pondělí 1. srpna 2016

Učitelka (2016), SR

Tradičně kino Světozor, já snad ani jinam netrefím.

Po české televizní inscenaci Zakázané uvolnění tu máme slovenskou televizní inscenaci Učitelka.
Základem příběhu je skutečná událost z osmdesátých let. Utajená třídní schůzka, na které za podpory ředitelky školy podepisují rodiče (nejdřív jen tří dětí) stížnost na třídní učitelku. Scény ze schůzky střídají prostřihy na začátek školního roku, kdy nová učitelka nastoupila a následně vytvořila podnik Proučitelku, s.p.

Film o lidské posranosti se vzepřít, protože ani soudruzi by své soudružce takovýhle chování nedovolili. A rodiče zabojují, až když jde opravdu o život. Souška si z dětí i jejich rodičů udělala otroky. Odměnou jsou prozrazená témata zkoušení a písemek a vlídné zacházení. Matka kadeřnice dělá vlasy zadarmo, taxikář vozí zadarmo, astrofyzik se k ničemu nehodí, ale mohl by poskytovat (kvalitní) sex. Nechce, pacholek, tak frustraci odnáší syn.

Celý film jsem přemýšlela, jestli bych své děti pustila uklízet k učitelce domů. Myslím, že ne. Osmdesátý léta nejsou padesátý. Učitelka Zuzany Mauréry je sladká bolševická mrcha (Nejlepší ženský herecký výkon, MFF KV). Přesně odpovídající vtipu Jaký je rozdíl mezi učitelem a pedofilem? Pedofil má děti rád.

Konec naprosto předvídatelný, ale kdyby tam nebyl, byla bych asi taky nespokojená. Skvělá, naprosto skvělá hudba Michala Novinskiho. Jan Hřebejk dostal ve Varech Křišťálový globus, cesta k dalším grantům je tedy otevřená.




8 komentářů:

  1. pááni, zajímavá recenze, na film se už nějaký čas chystám...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Romantičko,
    nenech se odradit, já jsem dost kritická, četla jsem tu blogu mnohem laskavější zhodnocení...

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: no to právě jsi mě neodradila, ba naopak, chci si na film udělat vlastní úsudek, už jej stahuji spíš bych ti měla poděkovat, že jsem na něj opět díky tvému blogu narazila

    OdpovědětVymazat
  4. [4]:určitě časem budu, ozvu se, dík za zájem

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Fajn tak napiš, nebo dej odkaz na svoji recenzi, pokud budeš psát.

    OdpovědětVymazat
  6. taky jsem to viděla a těch děcek mi bylo upřímně líto

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Milá Sabinko,
    už to jsou dva roky, to je hrozný, jak te život letí.
    Taky mi dětí bylo líto, ale od toho jsou, sakra, rodiče, aby je ochránili...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec