pondělí 23. ledna 2017

Pustina (2016), ČR

Když jsem si přečetla, že se točí nový seriál Pustina, dopředu jsem věděla, že budu spokojená, Zuzana Stivínová se mi líbí jako herečka i jako ženská. Je to taková česká Monica Bellucci. K jednotlivým dílům jsem se musela dostat oklikou (Honzo díky), cák nemám HBO. Nic tak děsivého jsem v české tvorbě zatím neviděla. Seriál mi tou syrovostí trochu připomněl černobílé detektivky z šedesátých let s majorem Kalašem v podání Rudolfa Hrušínského.

Nepamatuju si, že bych někdy děj tak prožívala, pro mě zatím nej v TV byl švédsko-dánský Most. Pustina je ale česká, tak asi proto. Seriál mě pohltil, že jsem si přestala uvědomovat, že se vlastně jedné o smyšlený příběh a herce, měla jsem pocit, že dívám na realitu a...a brečela. Po posledním díle jsem byla vyloženě rozbitá několik dní a nic jiného mě ke koukání nedokázalo zaujmout. Ono teda taky není co, uklidňuju se Trpaslíkem.

Příběh ze severočeské vesnice je jednoduchý, starostka Zuzana Stivínová bojuje proti těžební společnosti, která chce prolomit limity a zabrat vesnici pro těžbu hnědého uhlí. Starousedlíků nabízí vysoké odstupné za jejich domy. Boj víceméně nerovný, protože starostka nemá moc spojenců. Do této vypjaté situace se jí ztratí čtrnáctiletá dcera. K napětí úplně stačí hledání a všudepřítomná stísněnost a nedůvěra. Krajina zdevastovaná těžbou.

Temný seriál, nemám lepší slovo. A ten bezútěšný konec, který nechci prozrazovat, ten naprosto uzemní. Možná šlo příběh maličko zkrátit, děj se rozběhl do mnoha příběhových linek. Spousta falešných stop a závěr takový rychlý, nedopovězený. Jaroslav Dušek, otec ztracené holky, který se na začátku choval jako regulérní magor, je najednou naprosto normální a předčí úsudkem policii. To byl pro mě velký obrat. Jinak fakt pecka.




22 komentářů:

  1. Temnotu ne, já radši světlo (ještě si jedno rozsvítím).

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Je to fakt seriál pro silný kousky..!!!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Pro silný kousky? A kolik máš v pase, že se tak ptám?

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: To nevím, nikdo mě okolo pasu neobjímá, ale přehoupla jsem se přes magickou 60 kg, tolik jsem měla, když jsem šla poprvé rodit...

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Nic si z toho nedělej, díky své výšce jsem přes šedesátku "přehouplá" už od puberty. Prostě musíš chvíli na deštík, vyrůst - a ono se to vyrovná. A bacha, ať při tom nenarazíš hlavou do okapu!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tss...měřím 170 cm, nechci vyrůst, chlapi jsou mrňaví..

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Tak málo? No chlapi jsou malí - ale jak který.

    OdpovědětVymazat
  8. Bohužel taky nemám HBO a navíc neznám ani ty okliky ... jen jsem o seriálu četla. Je tam parádní herecké obsazení a i režiséři dokládají, že je to kvalitní podívaná.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Taky jsem furt čekala, až ty dobrý seriály z HBO (Terapie, Mamon) bude vysílat ČT. No, to jsem se šeredně spletla...
    Kolega mi stáhnul Pustinu do flešky, dítě doma pustilo v televizi....

    OdpovědětVymazat
  10. Pustina? Neznám, ale lev pustinný mně něco říká.To je však jen tím, že se nedívám na TV, asi je to škoda, na seriál jsem už četl několik kladných ohlasů.A ten most ze Švédska do Dánska - Öresund - je opravdu úžasný.

    OdpovědětVymazat
  11. Hltala jsem to od začátku do konce a nemohla jsem dospat dne, kdy uvedli poslední díl :)

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Sjíždím znovu se ségrou, je taky na větvi..

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za tip, určitě si to seženu

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám paní Stivínovou moc ráda a navíc má neuveřitelně vytříbený vkus v oblékání, vždy mě totálně odstřelí svým modelem, řekla bych že tak jako ona, to u nás moc žen neumí.
    Po seriálu se porozhlédnu.

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za tip, pokusím se sehnat a jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Dala jsem ji se ségrou znovu, určitě stojí za to..! I její italský manžel se chytal. Na ČSFD 89%.

    OdpovědětVymazat
  17. Zrovna teď jsme zkoukli první dva díly, teď jdu spát, ale zejtra budou další. My na tohle jsme, Cirkus Bukowski a Rapla jsme žrali. Hele...řekni mi... skončí to dobře? Mně by se na to mnohem líp dívalo, kdybych věděla, že bude živá... nebo když ne, tak to prostě už vím... já se takhle moc bojím dycky a to mi není příjemný.
    A v pondělí Trpaslík poslední díl! Ten mi bude fakt chybět

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Máme stejný vkus, Bukowski i Rapl taky dobrý, ale tohle je fakt nářez. Neprozradím nic, jsi velká holka, jen se hezky dívej. Dobrou.

    OdpovědětVymazat
  19. Na Pustinu se chystám už dlouho, tak snad bude čas :).

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: No to teda nejsem velká Tak třeba když tam byla scéna s tím ježečkem, tak jsem nekoukala a kdyby nekoukal Martin, tak nevím, co se tam stalo A třeba takovej film Tahle země není pro starý jsem vypla po první minutě, že to ať si to je jakchce dobrej film, ale na to já se fakt koukat nebudu. A když se na něco koukám a jsou tam jako napínavý scény, tak u toho povídám a dělám vtípky, abych to odlehčila a samozřejmě musí být rozsvíceno!
    Teď jedem pátej díl Pustiny, takže holka asi už vyřešená...zatím.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Sakra holka, Ty fakt potřebuješ při sledování odborný dohled...a zkus meduňkový čaj, uklidňuje...

    OdpovědětVymazat
  22. Pustina je morbidus, ale co se týče natočení- tak to nemá chybu.

    OdpovědětVymazat

O konturce