sobota 20. srpna 2022

Ách, pan Úžasný se ozval

Jeden pátek odpoledne jsem ve schránce našla vzkaz napsaný na lístku vytrženém z malého bloku. Vzkaz jak za mlada, kdy ještě nebyly mobily. Pan Úžasný mě prosil, abych mu napsala na pracovní mail. Pan Úžasný, který mě jedenáct let nechce, který mě před dvěma roky zapomněl doma, když jsem měli jít na koncert Krausberry do Malostranské besedy, a od té doby se neozval. Na začátku léta jsem mu poslala sms. Prostě mi bylo smutno. Jen jsem se zeptala, jak žije, jestli žije. TÁHNI. ŠTĚTKO. Byla odpověď. Po chvíli přemýšlení jsem usoudila, že odepsala nějaká jeho přítelkyně, protože muži nazývají ženy štětkami, když jim nechtějí dát, což nikdy nebyl můj případ. Pak se pár týdnů nedělo nic, až teď ten lístek. A zase jsem byla úplně vyjančená. 

V pondělí jsme si začali v pracovní době posílat maily, kde pracujeme, kde on bydlí a tak. Z opatrnosti jsem nenapsala, že už žiju sama. Zmínila jsem i svoji sms a šťavnatou odpověď na ni. Přiznal, že žije na Zbraslavi se semetrikou, kulantně řečeno, ale prý přestal pít, zhubnul a narostly mu vlasy. Nechápu jeho potřebu mít v šedesáti dlouhý vlasy. Holt každý se s tou starobou popasuje jinak. Poslal fotky, na kterých vypadá opravdu nemocně. Srdce se mi skoro zastavilo. Já poslala svoje patery zelený šaty, že je potřebuju vynést a přišlo mi naprosto přirozený, že se sejdeme co nejdříve, zvlášť když pracuje jednu stanici busem ode mě. Hezky jsme si psali několik dní.

Poslední mail měl v předmětu NE a pod ním:

Tímto žádám, aby jsi mě nekontaktovala a nepsala mi na tuto adresu.
Luboš

V kopii mailu byla nějaká Jarča. Odepsala jsem oběma Nápodobně považovala celou akci za ukončenou. Ne tak Jaruna. Začala mi mailovat z Lubošovy soukromé adresy. To jsem rad ty krávo. Jedine štěstí žes vypadla z mého života. Nikdy víc o tobě neslyšet. A podobný perly. Odpověděla jsem, že je mi jasný, kdo píše. Pošahaná Jaruna přitvrdila a začala posílat sms z jeho mobilu. Krávo zasraná. Svině. Poslala jsem ji do prdele. Večer mi zazvonil telefon. Luboš. Tenkým hláskem jsem se bojácně ozvala. Jarušku si neber do pusy. Mužský hlas, ani nevím, jestli to byl vážně Luboš. Hovor trval 8 sekund. Už pěkně vyschízovaná jsem číslo okamžitě zablokovala.

V neděli jsem přijela k večeru domů, unavená z celodenního válení se na louce u Vltavy, spořádaně jsem ze sebe svlékla šaty i prádlo, hodila do pračky a už si vzala jenom hodně krátký domácí šaty. Bzučení domovního zvonku jsem se lekla. Pan Úžasný, jestli můžu jít před dům. Já, zbrklej blbeček, jsem hned vystartovala dolů. Na schodech se mi v hlavě promítla scéna, jak na mě venku zaútočí Jaruna, povalí mě na zem, mně se vyhrnou šaty a celá ulice, včetně venku kouřících štamgastů baru U Broučka, uvidí, že jsem pod nima nahatá. Myšlenkové pochody mozku jsou vážně nevyzpytatelné. Říká se tomu fantazie?


Za skleněnými dveřmi Luboš, vypadal líp než na fotkách, ale furt jako bezdomovec. Opatrně jsem otevřela na škvíru a rozhlížela se po Jaruně. Automaticky chtěl vejít do domu, ale tělem jsem blokovala vchod. Nechápal, čeho se bojím. Jaruny?! Já zase nechápala, kde sebral takovou čůzu. Divil se, proč jsem si zablokovala jeho číslo. Pak jsem si všimla obrovského narvaného batohu, co měl na zádech. Zbytky mé lásky okamžitě vysublimovaly. Nechci nikoho zachraňovat, o někoho se starat. Poslala jsem ho pryč, ať si dá svůj život do pořádku sám. Jsem sobecká? Jsem.

P.S. Konec příběhu dole v komentářích.

19 komentářů:

  1. Hustý. A pak, že věkem přichází moudrost. Nutně potřebuju vědět, jak vypadá taková Jaruna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá čtenářko,
      fakt nevím. Mám i příjmení, celkem málo obvyklé, ale nepodařilo se nám ji s kolegyněmi (týmová práce) vygůglit. Ale jsem vážně ráda, že nečekala venku.

      Vymazat
  2. Ahoj Míšo, jsem trnula, jestli jsi ho nevzala na milost... A jestli v tom batohu nebyla Jaruna... Dobře jsi udělala, nebudeš mu dělat charitu !!! Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko,
      vidíš, Jaruna v batohu mě vůbec nenapadla :-D
      Ale kdyby byla mrňavá, asi by se vešla.

      Vymazat
  3. Míšo, tak jsem si myslela na happyend po prvním vzkazu na papírku..
    Dobře jsi udělala, že jsi své soukromí uchránila pro někoho, kdo ještě může přijít a zaslouží si otevřenou náruč. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marijko,
      já už nějak na happyendy nevěřím, ale tohle mě vykolejilo :-D
      On se vždycky ozve, poplete mi hlavu a pak zase zmizí.

      Vymazat
  4. No páni! tak tomu říkám psycho! Takhle mne trochu vyschízoval Drahouš od Včelaře. Tehdy jsem na fb vyzmizíkovala veškeré údaje o bydlišti apod. Drahouše zablokovala kde se jen dalo a při každém zastavení auta před naším domem jsem opatrně vykukovala zpoza záclony kdo že z něj vyleze. Ono se to nakonec stejně bezpředmětné. Včelař si z toho ponaučení vzal jen na půl roku a pak se všechno vrátilo do starých kolejí, zablokovaný Drahouš se neukázal (naštěstí) a já se uklidnila. Ale je fakt, že dovolenou se jí podařilo mi tenkrát dost znechutit. Třeba měl Jarunu v batohu rozporcovanou ... S hysterkama je těžký pořízení, to je fakt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      tyhle události trochu rozvířily můj nudný život na trase Černý Most-Hostivař-Černý Most :-D. Na druhou stranu bych si je klidně odpustila, ale zase jako článek dobrý.
      Drahouš je taky dílo :-D

      Vymazat
    2. On je dílo i sám Včelař. Obzvlášť s jeho zapomínacími a láskyplnými obdobími. I když o něj začínám mít trochu strach, je podezřelé, že se spíš než ozývá tak neozývá. A kdyžb jsem se optala jestli je v pořádku odepsal lakonicky dvě slova . Jakž, takž..... obávám se jestli ho zas nerafla ta svině rak.

      Vymazat
  5. Milá Míšo, já jsem dosud měla pestrý život, ale na tebe nemám, tato kapitola je opravdu vydatná! Čte se to dobře a jeden by se nasmál, v reálu to musí být děs.Já ti tak držím palce, abys našla normálního a vtipného chlapa a tyhle lidi už ani nezahlédla.Jak říká Šantalka - nechci mít chlapa /těžký batoh na zádech.
    Vyhni se Lubošovi a jeho Jarunám a covidu obloukem! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jiřino,
      ani si nedovedeš představit, jak jsem nepoučitelná/hloupá...!!!
      Když tu Luboš byl, říkal, že si můžu jeho číslo zase odblokovat, že mi Jaruna už nikdy psát nebude. 14 dní jsem měla strašný výčitky, že jsem mu neposkytla azyl, tak jsem mu napsala (!), jestli je v pořádku.
      A co myslíš...?! Je zpátky u Jaruny, asi vážně neměl kam jít. A opět kolečko sprostých sms a telefonát, abych si Jarušku, jeho ženu, nebrala do pusy. Tentokrát jsem si jistá, že volal on.

      Vymazat
  6. Nu, děkuji pěkně za takovouhle telenovelu. Jaruna je nejspíš slušně napsaná role.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      to člověk vážně nevymyslí :-D.
      Psychopatka a alkoholik. A já z nich nespala.

      Vymazat
  7. To je jako v pohádce. Kde se vzal, tu se vzal. Jak přišel, tak odešel. Žádná milost, žádné slitování, zvláště když má nápovědu v zádech. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirijam,
      teď mám pocit, že se mi to je zdálo :)

      Vymazat
  8. Míšo, až jsem se lekla, že jsi udělala dobrý skutek a máš doma pana Úžasného a za pár dní přijde i Jaruna 😀 Nevím, proč si myslíš, že jsi sobecká. Tím se fakt netrap, určitě nejsi. Měj se, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evko,
      ale bylo to o fous, o fousek malý myšky.
      Měla jsem výčitky, že jsem nepomohla bližnímu svému v nouzi, že jsem mu nepodala pomocnou ruku, ale ta Jaruna je vážně psychopatka a on se k ní vrátil. Ona se teď baví tím, že moje číslo vkládá na různý srovnávací a pojišťovací weby. Celý den mi volali, psali sms a maily, že mi děkují za zájem o jejich pojištění/služby/nabídku. Nestačila jsem ty čísla blokovat.

      Vymazat
  9. Tak už jsem doma, teda u Jaruny, no je to teda dílo, fakt jako z románu. Jaruna zřejmě nebude intelektuálka ani vědecká pracovnice, ale to jen hádám. :D Snad už budeš mít pokoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev,
      než jsem se dostala k noťasu, abych Ti napsala, kde kraluje Jaruna, sama jsi si našla. Jsi šikovná. :)

      Vymazat

Zazvonil zvonec