sobota 1. září 2018

Úsměvy smutných mužů (2018), ČR

Se Zuzanou a kino Atlas, protože ve Světozoru měli poslední lístky, dopředu a každý jinam. Tady byl velmi milý barman a nabídl mi zajímavé pivo. Zpátky k filmu. Udělala jsem školáckou chybu a přečetla si všechny recenze na Čsfd a pak jsem číhala na nedostatky, o kterých se psalo. Nepříjemná klipovitost děje, která není pouze záležitostí traileru, jak jsem si původně myslela. A beatbox mi taky neseděl. Zuzaně se nelíbily vnitřní monology hlavní postavy v podání Davida Švehlíka, prý jak pokračování soudce AK.



Zdroj:Kinometropol

Film je natočený podle knihy Josefa Formánka, též se podílel na scénáři. Je to autobiografický příběh o jeho (snad) úspěšném boji s chlastem. Většina děje se odehrává v léčebně. Oproti filmům s podobným tématem je fakt realisticky zobrazeno to pitím devastující ničení těla, to byly pro mě nejsilnější scény. Deliria a zoufalý nahý Švehlík ve sprše. Formánek dokáže veškeré své konání sepsat a vydat, jestlipak on nezačal pít schválně, aby měl o čem psát? Když začal trénovat na maraton, neběhal taky jen tak, ale v reality show ČT Parta maraton. Mmch překvapilo mě kolik lidí přišlo do sálu s dvojkou vína. Já to pivo do sebe hrkla radši před začátkem.

Shodly jsme se, že po tom všeobecném nadšení z filmu, jsme čekaly tak nějak víc. Možná je to tím, že ve svém věku už máme dost načteno a zkouknuto. Např. Dnes naposled, Dobří holubi se vracejí, Ikarův pád.


Pro ty, kteří své pití zatím zvládají. Na etiketě je napsáno: Odpovědným pitím přispíváte na podporu lokálních projektů. Neodpovědným ještě více.

35 komentářů:

  1. Jedna věc je, že do kina teď nechodím. Druhá věc je, že z recenze mám smíšené pocity No zatím nevím, jak se k filmu dostat, snad časem.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Lotty,
    tohle není klasická recenze, jen takové zaznamenání kde a s kým jsem byla a jaké to bylo... Můj deníček.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě překvapilo, kolik lidí si šlo dát dvojku vína PO filmu!:)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Milá Bloudičko,
    to jsem už nesledovala, ale je fakt, že v ČR se pije HODNĚ a společnost je k pití velmi tolerantní. On život s pitím je takový veselejší, ale ty konce jsou strašný. Dneska ve zprávách opět nalitý děti...

    OdpovědětVymazat
  5. Já nevím proč, české filmy jsou pro mě občas trochu těžké ke shlédnutí. Ani nemůžu říct, že se mi nelíbí, ale vždycky od nich odcházím trochu rozpačitá. Tenhle film jsem ještě neviděla, ale hodněkrát jsem o něm slyšela, určitě se na něj chci kouknout.
    Alkoholová problematika je aktuální asi v každé době, kéž by si z filmů někdo vzal ponaučení...

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Milá Báro,
    spíš myslím, že varování pro okolí toho pijana, že je to průser, který se těžko napravuje.

    OdpovědětVymazat
  7. Ľudia si, podľa mňa, z filmov ani z kníh nikdy nevezmú ponaučenie. Hovorí sa síce, že múdry človek sa učí z chýb druhých a hlupák zo svojich vlastných... ale ja ani tomuto neverím. Každý proste v daný moment nejako koná, častokrát ani sám nevie rozumne odôvodniť prečo práve tak. Mnohokrát, žiaľ, precitne až neskoro.
    Ale dosť bolo filozofie... čo na to mistr Jäger v chladničke?

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Milá Fidorko,
    jak píšu výše, je to takový budoucí obraz konce přemíry veselosti a pití...
    Na Mistra mi chodí Druhorozený, ještě beru nějaký hnusný prášky na doléčení rohovky (!), jsou špatný na játra, tak já jen výjimečně pivko...

    OdpovědětVymazat
  9. Chlastat se musí i na starý vaječníky! :)

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Co vaječníky, játra dostávají zabrat, milý Rume...

    OdpovědětVymazat
  11. Hodně jsem o tomhle filmu slyšela, jak pochvaly tak zatracování. Vzhledem k tomu, že s tímhle problémem mám svoje vlastní zkušenosti (ex skončil jako naprostá troska na krku staré mámě a můj  nynější polovičák v blázinci a myslím že když se probral tak asi byl stejně zoufalej a vyděšenej jak ten Švehlík) nevím jestli bych na to šla.... Docela mi v dnešní době chybí časopis tipů Kino, tam totiž bývaly na filmy zasvěcené recenze od lidí, kteří kdysi u nás o filmu něco opravdu věděli...

    OdpovědětVymazat
  12. Zajdu a uvidím, slyšela jsem spoustu názorů, udělám si svůj.
    Stárnu, zjistila jsem, že film přijmu podle momentální nálady a rozpoložení a mnohokrát se mi stalo, že když jsem dala druhou šanci, nebylo to tak tragické.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Souhlas, roky jsem Kino odebírala a ty recenze jsou i dnes nejen skvěle podané, ale i po letech poplatné

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Milá Vendy,
    Kino jsem si taky kupovala, dneska brousím na Čsfd. No, nevím, jestli je to film pro Tebe...

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Milá Blondýnko,
    zajdi a uvidíš a napiš...

    OdpovědětVymazat
  16. Číst recenze před viděním filmů, ještě k tomu na csfd, kde mají všichni potřebu kritizovat detaily a rozebrat vše na malé kousky, je nebezpečné. Sám jsem se o tom několikrát přesvědčil. Myslím si, že když člověk razí do kina kde kdy z toho může mít super zážitek i kdyby film nebyl dokonalí, ale díky tomu zážitku je to fajn. Pak jdeš na CSFD a najednou máš pocit, že jsem se díval na úplně jiný film. Ale to jsem nějak odběhl. Zrovna u tohoto snímku si nemyslím, že by to byl můj šálek kávy na kino, ale pokud to časem bude v TV proč ne.

    OdpovědětVymazat
  17. Než film mě víc zajímá to pivo Já už o něm slyšela, ale v Brně jsem na Frajera nenarazila. Prý ho mají jen pražáci... csssss

    OdpovědětVymazat
  18. Na tohle moc chci jít. A potom si dám lavinku, možná i dvě.

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Milý Patw,
    taky jsem napsala, že to byla školácká chyba, většinou se dopředu nedívám... Není to špatný film a v TV si ho nenech ujít.

    OdpovědětVymazat
  20. [17]: Milá Meduňko,
    já Frajera vůbec neznala, ale došla plzeň, no... Musíš holt přijet do Prahy, to se nedá nic dělat.

    OdpovědětVymazat
  21. [18]: Milá Kačenko,
    na film jdi, Švehlík je fakt skvělý.
    S těma lahvinkama nějak nevím, zrovna Ty bys měla taky brzdit...

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Noo, ještě se dá dělat, že prostě počkám, až k nám Frajer dorazí
    Ale v Praze jsem nebyla už několik let, takže přijet musím fakt co nejdřív

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: V případě b) dej dopředu vědět, zjistím, kde všude ho mají...

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Místo krve mi koluje víno. Asi si ale počkám, až bude v TV, těch pár lidí co to vidět chtěli, už na filmu byli.

    OdpovědětVymazat
  25. Myslím, že filmy na téma alkoholismus jsou docela užitečná věc. Jsme opravdu národ alkoholiků, fakt jsem se vyděsila, když jsem zaskakovala na informacích a na samoobslužkách jsem potvrzovala prakticky u každého nákupu ověření věku k nákupu alkoholu!

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Milá Janinko,
    Prvorozený přišel v šestnácti domů opilý, šla jsem pak obsluhu seřvat, byla to herna s barem, vstup od 18 let, a když jsem tam nakráčela s pětiletým Druhorozeným, snažili se mě vykázat, že tam děti nesmí. Velmi bojovně jsem jim řekla, že právě kvůli tomu tam jsem.

    OdpovědětVymazat
  27. Já nechci zpátky k filmu, já chci zpátky k barmanovi!

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Milá Sugr,
    pokud jsi za zajíce... Byl pěknej a moc milej...zajdi tam na nějaký film a podle zákona schválnosti bude za barem nějaká pipina...

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Zajíček je hezkej na pohled, ale jsem soudná a vím kde je mé místo. Když bych se já vydala do kina, byl by za barem důchodce, tedy přesluhující dvacet let.

    OdpovědětVymazat
  30. Koukni na reklamu pod tvým článkem:
    Zbavte se závislosti v důstojném prostředí. Tohle mě tak se...
    jinak dík za tip!

    OdpovědětVymazat
  31. [12]: ano,stejná zkušenost...někdy stačí jen o pár let zestárnout...

    OdpovědětVymazat
  32. [30]: Milá Zdeni,
    na noťasu mám stáhnutý adblock...
    V mobilu to neřeším...

    OdpovědětVymazat
  33. Spadnout do toho ať z jakehokoli důvodů je fatální....a z toho se člověk už nedostane, nanejvýš se naučí abstinovat a do smrti už ani kapka...kdyby takové filmy alespoň fungovaly jako varování

    OdpovědětVymazat
  34. Knihu jsem četl, docela se mi to líbilo, ale nedokážu si představit filmovou adaptaci.
    P. S. Za pivem Frajem stojí jeden můj kamarád :).

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Milý Libore,
    knihu zkusím taky, většinou se mi víc líbí knihy...
    P.S. Vyřiď kamarádovi, že pivo je pitelný, ale etiketa je naprosto okouzlující...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec