středa 5. června 2019

Já veganka nebudu

Na pár dní přifrčela z Madridu moje dvacetiletá neteřinka Megan. Tři roky byla vegetariánka, teď je rok veganka. Pořád přemýšlím, jak se jí to v naší tatarákový rodině mohlo stát. Když tu byla v prosinci s celou rodinou, nestihli jsme bowling ani žádnou veganskou restauraci. Na to jsem ji do Prahy nalákala, aspoň teda myslím. Pěkně jsem si restaurace vyhledala. Na první večeři jsme vyrazily i s mámou do Maitrey. Musím poctivě říct, že vegetariánský burger s kozím sýrem byl nejlepší, co jsem kdy jedla. Megan si dala veganský guláš, máma měla salát.




Neteřinka je taková skromná, neměla žádný požadavky ohledně programu, jen vyslovila přání, podívat se do nějakýho sekáče. Jeden den jsme tedy podnikly Tour de Second hand. Já v sekáčích nenakupuju, ale připravila jsem trasu asi s osmi a obědem plánovaným v Plevelu ve Vršovicích. Prolezly jsme hadrárny, které mi smrdí menstruací, i pěkné butiky, kde nakupovaly opravdu šik oblečené ženské.

Nevydařila se mezizastávka v Plevelu, v pondělí mají zavřeno. Megan naštěstí pohotově vygůglila nedaleké veganské bistro Chutnej. A opět mi přistál na stole burgr, tentokrát jsem si furiantsky objednala cizrnový falafel. Prozíravá neteřinka si dala řepáka, batátové a zeleninové hranolky jsme si rozdělily. Jídlo bylo skvělý a my pokračovaly v tour. Finálním úlovkem byly šaty, košile, tílko, malá dámská aktovka a pro mě tmavě modrý svetřík.

K večeru se mi bolestivě nafouklo břicho, odhadem tak pátý měsíc včetně pohybů. Cizrna! A kurva! Já luštěniny normálně moc nejím. Kulminace nastala kolem čtvrté ranní. Spala jsem s Megan v manželské posteli, protože Druhorozený odmítl uvolnit svůj pokoj. A hlavně nechtěl spát se mnou. Nikdo se mnou nechce spát. Potichu jsem se odešla odvzdušnit na toaletu. To potichu jsem si mohla klidně odpustit. Málem jsem probudila celý barák a obkladačky neopadaly jen proto, že jsou bytelně přilepený. Jsem zpátky na své masové stravě a jsem tomu ráda.

67 komentářů:

  1. Já to říkám furt. Jsme masožravci s částečně vyvinutým trávením přírodnin 🤭😜

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milá Vendy,
    ty jsi úžasná čtenářka, díky...

    OdpovědětVymazat
  3.       taky jsem chvilku zkoušela žít vege život, ale v myslivecký rodině to nikdy nebude fungovat

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Milá Anex,
    jsi měla strach, že Tě vydědí, co...?! to bych se ani nedivila..

    OdpovědětVymazat
  5. Víš, co je to vegetarián?
    Staré indiánské pojmenování špatného lovce.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Milý Benjamine,
    to už jsem někde slyšela, ale směju se zase...

    OdpovědětVymazat
  7. S vegetariánskou ani veganskou stravou zkušenost  nemám, ale zasmála jsem se parádně, nic tak nepobaví jako cizí neštěstí.   

    OdpovědětVymazat
  8. ...zdravím a říkám...není nad zdravý česnekový bok,semotamo rozumně prolitý moravskou slivovicí ( to k vůli cholesterolu).Jinak skromnost patří mezi ty ušlechtilé lidské vlastnosti.Mám takové lidi rád...

    OdpovědětVymazat
  9. Takže stručná rekapitulace - svoje vynucené krátké vegetářské intermezzo jsi hned ten večer definitivně odtroubila …

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Milá Pavlo,
    přesné informování o svých průserech je základem úspěšného blogu...

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Milý Johane,
    souhlasím se vším...

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Milý Glosátore,
    naprosto skvělá rekapitulace...

    OdpovědětVymazat
  13. Jestli ti menstruace smrdí, tak hledej příčinu v nevhodných menstruačních pomůckách. Krev jako taková nesmrdí, zápach vzniká až kontaktem se vzduchem.
    S cizrnou i ostatními lusteninami je to jednoduché. Nejíš je, tělo na ně není zvyklé a problém je na světě.
    Základ je postupné zařazování do jídelníčku, od červené čočky (kterou můžou i kojící) až po luštěniny v kombinaci třeba s kmínem. Samozřejmostí je namáčení a proplachování před vařením. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Miluju spoustu veganských věcí a dneska je spousta chutných náhrad, měl jsem nedávno uzenou klobásu opečenou na pánvi, vypadala jako skutečná klobása a taky byla moc dobrá jsem byl mile překvapený. Dokonce se na ohni "naježí" když jí nařežete na vršku. Do kafe si dávám rostlinná mléka bo laktóza má snižovat působení kofeinu, a hned mám plno levných možností na luxusní kafíčko, třeba s mandlovou nebo kešu příchutí, kupuje skvělé "pudinkové" dezerty a ovocné jogurty, a teď jsme objevili náhradu pařížského, vlašského a bramborového salátu, které nám fakt chutnali... v Česku je docela kumšt najít chutné vegan věci, ale poslední dobou se s tím nějak roztrhl pytel a sortiment se stále rozšiřuje. Nevadí mi se tak stravovat, a protože je mamka veganka právě o tom něco vím, i když jsem jen vegetarián, hodně masojedlíků má v hlavně spoustu zbytečných mýtů, které nejsou o veganství pravda, pokud se vyvíjí takováto snaha, co předvádí mamča tak nikdo nijak nestrádá a dokonce může dobrovolně doma být vegan a mimo jen vegetarián. Vyvážená strana a pestrý jídelníček je základ, kterýkoliv dieta je škodlivá pokud se dělá špatně. Mamka je zdravá jak řípa i když je vegan a brácha nejí maso od prenatálního stavu, ale jsem to já kdo bojoval v matčině v břiše s toxoplazmózou a narodil se poměrně dost postižený vzhledem zraku a různých dys, v těhu mamča u mě maso dlabala, přestali až když mi bylo 7. Brácha je vysoký habán s IQ nadprůměrným a fakt kus chlapa = vegetariánství neškodí těhu. Masojedlíci často nesmyslně obhajují že maso jí, člověk ho skutečně nepotřebuje, právě proto že je všežravec, nutně ho mít nemusí a může být zdravý jak řípa i bez něj. Veganství je už druhá věc, pokud nejde do extrémů taky neškodí, hlavně když se umí. Ono ale není jen o jídle, ale i o oblékání a předmětech. Není jen o jídelníčku. Už jste někdy hledali veganské boty? A víte, že třeba housle nebo čelo nemusejí být vegan?

    OdpovědětVymazat
  15. [5]: Hele já myslel, že všechny trapné vtipy na nás vegetariány znám... tak tenhle ještě ne. Pobavilo.

    OdpovědětVymazat
  16. Dcera byla pár let vegetariánka. Uměla uvařit výbornou indickou kuchyni. Moc jsem si na tom pochutnávala a samozřejmě dál jedla i masíčko. Nemusím ho mít od rána do večera, ale občas si moc pochutnám. Jsem ráda, že už nebydlím v paneláku, záchod v domě je o 100% lepší, když máš tyhle potíže   

    OdpovědětVymazat
  17. PS: Klidně vegan nebuď a pokud jsi morálně v pohodě s tím, že jíš živé tvory, tak co? Vše je v pořádku. Člověk může být jak masojedlík, tak může být vegetarián, průser vidím spíše v tom, když lidi jí jen energii, i tací jsou. Hlavní je abys byla spokojená a dělala to o čem jsi přesvědčená, že je správně.

    OdpovědětVymazat
  18. To jsem se nasmála, takhle napsaný článek  je něco!
    Maso moc nejím, ale vegan nejsem. Moc masa nebo žádné, ať si to každý dělá po svém.
    V poslední době si spíš jídlo ošklivím, když čtu story o polských dodávkách. U nás taky nic moc! uzeniny bych do pusy nevzala.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  19. [13]: Milá Jeife,
    já jsem ve svých dnech v pohodě, jen některé sekáče tak divně smrdí, jako buničina od krve, no...

    OdpovědětVymazat
  20. [14]: Milý Thebedlame,
    díky za obsáhlý komentář, to je celý článek...a hezký...
    Já jsem si všude pochutnala, jen fish and chips nebylo dobrý. Fish byl lilek, ale špatně upravený. Do Dhaby chodím pravidelně a ráda.

    OdpovědětVymazat
  21. [16]: Milá Pavlo,
    já chodím do vegetariánské restaurace Dhaba, chodíme tam se Zuzanou občas na oběd, ona pracuje kousek ode mě. Chutná mi tam moc, jen je vždycky narváno.

    OdpovědětVymazat
  22. [18]: Milá Jiřino,
    člověk je prostě od základu škodolibý...
    Mě jídlo hrozně baví, až vyloženě nezdravě, viz výlety za jídlem se Zuzanou.

    OdpovědětVymazat
  23. Každému co jeho jest... Nejsem vegan ale občas rád zajdu do veganske jídelny..

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Milý Jane,
    teď to budu mít stejně. Batátové hranolky mě úplně okouzlily...

    OdpovědětVymazat
  25. Já jsem asi původním povoláním koza, chutná mi ovoce a zelenina, vajíčka, sýry, donedávna sklenka vína, dobrá paštika, koláče a dorty. S tím sladkým je teď konec. Polévky, omáčky.
    Přeji všem, ať jim chutná. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  26. Kdyby ses šla odvzdušnit do naší sušárny, tak obkladačky spadnou do jedné, drží jen na dobré slovo .Jestli ti vegetariánská jídla chutnají, cizrnou se cpát nemusíš, je asi spousta jiných alternativ .

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Já jsem asi medvěd, jsem všežravec a strašně ráda spím...

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: Milá Janinko,
    já na návštěvě neprdím, já bych odletěla jinam... Na cizrnu si dám příště bacha.

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Milá Sabinko,
    tak si svůj život bez tataráku, řízků a pečeného kuřete nedovedu představit...

    OdpovědětVymazat
  30. Mi přijde, že zrovna falafel pro člověka, co na luštěniny není zvyklý, je plán na pěkný střevní bigbít... Ta kombinace s kořením a ještě jak je to smažený. Přijde mi to samo o sobě těžký a to že jsem za ty dlouhý roky na veganský jídlo, a tedy i luštěniny, zvyklá. Co mi ale vadí jsou některý názvy. Zrovna nedávno někdo vykládal cosi o receptu na "veganská žebírka". A to jsou jako žebírka z vegana? To není veganský. Nebo z čeho jako? Nebo když se něco jmenuje veganská kachna nebo kuře nebo ryba... Prostě to není ani kachna, ani kuře, ani ryba a žebírka to taky nejsou. Tohle je podle mě ohromný nešvar veganských receptů. Přitom by s trochou představivosti mohli názvem to jídlo ještě "vylepšit". No ale ne. A pak se takoví diví, že se jim ti neomalenější z "masožroutů" smějou.

    OdpovědětVymazat
  31. [24]: Tak to čumim. Já nemůžu vidět ani celerové ani batátové hranolky. Batát a celer je u mě doma příloha k masu pro psa.   

    OdpovědětVymazat
  32. [31]: Milá Atheiro,
    cizrnu jsem maličko podcenila, jinak bylo všechno moc dobrý, jen fish and chips se nepovedlo. Strašně tvrdá strouhanka a uvnitř tenký plátek lilku, to byla Maitrea.P.S. Proč se ségrou nepíšete..?

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: Nevím, jak sestra, ale u mě je to asi všechno se vším. Hlavně už se tu necítím "mezi svými", je tu jen pár lidí, které jsem si nějak oblíbila, jinak mi tu obecně prostě už není příjemně a i ty články z posledních dob jsem často upravovala, přepisovala, abych nepsala o sobě moc a tak. A tak to nechci. Třeba někdy najdu způsob, jakým budu chtít blogovat dál, ale myslím, že pro tuhle dobu se ten můj blogový vývoj nějak vyčerpal. Myslím, že jsem nějakou dobu prostě psát potřebovala, a bylo jedno co... Teď to už prostě nepotřebuju a ani nějak nechci.[34]: Jo, Lara má královský servis.

    OdpovědětVymazat
  34. [35]: Škoda, ale chápu. Úroveň Blogu.cz šla strašně dolů.

    OdpovědětVymazat
  35. No jo, to je taky nápad, dát si takovou nálož v tak krátké době! Střeva musela být nadšená.. ale tak hlavně, že jsi nevzlítla až ke stropu

    OdpovědětVymazat
  36. [37]: Milá Lu,
    člověk (a já obzvlášť) se učí celý život... Stropy naštěstí nemám vysoký.

    OdpovědětVymazat
  37. "Nikdo se mnou nechce spát".
    Ty jsi číslo.
    Hele já mám  podobné potíže když pojím blbí oříšky...třeba včera jsem byla na tom podobně jak ty ,ale asi tak 4 měsíc bych řekla. A střeva trpěli. A já přemýšlela z čeho, než jsem na to došla, kráva blbá.
    Jak se říká, všeho s mírou....nebo s Mírou.   

    OdpovědětVymazat
  38. Já to mám přesně naopak. Když jím rostlinně, tak paráda, ale běda, když si dám něco s mléčným výrobkem... (Žel to dělám docela často...)

    OdpovědětVymazat
  39. [31]: Třeba se to změní. Viz rostlinný kotouč.

    OdpovědětVymazat
  40. [41]: zrovna kotouče mě fakt rozesmívají. Burger je jedna z věcí, která mi přijde ok. Stejně tak párky. Co je burger? Polotovar. Placka do housky. Když k tomu přidám informací, že je vegan, nevidím problém. Burger je to pořád. Nikdo netvrdí, že to je Hamburger, že..

    OdpovědětVymazat
  41. [39]: Milá Marcelo,
    dyť je to pravda, Patočka chce tak jednou za měsíc...
    Oříšky mi nevadí, neměla bych laktózu a to je fakt těžký zvlášť, když po ní žádné viditelné problémy nemám.

    OdpovědětVymazat
  42. [40]: Milá Kačenko,
    taky laktózu nesmím, nevstřebává se mi pak železo a jsem anemická, ale zrovna teď v létě mi to přijde těžký. Někdy mám strašnou chuť na jogurt, mozzarellu apod.

    OdpovědětVymazat
  43. [44]: Já nemůžu laktózu ani mléčný tuk. Taky jsem bývala na jogurty zvyklá. Jestli jedeš bílé, tak se náhražka hledá těžko, ono to chutná vážně jinak a je potřeba si na to zvyknout, ale pořád můžeš koupit bezlaktózové, tam to na chuti znát nebude, ne? Ale jestli máš ráda ovocné, tak alpro a provamel dělá ovocné v podstatě nerozeznatelné od běžných. Alpro je předražený, Provamel je o něco levnější, ale zase ho neseženeš v každým průměrným obchodě, ale ve specializovaných. No a Sojade je dobrý žrádlo, ale ten jsem u nás už neviděla šíleně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  44. [44]: Mám teda vyzkoušený jen jeden sýr, ale Albert v rámci tý svojí řady Natures promise má bezlaktózové mléčné výrobky a fakt mi po něm nic nebylo. Tak můžeš zkusit, mají i jogurty (jedinej bílej jogurt, kterej mi fakt vždycky chutnal, ten teď teda kupuju zrovna v rostlinný verzi v Lidlu).

    OdpovědětVymazat
  45. [45]: Postupně se orientuju na trhu. Alpro je fakt drahý. Mléko mám doma sojové nebo Meggle bezlaktózové, to je trochu nasládlé, ale Druhorozený si ani nevšiml, že má sladkou bramborovou kaši, pro něj jsou zásadní řízky...
    Samozřejmě má nejradši bílý. Naučila jsem se chodit na kafe do Starbucks na laté se sojovým mlékem, člověk si musí umět poradit,jen musí mít dost peněz...
    Jako jde to, ale dře to.

    OdpovědětVymazat
  46. [46]: Já nakoupila Megan spoustu věcí i sýry, byla spokojená. Mně třeba chutná uzené tofu. Všichni chválí Lidl, mám ho daleko, musím to nějak vymyslet, třeba Bílou labuť cestou z práce domů.

    OdpovědětVymazat
  47. Já zůstanu u klasiky, zajíc hlodající mrkvičku ze mne nebude. V pondělí jsem četla článek právě a vyznavačích různých alternativ stravování. Existují i frutariáni.  Stravují se ovocem, ořechy a semeny. Sbírají to, co spadne ze stromu, protože nechtějí poškodit rostlinu Tak to už teda fakt nevím, kam to spějeme

    OdpovědětVymazat
  48. [49]: Milá Evo,
    žádný extrém není dobrý. Dnes jsem byla v Dhabě, nemusím mít maso každý den, ale mám ho ráda...

    OdpovědětVymazat
  49. Nemám zkušenosti s veganstvím, spíše mi někteří lidé přijdou směšní - na různých fórech jak se kdo předhání, kdo co snědl a kdo co udělal pro planetu, to mi přijde hodně přehnané. Co se týče stravy, tak sama za sebe - jídlo neřeším, hlavně ať je to dobré. A to jídlo na fotce vypadá výborně, jen mám hamburgeru už plné zuby

    OdpovědětVymazat
  50. Já jsem masožravec a bramboromilec, ale miluju zeleninu v jakékoli úpravě a podobě. Přesto ráda ochutnám i něco z jiného jídelníčku. Jen jsem se nikdy nezajímala jaký je rozdíl mezi vegetariánem a veganem......Trochu jsem nakoukla pod pokličku RAW stravování, ale jen maličko. To moje neteř musela takto živou stravou živit svého nemocného synka. Sama vymýšlela recepty, je v tom dobrá.

    OdpovědětVymazat
  51. [51]: Milá Ellie,¨
    já jsem do toho víkendového veganství spadla nedobrovolně, byla jsem překvapená, jak mi chutnalo...ale také jsme byly v dobrých restauracích. Já na vaření moc nejsem...
    Ještě jsme měly dvakrát sushi a já teda s lososem.

    OdpovědětVymazat
  52. [52]: Milá Marijko,
    taky mám moc ráda brambory, pro mě to veganství bylo příjemným zpestřením...až na tu cizrnu...

    OdpovědětVymazat
  53. Co dodat, snad jen mé oblíbené: zážitek nemusí být pozitivní, hlavně že je intenzivní. Což ta tvoje koncovka asi byla

    OdpovědětVymazat
  54. [55]: Milá Zahrado,
    intenzivní to bylo rozhodně...

    OdpovědětVymazat
  55. [57]: Jsem měla strach, že mi tu někdo spamuje... Kdepak, to jen Helga se urvala svým pracovním, mateřským a manželským (řazeno náhodně) povinnostem..

    OdpovědětVymazat
  56. [57]: P.S....a zákeřná, zaútočila nad ránem...!

    OdpovědětVymazat
  57. No, sekáče budu muset obrazit taky...
    A až obrazím sekáče, stanu se asi taky veganem, pokud se mezi veganství počítá obžírání plevelu ze zahrádky, protože mám jen dvě možnosti.
    Buď se obleču, nebo najím. Dohromady by to musel být hooodně levný sekáčový výprodej.

    OdpovědětVymazat
  58. [60]: Milá Baruško,
    počkej si na výplatu a bude na všechno...

    OdpovědětVymazat
  59. [61]: Ta už právě přišla. Ale co bych chtěla za pár dnů, že jo?

    OdpovědětVymazat
  60. [62]: Gratuluju. Máš můj obdiv, taky jsem takovou práci dělala, ale teď jsem si řekla, že telemarketing je na posledním místě až za sebevraždou...

    OdpovědětVymazat
  61. Pobavilo. Hlavně ale, že jste dobře nakoupili a pochutnali si.

    OdpovědětVymazat
  62. [64]: Milá Sluneční,
    užily jsme si těch pár dní fakt hezky.
    Třeba ve Vršovicích jsem nebyla ani nepamatuju...

    OdpovědětVymazat
  63. Já mám tedy veganskou kuchyni dost rád (pokud se samozřejmě připraví dobře), ale je fakt, že když to jím dlouho, tak trpím něčím podobným jako je popsáno v článku...:)

    OdpovědětVymazat
  64. [66]: Milý Libore,
    všechno bylo moc dobré, jen zřejmě se ve veganské kuchyni používá moc luštěnin... Ale už jsem se dívala na možnost objednat si jídlo z Chutnej do kanceláře, dám si řepáka...!

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec