sobota 27. července 2019

Jak se do lesa

Byla jsem naprogramovaná na třicet let poskytování mateřský péče. Program fungoval spolehlivě do prosince loňskýho roku, kdy měl Prvorozený třicátiny. Od té doby dělání matky poněkud hapruje. Ne že bych vůbec nefungovala, ale výkyvy jsou v poslední době značný. Bez úspěchu se snažím dokopat Druhorozeného k maturitě, první kolo jsem neomluvitelně prošvihla, v srpnu dělá reparát z práva a češtiny. Neučí se vůbec, není hodný a já si s ním nevím rady. Na seznam běžných výhrůžek jako je bleskové vystěhování nebo fyzická likvidace pomocí ukrajinské mafie, jsem nově zařadila prázdninový týden, že s ním prostě nepojedu do kempu do jižních Čech. Na Rusalku jezdíme pravidelně každý rok, má tam svoji partičku vrstevníků a poprvé tam byl ještě v mém břiše. Koneckonců já tam svoji partičku už dávno nemám. To nemůžeš, to nesmíš, to neuděláš. Hořekoval zoufale.

A víte co? Převedla jsem mu na účet kus alíků, něco přihodila a chlapeček nakonec odjel se svým milujícím otcem. A protože jsem měla v práci dovolenou nahlášenou a byly velký horka, zůstala jsem doma s plánem, že se budu jezdit různě koupat. S mámou jsem se byla podívat na nudu na Hostivaři, vstupný 120 korun mi přišlo vážně přehnaný, jeden den jsem byla na koupališti v Motole, tam se mi líbilo, jen jsem si vybrala špatný místo na ležení, do hodiny bylo okolo mě neuvěřitelný množství malých harantů. Příště na druhou stranu. Samozřejmě nejlepší byla Rabyně na Slapech, že jsem tam jela skoro dvě hodiny mi nevadilo.

Do autobusu nastoupil starý manželský pár, pán si sedl vedle mě. Ovanul mě pach staroby, v duchu jsem doufala, že můj Calvin Klein se v horku ještě drží. Paní pokračovala dál do vozu, za okamžik se pro pána vrátila, že je tam místo pro oba. Sedl jsem si sem, tak tady zůstanu, odvětil vzdorovitě. CK byl zřejmě OK. Po několika zastávkách paní najednou vystoupila a zmateně se dívala do busu na svého muže. Pán se ani nezvedl a posunkoval, ať nastoupí zpátky. Mezitím se dveře zavřely. Dědek furt v klidu ukazoval, ať jde teda dopředu k řidiči, který jí naštěstí otevřel. Bylo to o fous a chuděra už zůstala u něho. Musíte si paní víc hlídat, kde si budete hledat nějakou novou, he?, povídám. Pán se tak krásně rozesmál. Ve smíchu jsou všichni krásní, starý nebo mladý. Mrška jedna, a jak byla rychlá, přidala jsem přidrzle. Stejně za chvíli zavře oči, uzavřel debatu.

68 komentářů:

  1. Pojď si pronajmout ty Poledních  pojď Vem si ho tulák, stojí stojí u lednice, nepracuje neučí se huláká (Jiří Suchý) Jinak mám také pocit, že dobrých míst ke koupání ubývá..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Milý Honzo,
    ty Slapy jsou nádherný, jen prostě z ruky, neřídím, jsem odkázaná na MHD...

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Milý Pavle,
    to je typicky mužská vlastnost...

    OdpovědětVymazat
  4. ,,,jste neobyčejně vytrvalá a laskavá matka.Jenom by mně zajímalo co chce mladej dělat až se mu podaří odmaturovat

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Milý Johane,
    to vůbec nevím, zatím zjišťoval, co by mohl dělat bez maturity, ale nic pro něj zajímavého nenašel...

    OdpovědětVymazat
  6. Na syna kouli na nohu, přivázat do kuchyně ke stolu, vypnout wifi, sebrat mobil, položit před něj učivo a dokud to nebudeš umět, tak se odsud nehneš, nárok jen na jídlo, pití, spánek a hygienu... v podstatě kopu do vlastních řad vrstevníků, ale ani nevíš, jak ráda bych za tohle "vězení" byla někdy fakt ráda, sama se nedokopu, potřebovala bych nad sebou panoptikum.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: jenže když si neudělá maturitu  bude toho za pár let litovat.. Ale pak to bude těžší..

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Milá Bobouš,
    máš samozřejmě pravdu, ale donutit devatenáctiletýho vzpurnýho klacka je fakt problém...

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Já už odmítám přebírat na sebe  odpovědnost za jeho život...
    On si prostě tu držku potřebuje nabít.

    OdpovědětVymazat
  10. Míšo, vím že to je těžké s dítka dokopáváním dítka k maturitě. Blbý věk zrovna, to nepomůže ani dubová palice. Jasně, za pár let litovat bude. Jenže udělat maturu za něj není v tvé moci. A zrovna to právo se naučit musí, to se prostě neokecá, což je trochu hloupé.

    OdpovědětVymazat
  11. Míšo, chápu - alespoň tu maturitu. Ale co s klukem, když se nesnaží. Ať jde pracovat! Možná si uvědomí, že na škole bylo lépe. Dnes je běžný trend, že dětičky našich "mamahotelů" využívají jak se dá a co nejdéle.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Milá Annie,
    díky za podporu. Máš pravdu, maturitu za něj udělat nemůžu a on se donutit (s použitím mírného násilí) nedá.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Milá Pavlo,
    je to tak. Někde jsem udělala chybu/spoustu chyb. Byla jsem moc hodná a rozmazlující matka, to mám za to...!

    OdpovědětVymazat
  14. [14]:Míšo, to nadělala většina z nás - někdo menší, někdo větší.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Já vím, ale napravit nějak nejdou a zabíjet ho je škoda, stál mě už strašný prachy, nervy, spoustu času a trpělivosti...a ještě by mě zavřeli...

    OdpovědětVymazat
  16. A že to čekání až přijde k rozumu nebere konce? Ale Míšo, bude na to muset přijít sám, že se základkou si moc nevydělá. Kluci to mají jednodušší, mohou propást pár let ... snad se v srpnu reparát zadaří.
    Aspoň že to koupání v těchto vedrech je příjemné. Taky si člověk vyslouží pár zážitků.

    OdpovědětVymazat
  17. Týden před maturitou se můj bratr rozhodl narukovat do cizinecké legie, díky této pošetilosti mládí, revoltě rodičům si posral život. Nikam nejel, neměl na to koule, v kolonce vzdělání píše základní, což je u inteligentního člověka ponižující, bohužel nevratné.
    Bojuj z něj, za vola, je tvůj, někdy prostě musí máma být ta drsná, už totiž život nastudovala. Držím palce, Mišáku, od srdce, protože můj legionář by taky rád dostudoval, jen je už příliš starý a lenivý

    OdpovědětVymazat
  18. Bloud. Well Bloud.28. července 2019 v 1:46

    Ach jo, byla bych si bývala vsadila, že před maturitou zasprintuje a nakonec to dá. No ještě že to sázkový kanceláře nenabízely :)Ať si nechá od někoho povyprávět, jaký to je dělat si střední školu při práci nebo nedejbože při práci a rodině.
    Budu držet palce!

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Milá Mirijam,
    já jsem si ten týden bez něho tak krásně užila, i Patočka tady byl...
    Snad jsem nabrala na boj se synkem novou sílu...

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Milá Blondýnko,
    právě jsem mu napsala, ať si sem jde přečíst komentáře, je v práci, aspoň v tomhle směru se snaží...
    Doufám, že jsem za ten týden nabrala dost sil, zatím se peru jen s prádlem...

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Milá Bloudičko,
    já bych si bývala vsadila taky, protože poslal i přihlášku na VŠ, ale pak se k přijímačkám stavil tak pasívně, že jsem prozřela...
    Díky moc za podporu matko, Ty určitě budeš ve výchově úspěšnější...

    OdpovědětVymazat
  22. Stejně je to divný, že ho k učení nic nemotivuje, že je mu jedno, že bude mít vlastně jen základní vzdělání jako třeba cikáni... Soucítím s tebou a držím pěsti, ať to dáš .

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Milá Janinko,
    ani si nedovedeš představit, jak mě-to-se-re...
    A díky ta podporu.

    OdpovědětVymazat
  24. Komentáře mi zde padají do spamu, tak zkusím komentovat bez vyplnění webu.
    Ty jsi neudělala chybu nikde. Každý jedinec je osobnost, která chce jiný přístup a k žádnému není dodán návod. Dělala jsi, co jsi mohla, jen je škoda, že tě nepodpořil otec nezdárného syna a vzal ho na vytoužené prázdniny na vytoužené místo.
    Je dobře, že sis odpočinula u vody a starosti pokud možno hodila za hravu.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Milá Marijko,
    myslela jsem, že do spamu padají jen komentáře mimo Blog.cz... Tak né...
    Díky za podporu, já se vždycky snažila až moc, až ti moji muži přestali fungovat úplně...

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Všimla jsem si, že někomu jde komentovat v pohodě i s uvedením webu a někomu ne. Do kolonky web se v poslední době hodně ukrývaly odkazy na nežádoucí články v cizím jazyce a blog.cz se snaží proti tomu něco udělat. Já jsem to všechno mazala a blokovala, ale někdo to nestíhal a dokonce pár lidem byl blog pozastaven úplně. Komentáře šly do spamu všechny, ale nedaly se najít, abych je třeba vylovila. Blog se tedy v poslední době opět chová zvláštně.

    OdpovědětVymazat
  27. Milá padesátko, však víš, že se synáčkem to máme podobně. Ten můj má druhý pokus ze dvou předmětů a k tomu z praktické zkoušky začátkem září. Na učení má času dost. Tož asi tak   

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Přesně tak, komentáře z Blogspotu od Dorky a Vendy se ztratily, nejsou ani ve spamu. Jsou prostě fuč. Kdyby holky nenapsaly mail nebo zprávu autorovi, vůbec nevím, že se něco děje...
    Já si svůj blog bedlivě střežím a stejně jsem tu jednou měla třicet spamů v rj pod různými články. To jsem byla zrovna na cestě domů z práce...

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Milá Simono, můj synek má také spoustu času, ale komentáře pod tímto článkem si jako na potvoru přečíst nechce...a to se k té maturitě ani nedostal, takže dva reparáty v srpnu a CELÁ MATURITA v září.
    P.S. Jsem si to v rozčilení omylem odklikla...!

    OdpovědětVymazat
  30. Já Vám moc držím pěsti! Třeba si maturitu dodělá sám později. Bude sice muset chodit do práce a studovat zároveň, ale třeba zrovna tuhle lekci potřebuje.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: Milá Markéto,
    díky moc. Já vůbec nevím, jak on si to představuje. Jak jsem někde psala, rád by se vrátil do školky, i spaní po obědě by nedělalo problém...
    Jsem z něho úplně ho-to-vá a zabít ho nemůžu..!

    OdpovědětVymazat
  32. Tak ešteže ťa bol ten Patočka potešiť...
    Ináč držím palce, viac urobiť nemôžem, ale keby som mohla...!!!

    OdpovědětVymazat
  33. [Smazaný komentář] Možno by bolo lepšie, keby si ten ročník zopakoval. Jednak by si priebežne doplnil vedomosti, ktoré sa doteraz z lenivosti nenaučil a možno za rok mu "dorastie" šedá kôra mozgová čo sa týka jeho názoru na rozdiel medzi maturitou a základným vzdelaním... hlavne čo sa týka jeho budúceho životného štandardu mimo mamahotelu.

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Milá Fidorko, díky moc za podporu...! Ten blbeček má nadprůměrný IQ, ale je to takový zmetek línýýý...! Myslím, že má v plánu střihnout si ten čtvrťák ještě jednou. To ale neví, že jsem schopná odhlásit elektřinu...
    P.S. Když udělám chybu v komentáři, musím čekal půl hodiny, než mi jde opravit...

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Ježíš, já tady dělám ale psí kusy... si to tady ještě rozbiju...
    Já mám strach, že pokud bude opakovat, přestane do té školy chodit. Nějak se s tím ročníkem nemá rád, nemá rád ani jejich třídní...

    OdpovědětVymazat
  36. [20]:
    Míšo, doufám, že Patočku,
    nemělas na votočku.
    Věřím, žes celý týden měla práci,
    a nepřemýšlela o legraci (s Druhorozeným).Náš mladý taky neměl rád třídní (ona jeho ano); když on ale ty její červené rifle nesnášel. A taky že jí neslušely.     

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: Patočka zůstal do rána...
    Celý týden jsem se flákala a dělala jen věci, který mě baví, ale mě baví žehlení, tak jsem žehlila...
    Druhorozený měl skvělou třídní, doufala jsem, že i kvůli ní reparáty udělá, aby nepropadl...

    OdpovědětVymazat
  38. Dávno tomu, co jsme měli podobný problém . My to vyřešili rázně. Nechceš se učit? Nechceš. Tak půjdeš dělat! Ona práce ještě nikoho nezkazila. A tak se stalo.
    Nezkazila. I na večerní studium pak došlo.
    Já vím, doba je teď trochu jiná.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  39. [39]: Milá Hanko,
    to si myslím, že platí stále, jen to uplatnění bez maturity je špatný. Já se spíš bojím té varianty opakování čtvrtého ročníku. To bude asi k ničemu...

    OdpovědětVymazat
  40. [38]: Ještě řekni, že ráda žehlíš i ložní prádlo a já se picnu.   Pro mne nepochopitelné ...

    OdpovědětVymazat
  41. [41]: Mám přes dvacet let krepový a froté   prostěradla, ale byly doby, kdy jsem škrobila, kropila a žehlila...

    OdpovědětVymazat
  42. [42]: Tak to já ani nevím, jak žehlička vypadá: prkno stále ještě nevlastním, žehlička si hoví v bedničce. Materiál kupuji takový, aby se nemačkal - lněnou sukni na mě tedy nikdy neuvidíte. A u bavlněných triček se vždy zdatně přesvědčuji, že se na mě vyvěsí. Mám jen 2 věci k žehlení - a ty pro jistotu nenosím, abych je nemusela žehlit.

    OdpovědětVymazat
  43. [43]: A hergot, chybička se vloudila - na mně - 6. pád!

    OdpovědětVymazat
  44. [43]: A hergot, chybička se vloudila - na mně - 6. pád! A prej není povoleno vkládat duplicitní komenty! Ať už mě ten blog ne..! Tak teď už by to nemělo být duplicitní.

    OdpovědětVymazat
  45. [43]: Já mám len ráda... Žehlení je radost...

    OdpovědětVymazat
  46. [46]: Já mám taky len ráda - ale jen jako kytku.

    OdpovědětVymazat
  47. [47]: Trumpetko,
    len jen nejlepší látka, sice se mačká, ale skvěle se nosí...

    OdpovědětVymazat
  48. [48]: Víš, co mi evokuje trumpetka? Včelí medvídky! Tak si je teď před spaním ještě v duchu "pustím".

    OdpovědětVymazat
  49. [49]: Tak hezkou dobrou...
    P.S. Dneska se Zuzana zase divila, že jsem ještě v půl pátý v práci. Do pěti, do pěti u maminky v doupěti. Jsem jí řekla, vona si to furt nepamatuje....šest let tam dělám...

    OdpovědětVymazat
  50. Neudělat maturitu není takový průser, dokud člověk má nějakou motivaci, něco umí, má kontakty, zvládne se prostě někde uchytit. Maturita se dá ostatně dodělat. Ale jestli neví co se sebou, asi by se hodila nějaká motivace.

    OdpovědětVymazat
  51. [51]: Milá Baryn,
    myslím, že žádnou představu nemá, chtěl by být profesionálním hráčem LoL...
    Ale na brigádu chodí spolehlivě, ale musí ho práce bavit, teď dělá snidaňového číšníka.

    OdpovědětVymazat
  52. U nás to byla celkem sranda, já se vůbec před maturitou neucila a jezdila po výletech a moje máma z toho byla úplně ve stresu (ale nic neříkala, protože se držela svého hesla že je to náš život) a ja to zvládla levou zadní....u mého bratra se nebála ten byl vždycky vzorný a učení mu šlo líp než mě a nakonec ten to dal až na druhy pokus v září

    OdpovědětVymazat
  53. [53]: Milá Kačko,
    tak to máma měla taky napínavý...
    Já vím, že fajn mít vzrušující život, ale někdy je to až moc...

    OdpovědětVymazat
  54. Zahrada.Cihelna1. srpna 2019 v 3:28

    Se synem ti nezávidím ten můj se naštěstí kamarádil s takovými, před kterými by bez matury vypadal jako blb, takže díky mé urputnosti a své ješitnosti školu dokončil.ale jinak od 15 do 21 to byl pro mě " kurz přežití".

    OdpovědětVymazat
  55. [55]: Milá Zahrado,
    můj chlapeček si myslí, že byt lůzr je imponující...

    OdpovědětVymazat
  56. Zahrada.Cihelna1. srpna 2019 v 6:40

    [56]: Vydrž do 23 buď se to změní, nebo nemá je to v pytli, nic s tím neděláš

    OdpovědětVymazat
  57. [57]: To je přes tři roky....to teda nevím, jestli to vydržím...

    OdpovědětVymazat
  58. zahradacihelna1. srpna 2019 v 8:36

    [58]: Vydržíš,co ti také zbývá , starší si ve 22 koupil dům (samozřejmě s půjčkou), s nikým z rodiny se neporadil, nasadil si tam samičku, teď chodí domů jen na návštěvy nebo pro radu a já ho co nejrychleji dokopala změnit si trvalé bydliště, jojo v každé rodině je nějaké vzrůšo, i když s porovnáním s minulostí mám vlastně klid.

    OdpovědětVymazat
  59. [59]: Holka zlatá,
    to mě ještě čekají věci...

    OdpovědětVymazat
  60. Množství malých harantů? To snad nemyslíš vážně takové pojmenování dětí....
    Když už, tak pézetka (PZ- parchanti zasraný).Ale toho svýho kluka si važ, hele, může bejt hůř. Máme v rodině taky jednoho, co neudělal maturitu... tedy, on k ní nebyl ani připuštěn. Ale vedle toho prarodičům rozdává výhružky, nadávky a hlavičky, to je teprve pézetko.

    OdpovědětVymazat
  61. [61]: Milá Martinko,
    můj synek mě teď nebije, protože si zlomil lžíci na boty, viz Jak trestat puberťáka...
    PZ je dost dobrý...!

    OdpovědětVymazat
  62. Moje holky maturitu nemají a věnují se úplně něčemu jinému, než se původně učily. Ale ani jedna z nich nelituje, že nemají maturitu. Jedna přemýšlí o podnikání a druhá se zdokonaluje v obchodnictví.
    To prostě nevysvětlíš Míšo, asi by bylo dobrý, kdyby s ním promluvil někdo jiný. Ono to tak někdy funguje, že  děti někdy dají na rady jiných než svých rodičů.

    OdpovědětVymazat
  63. [63]: Milá Marcelo,
    sama víš, jak je to těžký...všichni do něj hučí, že bez maturity se neobejde. On ani nemá představu, co bych chtěl dělat, kromě profesionálního hráče LoLka nebo gigola...
    Když jsem mu řekla, že jeho idol Mareček týpeček, jak mu říká, má vystudovanou Karlovu univerzitu, docela čuměl, to bylo ale všechno. Pak se hloupě diví, že i pošťačky na přepážce maturitu musí mít...

    OdpovědětVymazat
  64. Ještě že mi ještě pár let do těch třicátin chybí a do té doby potřebuji udělat ještě plno věcí...
    A tak maturita není také všechno, ale třeba se jednou rozhodne pro ten lepší krok.
    A když byla velká horka, já pečlivě pracovala a musím říci, že to nebylo zcela příjemné.

    OdpovědětVymazat
  65. [65]: Milá Tino,
    já si pořád myslím, že čím lepší vzdělání tím lepší práce a možnosti.
    Synek si to evidentně nemyslí.

    OdpovědětVymazat
  66. Tak padesátko, když jsem se nad tím tak zamyslela, tak mám kolem sebe muže, kteří jako kluci na to učení úplně kašlali. A většinou to nějak dali, nebo je rodiče přitáhli (nebo přetáhli). A po pár letech si při zaměstnání dodělávali školu (někdy i maturitu a vysokou) a u svých dětí nadávají, když se neučí.
    Tak naděje tu ještě je

    OdpovědětVymazat
  67. [67]: Milá Sluneční,
    já pořád doufám, že tu maturitu udělá,
    ale já jsem dost naivní...

    OdpovědětVymazat

Zazvonil zvonec