úterý 6. září 2022

Úsporný režim

Děda mě a ségru brával na výlety po českých hradech a zámcích. Nové Hrady, Žleby, Křivoklát, Trosky. Z výkladů průvodců si dávno už nic nepamatuju. Jen jedna věta mi utkvěla v paměti. Ve středověké kuchyni se nádobí mylo jednou týdně. Připadalo mi to krajně nechutný. Ne tak dnes. 

V panice z toho všeho kolem nás, jsem najela na úsporný režim. Mám oblíbený takový akorát rendlík. Nejdřív jsem v něm uvařila brambory, zbylý kmín jsem vytřela papírovou utěrkou. Následovala rýže, s hřebíčkem jsem si poradila stejně. Že na tom dně furt něco zůstává? Pravda, teď byl v hrnci od rýže takový šlem, ale špagetám nevadil. Další jídlo byla krupicová kaše, ale to už musel jít do myčky. Kaši musím příště nechat až na sedmý den. Hrnek na čaj vydrží v oběhu celý týden, jen z něho občas vypláchnu mušky. Když peču maso, nahážu do pekáčku i přílohu. Brambory jsem přestala loupat, abych zbytečně netupila škrabku. 

Sprchování mi odměřují miniaturní přesýpací hodiny, které dostal synek u zubaře, aby věděl, jak dlouho si má čistit zoubky. Myslím, že to jsou tři minuty. Stíhám úplně v pohodě. Moje prabába se koupala potmě, aby ušetřila elektriku. Ještě mám rezervy.

A jak blbnete vy?

31 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Né, zatím si vystačím s pivem, milá Zahrado.
      Každopádně děkuji za komentář, směju se nahlas. Ty sem choď častěji...!!! :-D

      Vymazat
    2. Šanta kočičí se taky dá hulit? To je pro mě novinka! ;-)

      Vymazat
  2. Vždycky jsem si připadal výstřední, když jsem si v zimě topil cca na 15 stupňů. Teď, když to tak budou dělat všichni, se úplně vytratí moje originalita :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře,
      já jsem zimomřivá a začínám mít strach.

      Vymazat
  3. No zatím nijak.... ale pokud muž neuhádá, a jakože vím, že na stoprocent se ani nepokusí, snížení zálohy na plyn tak to bude u nás podobné. Je fakt, že vaření v jednom hrnku praktikuje muž už hodně dlouho. Jen ne s úsporných důvodů ale proto, že je neskutečně líný....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy,
      já jsem taky línááá....tak možná proto.

      Vymazat
  4. No Napoleon pry psal Josefine...Prijedu už za tyden..Nemyj se! Proti gustu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Honzo,
      to jsem taky četla a něco na tom je, protože po revoluci byl velký zájem o cikánský štětky na E55.

      Vymazat
  5. Vypínám počítače, notebooky a tablety. V rodině, kam pracovně docházím, najeli na úsporný režim 18 stupňů. Nejstarší syn, který se vracel z práce, z toho onemocněl a zoufale prosil maminku: "Zatop mi, jinak se domů nevrátím ..." 😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirijam,
      nečeká nás nic hezkého a úsloví Líp už bylo je opravdu pravdivý.

      Vymazat
  6. Ahoj Míšo, zdravím. Moje babička taky moc nemyla nádobí. A v zimě nosila ze zahrady domů sníh v kyblíku, nechávala ho roztát a zalévala tím WC. Čaj si zalévala opakovaně, možná i kafe. Třeba to bude taky tak.Posílám pozdrav, nejlepší je ta škrabka... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko,
      v Praze sníh skoro není, cítím se ukřivděná :-D

      Vymazat
  7. Koupu se potmě,dveře otevřeny do zbytku bytu.

    OdpovědětVymazat
  8. Kdysi jsem někde četla, že se hrnek od čaje mýt nemá a vaří se v tom hrnku opakovaně. Myslím, že až dostaneme rozpis záloh, tak na podobný režim najedeme všichni. Už žádné povalování ve vaně, osprchovat a ven. Škrabka je skvělý nápad, já brambory zrovna moc ráda neškrábu, tak jí taky začnu šetřit 😁😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evko,
      cítím ten strach z budoucnosti všude okolo. Člověk by nevěřil, čeho se ještě dožije. Válka. Bitva o Charkov. To už tady bylo, celý dětství nás strašili válkou. A mladí nechtějí přivádět děti na tenhle svět.

      Vymazat
  9. Míšo, zase jsi první! Tebe budou mít někteří politikové rádi. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za tyto pokyny. Až přijde doba nejhorší, budou se hodit. Na horkém sluníčku se dá asi přes lupu uvařit voda... i ohřát venku v plechové vaně vodu na koupání, stačí troška, velká vana zamezí rozcourání vody ven... atd. atd. Velká nouze naučí i nás šetřit a nezemřít hladem a špínou ;-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Rezervy fakt máš, moje prabába se koupala bez elektřiny a v lavoru :D.
    Ale s tím hrnkem mi připomínáš manžela, ráno si do něj udělá kafe, dopoledne do něj nalije mlíko k buchtě, po obědě kafe, odpoledne mlíko k buchtě, a večer už mu ho rvu z ruky s tím, že jestli hodlá takhle pokračovat, tak se z toho taky může pos.... Doslova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mila Janinko,
      Tvůj muž je velmi zodpovědný :-D
      Chválím.

      Vymazat
    2. To je, předala jsem chválu dál :D. Ve zkratce jsem nastínila obsah tvého článku a máš jeho sympatie.
      P.S: Mini přesýpací hodiny na čištění zubů jsem si připnula na sprcháč a zjistila jsem, že stíhám taky. Stačí jen nepřemýšlet nad kravinama pod vodou, ale v křesle :D. Takže díky!

      Vymazat
    3. Milá Janinko,
      mám z vás, z Procházků, velkou radost.
      Jen tak dál :-D

      Vymazat
  12. Omezila jsem teplotu při sprchování. Je to 3 v 1 - zároveň se otužuji, nejsem tam tím pádem dlouho a ještě ušetřím za teplou vodu. A do chvíle, než mi po noze přeběhl pavouk, jsem chodila čurat po tmě.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vílo,
      čurat po tmě chodím v noci, já tu pavouky nemám :-D

      Vymazat
    2. Jak to děláš, že je tam nemáš? Jak? :D Mně taky říkali, že v pátém patře nového paneláku nebudou, ale je tady každý měsíc minimálně jeden... :D

      Vymazat
    3. Bydlím na sídlišti v prvním patře. Okolo oken mám malé pavoučky. Na WC jsem nikdy žádnýho nenašla (anebo neviděla). Ale mně pavouci nevadí, nesnáším mouchy a vos se bojím.

      Vymazat
  13. Koukám, že je to všude stejné. Od té doby, co jsme dopláceli pětadvacet tisíc za elektriku, chodíme večer doma s baterkama, manžel s čelovkou. Bohužel marodí a tak mu zbývá dostatek času na sledování nás ostatních, kde plýtváme a co by se kde dalo vylepšit. Dva dny teď hlídal, kdy poběží levnější proud, dříve zvaný noční, abych mohla vyprat. Jelikož jsme se přes prádlo už nemohli dostat k vaně, vyprala jsem dnes bez ohledu na VT i NT, ale jenom na 30°C. Taky se bojím, že je to jenom začátek, že bude hůř. Kdyby to nebylo tak vážné, bylo by to až k smíchu. A nebo obráceně, je to směšné, i když je situace poměrně vážná. ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev,
      taky mám z budoucnosti strach. Příjmy pořád stejný, ale výdaje rostou děsivě. Naštěstí mě nikdo nehlídá, ale na druhou stranu na všechny výdaje jsem sama. No, uvidíme.

      Vymazat

Zazvonil zvonec