sobota 13. července 2019

Trhlina, Josef Karika, 2016 (česky 2019)

Tentokrát z úplně jiného ranku, ale kolegyně Veronika byla z knihy tak nadšená a poutavě obsah vyprávěla, že jsem se chytla drápkem. Mysteriózní horory většinou nečtu. Trhlina začíná jako dobrý psychologický příběh, který se až ke konci v horor zvrtne. Všichni ho připodobňují k Záhadě Blair Witch. Já si vždycky říkám, no jo, v Americe tam je možný všechno, ale v Tribeči na Slovensku?! Jsem taková patriotka a Slovensko je kousek, proto jsem si knihu půjčila.

Hlavní hrdina Igor je úspěšný bloger a pro zajímavý článek se dokáže přeskočit, ve finále i obětovat svoji přítelkyni. Nezaměstnaný vysokoškolák brigádně vyklízí budovu staré psychiatrie, v trezoru najde zápisy a nahrávky z léčby jednoho pacienta, který se před sedmdesáti lety ztratil v pohoří Tribeč. Za dva měsíce se stejně záhadně objevil, zraněný a pomatený. Co se mu stalo a kde byl, nedokázal vysvětlit. Igor začne zběsile gůglit a zjistí i další případy záhadných zmizení v pohoří Tribeč. Můžete taky, všechny odkazované články jsem našla.

V honbě za senzačním článkem se spojí s dalšími lidmi a vyrazí se ztratit do hor. Nesourodá skupinka čtyř lidí, Igor, přítelkyně Mia, pragmatický fyzik David a milovník konspiračních teorií Andrej. Vlastně se na výpravu nikomu nechtělo, ale mužská ješitnost je vzájemně vyhecovala, jen Mia se připojila z lásky. My ženský jsme fakt někdy trubky. Bylo to napínavý, nemohla jsem se od knížky odlepit a výlet do Tribeče ani náhodou. Víc neprozradím.

Slováci si knihu celkem rychle zfilmovali, původně tři díly pro TV, ve výsledku film skoro dvouhodinový, na ČSFD má jen 59%. Veru se o filmu vyjádřila dost nelichotivě, možná padlo i slovo "sračka". Není důvod jí nevěřit. Film působí zmateně a spousta důležitých vysvětlujících scén se do něj nevešla.


Zdroj: Alza.cz

40 komentářů:

  1. Knihy bývají často mnohem lepší než filmy podle nich splácané, právě proto, jak píšeš, že se mnohé nevejde nebo je to obtížné natočit, i když při dnešní technice a možnostech jde snad všechno.
    Hlavně ale čtenář zapojí svou vlastníé představivost a režisér to pojme zase jinak. Zkusím si knihu vypůjčit v knihovně.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Marijko,
    právě proto dávám přednost knihám. Jediný film, který je lepší než kniha, jsou Petrolejové lampy od Juraje Herze. Tam jsou dvě skvělé scény, které v knize vůbec nejsou...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem si o tribečském trojúhelníku přečetla a není jasné, zda zmizelí lidé od roku 1929 opravdu zmizeli nebo je to výmysl. Spisovatel příběhy znova rozvířil.....asi to bude hodně napínavé, ale už nyní po přečtení článku a shlédnutí videa "Tajemnství pohoří Tribeč" mě do oné oblasti nikdo nedostane.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Tak to už byla licence Juraje Herze....

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Herz byl dobrý režisér, mohl si to dovolit... [3]: Mě taky né...

    OdpovědětVymazat
  6. Na film jsem četla ne moc lichotivé recenze, když už Slovák řekne, že slovenština se pro tenhle typ filmu nehodí a že na Slovensku prostě nemají dobré herce, tak je to co říct . Viděla jsem trailer a kromě jednoho nebo dvou míst to byla... jak to řekla tvoje kámoška... sračka?

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Milá Janinko,
    já jsem se na ČSFD dívala, až když jsem dneska ráno knihu dočetla. Taky jsem si ty lidi představovala jinak, je to škoda, potenciál tam byl velký, škoda.

    OdpovědětVymazat
  8. No já po přečtení tvého článku zkoukla film a teď jsem zvědavá na tu knihu. A teď tu mám otevřený googl a jedu články o Tribeči. No to zas bude noc

    OdpovědětVymazat
  9. Odteď tedy nebudu posílat některé vybrané pacienty do háje, ale do Tribeče!

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Milá Jano,
    tak mi, prosím, napiš srovnání v pár větách. Mně se do filmu nechce. Já si vygůglila i tu písničku Hýkal...

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Milý Kocoure,
    nemám srovnání, protože tyhle knihy nečtu, snad nebudeš zklamaný...

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Milá Dorko,
    aby se Ti nevrátili pošahaní...

    OdpovědětVymazat
  13. Sestra si knihu koupila a byla z ní nadšená. Já jsem strašpytel, takže její čtení ještě odkládám .
    Podle mě je vždycky nejlepší přečíst knihu a až potom film. V knize je vše, ve filmu ne

    OdpovědětVymazat
  14. [7]: Jó, kdyby to dali zpracovat Jiřímu Strachovi, to by bylo jinačí kafe, to by i otrlým vstávaly chlupy hrůzou i na zadku .

    OdpovědětVymazat
  15. Trhlinu jsem dostala na Vánoce od dcery a hodně se mi to líbilo. Bylo to zajímavé a napínavé, skoro až hororové. Film jsem neviděla, ale věřím, že kniha je lepší, málokdy se povede obsah knihy uspokojivě  (pro čtenáře) převést do filmu.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Milá Lenko,
    souhlasím, knihy jsou lepší, ale neboj se ji přečíst, Tribeč je daleko...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Milá Pavlo,
    dcera měla šťastnou ruku při výběru... na film nemám vůbec chuť.
    Přečetla jsem si všechny odkazovaný články, i tu písničku Hýkal jsem si pustila, ale ta mi přišla fakt blbá...

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, zrovna jsem teď také dopsala recenzi na tuto knihu Moc se mi líbila, stejně jako tobě. Film jsem viděla ještě před knihou, ale atmosférou se s knihou nedá vůbec srovnávat. Moje pocity jsou převážně dobré, a udělalo mi radost i to, že je to podle skutečných událostí, ač tomu moc lidí nevěří

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Shodááá, milá Elis...
    Hned se jdu podívat.

    OdpovědětVymazat
  20. [13]: Ještě víc pomatení? No to už snad u těhle vybraných jedinců ani nejde!

    OdpovědětVymazat
  21. [23]: Přijdu do pekla?? Ale tam už jsem byla!

    OdpovědětVymazat
  22. Tak je to skoro pokaždé, někdy je lepší kniha, jindy film, často se zpracování velice liší. Narazila jsem na Trhlinu u Eliss a teď u tebe...každopádně mě láká si film pustit :).

    OdpovědětVymazat
  23. [25]: Milá Leri,
    Eliss má moc hezkou recenzi, obsáhlou. Já jenom dávám tip.
    Film je každopádně dostupnější, písni, jak se Ti libil...

    OdpovědětVymazat
  24. Nalákala jsi mě, až se otevře knihovna určitě se poohlédnu   

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Milá Evo,
    snad nebudeš zklamaná, hezká recenze je i u Eliss....

    OdpovědětVymazat
  26. Koukal jsem na mapu Třinec  normálně turistické trasy, cyklostezky.... Jestli to ten horor zpopularizuje nebo jestli naopak majitele zdejších hospod a penzionu zkrachuji..... Už jsem při této příležitosti psal ale neodolá Bačo v těch horách za tvými pastvinami, stalo se někdy něco nevysvetlitelneho.. Už padesát let nic.. A předtím? To ano, jeden záhadný případ tu byl Turisti  co se tam vypravili, se tenkrát živí vrátili. Mm

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Milý Jane,
    turisti se ztrácejí jen od listopadu do února, tj. letní sezóna je v cajku... Netvrdím, že příběh je reálný, ale čte se dobře...

    OdpovědětVymazat
  28. [30]: Aha takto ...to mnohé objasňuje...Ten horor je pochopitelně fantazie, ale několik lidí se tam opravdu neobjasněně ztratilo....

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: ...a nebo to není fantazie...

    OdpovědětVymazat
  30. Nečtu, tragédie, nečtu, jednu slabou, malou knížečku za měsíc. Taky když píšu článek, kontroluji ho po sobě i hodinu.
    Ty čteš, zase jsi lepší

    OdpovědětVymazat
  31. [33]: Milá Blondýnko,
    dyť víš, že mám jen zahrádku za oknem, kdybych měla Tvoje latifundie, nečtu ani tu Nesvadbovou...

    OdpovědětVymazat
  32. první jsem četla, pak viděla a obojí super :) knížka byla tajemná, bála jsem se u ní a u filmu se bál zase kamarád, který knížku nečetl, takže obojí má určitě svou sílu... a výlet do Tribeče, to přece teď musíme!

    OdpovědětVymazat
  33. [35]: Milá Sakay,
    je fakt, že Veronika strašně heftuje, že si v létě uděláme výlet, že to bude bezpečný...
    Knihu přečetly další dvě kolegyně, ale to jsou mladý holky kolem třiceti i míň, já dobrodružnou povahou moc nemám. Budu je jistit z Černýho Mostu...
    Máš zajímavý blog, podívám se pořádně hned, jak se dostanu do civilizace.

    OdpovědětVymazat
  34. Jj, není radno nic pokoušet. Já byla v sobotu na hřbitově ve Velharticích, podle toho je napsaná Svatební košile od Erbena. Nevěřila jsem, že je tam tak silná negativní energie. A je. Bylo mi hodně ouvej. A i manžel, který na to vůbec nevěří to cítil. Fuj, už bych tam nešla.

    OdpovědětVymazat
  35. [37]: Milá Nem,
    Velhartice jsem si hned vygůglila, kdysi jsem o tom kostelu četla, jen jsem si nepamatovala, kde je...

    OdpovědětVymazat
  36. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších knih. Plná napětí, tajemství a překvapení. Přečetla jsem ji jedním dechem a když jsem se dozvěděla, že se podle ní natočil i film, samozřejmě jsem ho hned musela vidět. Film každopádně mohl být lepší, ale nebyl ani nejhorší. :)

    OdpovědětVymazat
  37. [39]: Milá Vivien,
    Veroniku hrozně iritovala, že tam nebylo ani to červený auto Andreje... Přitom to byla krásná scéna, jak Igor čekal, že přijede nějakou plečkou a pak důležitě objal Miu, aby dal najevo, že on taky není žádný břídil...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec