středa 8. července 2020

Výlet do Nižboru

Miluju Nižbor. Od neděle. Tentokrát se Zuzana opravdu vytáhla. Jely jsme rychlíkem do Berouna, měl sice zpoždění a na vlak do Nižboru jsme musely BĚŽET, ale milá paní průvodčí říkala, že oni na nás čekali. Vystoupily jsme stanici za Nižborem v Žloukovicích, to je krásný vidlákov, odtud lesními cestami zpátky do Nižboru. Zámek jsme si prohlédly jen zvenku, na prohlídku se nám vůbec nechtělo, jen jsme se pokochaly romantickým výhledem na Berounku. Sešly jsme dolů, pak přes most na oběd do hotelu Praha. Vynikající debrecínský guláš a Birel Pomelo & grep. Bylo horko, no.

Pak zase zpátky přes most, vyvalit se na louku u řeky. Berounka byla oproti Vltavě krásně teplá, poprvé jsem letos plavala. A spálila si zase záda, Zuzana je černá jako cigoška, ta je v pohodě. Odtud už rovnou na nádraží se zastávkou ve vyhlášené Zastávce herce Tomáše Hanáka. Škoda, že tak nerada fotím, chyběla mi VendyW (odkaz se bojím dát). Tady jsme si daly dortík. Luxusní záležitost ve všech směrech.

Před pár lety chátrající dřevěný železniční sklad z roku 1876. Tomáš Hanák se jej rozhodl zachránit a proměnit v nádražní hospodu. Po moři administrativních bitev, tekoucích nervů, s pomocí studia Break Point, vznikl objekt, nabízející posezení nejen v původních vagonových kupé v lokále, ale i na náklad. rampách, v salonku starého vagonu či na prosluněném perónu. Můžete obdivovat panorama protějšího zámku, anebo ostře sledovat vlaky od/do Berouna. (zdroj Zastávka Nižbor)

Celkem 12 kilometrů.


Sem jsme se drze posadily

16 komentářů:

  1. [1]: Milý Pavle,
    všechny vlaky měly zpoždění.

    OdpovědětVymazat
  2. To musel být nádherný výlet i s koupáním. Jen toho vyvalení do trávy bych se asi bála. Letos jsem pochytala klíšťat, že to pěkné není. Hospoda s dobrým jídlem je na výletě vždy pohodovým doplňkem.  Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Milá Marijko,
    tohle byl opravdu top výlet.
    Klíště jsem neměla asi patnáct let.
    Já jsem hrozně mlsná, já ráda dobře jím a v hospodách miluju omáčky a knedlíky.

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě super výlet, vlakem jezdím ráda, ale bohužel moc často to není. To koupání mě dost překvapilo, myslela bych, že voda bude ještě dost studená   

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Milá Evo,
    my se už cachtaly ve Vltavě, ale měla asi 17 stupňů, pak se ochladila asi na 13, to bylo fakt peklo. Jenom namočit a ven, ale Berounka byla skvělá, jen foukal dost vítr a dělal vlny...

    OdpovědětVymazat
  6. Nižborský zámek stojí na zajímavém místě. Seděly jste u toho ohromného splavu? Já jsem po dnešku ještě nasr.. nější než v pondělí. Kdybych debil šla k zubaři na chatě a ta atb si vyzvedla tam, mohla jsem zůstat a neodjíždět. Ale ne, já blb poslechla doktorku a jela zpátky abyc ve finále zjistila že kdybych jí řekla že nejsem oteklá tak by to bylo všechno jinak...

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Milá Vendy,
    u splavu jsme nebyly, resp ani nevím, kde přesně je, ale i tak jsem byla velmi nadšená, do Nižboru určitě ještě vyrazíme, Zuzana měla i nějakou okružní trasu okolo města.

    OdpovědětVymazat
  8. Z okolí Berouna pochází mí předkové, takže to tam nemůže bejt špatný .Takovou Zastávku bych si nechala líbit, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Milá Janinko,
    na netu je spousta nádherných fotografií od lidí, co rádi fotí....

    OdpovědětVymazat
  10. To byl určitě super výlet :) také jsem se letos ještě nekoupala. Snad to "prolomím" na táboře, kam jedu v neděli.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Milá Lenko,
    bylo to vážně skvělýýý... Hezky si užij tábor..!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem na tebe pěla chválu a ono mi to nepustilo komentář, no co už, znovu to vypisovat nebudu, prostě AHOJ, jsem ráda, že píšeš.

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Lucie,
    dík, že ses ozvala, až mi Druhorozený půjčí noťas, napíšu mail (nemám teď vlastní stroj)...

    OdpovědětVymazat
  14. O Nižboru jsem ještě nikdy neslyšela

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Milá Sabinko,
    ani sklárny Nižbor Ti nic neříkají..?

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec