čtvrtek 11. října 2018

Ke dnu, Anna Bolavá, 2017

K její prvotině jsem měla dost výhrad. Ke dnu jsem nechtěla pustit z ruky. Sama jsem byla překvapená, jak jsem se nechala strhnout, protože jestli mi Anna v první knize připadala pošahaná, tak tady byli pošahaní úplně všichni, a mně to vůbec nevadilo. Nemůžu ani napsat, že jsem věkem laskavější, protože jsem knihy četla rychle za sebou. Já jsem pražská holka, narozená v porodnici v Londýnský ulici. Přírodu mám samozřejmě ráda, ale nejsem s ní tak spjatá, nedokážu se radovat z každého počasí, proto jsem byla okouzlená tím, jak Anna Bolavá dokáže tu svou jihočeskou krajinu popsat. S pokorou a láskou.

Pospíchá splynout s mlhou, kterou má tak ráda. Dnes ji bude mít sama pro sebe, málokdo z města půjde ven. Je sychravo a lidé se bojí. Dobře jim tak, mlha je nádherná...Její chlad pálí a vlhkost se vplétá do vlasů jako pentle hastrmanů z pohádkových knížek...V močálech houstne mlha a blíží se směrem k městu. Tiše se hýbe mezi stromy, natéká do ulic, obaluje obrubníky a zvedá se podél zdí domů a starých zahrad. Zaplní každou škvíru, pohladí každý hrbol a nateče do každého sklepního okna, které lidé zapomněli zavřít.

Tohle nikdy nedokážu napsat. Cena Magnesia Litera za prózu. Osudy obyčejných lidí z malého města se točí kolem záhadné smrti ženy místního lékaře. Lásky, nelásky, ambice, tajemství, smutek, smrt, kouzla, nedorozumění, stáří, samota. Všechno tu je.



17 komentářů:

  1. Nedivím se, že miluje jižní Čechy. Jsou úžasné. Když tam občas jedem k Lásce století, je to nádherný výlet. A tu mlhu jsem si tam taky párkrát zažila. A chodit v ní lesem, okolo tebe běhají psiska,je ticho a jen tu a tam slyšíš jak kape voda že stromů....

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý blog a zajímavá kniha.
    Jinak děkuji ti za pozitivní komentáře na mém blogu, kde jsi chtěla snížit odpovědnost. Snažím se prosadit zvýšení trestů a snížení odpovědnosti zatím jen za vraždu, ale brzy i za další zločiny
    https://www.petice24.com/zpisnni_trest_za_vradu?s=55666581
    To je má petice. Jestli souhlasíš, tak jí podepiš.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak ty to děláš že tolik čteš?
    Já nesjem schopná dočíst jednu knížku pomalu za půl roku.
    Kniha vypadá zajímavě, kdoví kdy se k ní dostanu.   

    OdpovědětVymazat
  4. [Smazaný komentář] Tak to já ještě neumím.
    Ale co mám rozečtenou knihu teď , tak čtu i v práci
    Doma mám 14 dní klid tak čtu taky.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty bys to nedokázala napsat, já bych to nedokázala číst. Nejsem tak poetická.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Milá Lotty,
    poeticka nejsem, ale tohle mě baví moc...

    OdpovědětVymazat
  7. Halo, hlásím se! Díky za tip na knihu, i já teď mám období čtecí a doporučuji Skleněný pokoj - taky jsem se nemohla odlepit. No a teď jdu na svůj blog, bych něco písla.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherně popsaná mlha, věta tak rozkošatělá, až dech přechází, to by nebylo nic pro AP, když začnu mluvit trošinku obšírněji, řekne pouze: "zkrať to!"   

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Milá Zdeni,
    v poslední době čtu hodně, hlavně teda detektivky...

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Milá Sugr,
    v knize je to přece jiné...

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: To je fakt, na Blogu cz, též.   

    OdpovědětVymazat
  12. To je úžasný, jeden by řekl, že mlha je hnusná, vlezlá a studená, ale když čte popis výše, tak se na ní snad i začne těšit!

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Milá Janinko,
    ta mlha mě dostala (mimo jiné), protože o mlze jsem si myslela to samé...

    OdpovědětVymazat
  14. Na tu poetiku si budu muset vzpomenout, až budu v listopadu zase nadávat

    OdpovědětVymazat
  15. Milá Michaelo,
    děkuji moc za tip na čtení. Českou prózu čtu velmi ráda a Bolavá mi zatím unikla. Myslíš, že můžu rovnou přečíst Ke dnu? :) ten úryvek je snad skoro poezie. Nádherně se to čte, kor teď na podzim.

    OdpovědětVymazat
  16. Číst současné autory je umění a odvaha současně, dělám to zcela výjimečně, té prověřené literatury je tolik, že až potom :).

    OdpovědětVymazat
  17. Mlhs mi v dětství připadala jako zahadna "bílá tms"

    OdpovědětVymazat

O konturce