělé všechny.

    OdpovědětVymazat
  40. [42]: Milá Cilko,
    Patálie jsou naprosto geniální, taky je miluju, četla jsem je jako malá a pak strašně ráda dětem če...a doufám, že budu číst i vnoučatům, i když si myslím, že kniha je pro děti, které už číst samy umí...ale to nevadí. Druhorozený by si nechal předčítat i dneska...

    OdpovědětVymazat
  41. [32]: Zkus mu podstrčit nějakou knihu od Beat generation. Nějakou z chytlavým názvem jako třeba Feťák, Všechny řitě světa i ta má nebo něco podobného. Třeba  se chytne.

    OdpovědětVymazat
  42. [45]: *s chytlavým ... Taková hrubka. Jsem ostuda. =O =D

    OdpovědětVymazat
  43. [45]: Tyhle knihy jsem sama nečetla. A hlavně, už jsem to fakt asi vzdala. Šetřím síly na boj s počítačem, myslím, že už má všechny znaky závislosti, jen nečůrá do petky...

    OdpovědětVymazat
  44. [47]: Knihy od předchůdců hippies. Popisující životní zkušenosti s nezávazným sexem, nekontrolovaném ujíždění na drogách, alkoholu a cigaretách. Myslíš, že by ho to nezaujalo? Nebo si prostě s tou knihou sedni sama a uvidíš, jak se bude tvářit. (Matka s knihou Všechny řitě světa je přece jen zajímavý pohled) A pokud by ti vzbudilo pozornost, může si to přečíst sám.

    OdpovědětVymazat
  45. [48]: Jak jsem už psala, mám s knihovnou problémy, ale zkusím najít nějak jinak.
    Díky za tip.
    Jinak Druhorozený si nevšimne co čtu, leda bych ho knihou mlátila po hlavě...

    OdpovědětVymazat
  46. Milá Mišpulko, právě se nám Snížek objevil na dvorku. Tedy, samozřejmě tahle knížka a já doufám, že ji sousedovic holčička přečte rychle, aby mi ji mohla půjčit
    Dostala jí k narozeninám a zatím je nadšená

    OdpovědětVymazat
  47. [50]: Milá Baruško,
    přesně takovou holčičku bych potřebovala... Kupovala bych jí knihy a pak si o nich povídala...

    OdpovědětVymazat
  48. [51]: Já to mám ještě lepší, já jí ani ty knížky kupovat nemusí, tuhle dostala asi od tatínka

    OdpovědětVymazat
  49. [52]: Žiješ v dokonalém světě, Baru...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec